Nei, du er ikke en «kul forelder»

4 hours ago 2



Thomas Dahle / Dahle photography

Mange foreldre vil komme i dette dilemmaet: Du forstår at tenåringen din kommer til å dra på fest og antageligvis vil få tak i alkohol. Hva gjør man da?

fredag 20. september kl. 15:12

Dette er alkohol-debatten

  • Flere foreldre gir barna sine alkohol enn før, skriver Aftenposten. Faktisk har andelen foreldre som kjøper alkohol til sine mindreårige barn, doblet seg på seks år.
  • Oda Oline Omdal i Unge Høyre skriver i et leserinnlegg i VG at hun aldri fikk alkohol fra foreldrene sine, men at hun har forståelse for at noen foreldre velger å gjøre det. «En pærecider eller to er jo tryggere enn sprit, tross alt», skriver hun.
  • Det er Torkel Johannes Bjuland i KrFU helt uenig i. Han svarer at «Ungdommer i dag får mange dårlige råd, men de trenger ikke at ungdomspolitikere sier at alkohol for 16-åringer er «trygt».
  • Vil du være med i debatten? Send en mail til ungemeninger@vg.no, så snakkes vi!
ELIAS OMBERG

Psykologistudent, foredragsholder og influencer

Skal man da kjøpe alkohol til barnet eller ikke?

Jeg mener svaret helt klart er ikke.

Det er både ansvarsfraskrivelse og helt ulovlig. Aldersgrensen på alkohol er ikke 18 år uten grunn.

Det er en lov som er satt for å beskytte barn og unge mot skadevirkningene som alkohol kan medføre.

Foreldre skal være de ansvarlige, siden barnets frontallapp ikke er ferdig utviklet før i 20-årene.

Det betyr at barnet er umodent, og ikke i stand til å ta rasjonelle og langsiktige valg, på lik linje som en ferdig utviklet voksen.

Emilie Holtet / NTB

Det er straffbart å kjøpe alkohol til mindreårige i følge alkoholloven, og du risikerer faktisk en straff mellom seks måneder fengsel til to år.

Fett å være en «kul forelder», eller hva?

Det spiller ingen rolle om du er forelder eller en annen person, men jeg vil argumentere for at det er verre å få alkohol fra sine egne foreldre, enn det er å motta det fra ukjente eller eldre venner.

Foreldre skal være de trygge forbildene, og det synes jeg ikke du er hvis du kjøper alkohol til barna dine. Tenk hvis noe alvorlig skjer på festen og du kjøpte alkohol til barnet ditt?

Du tenker kanskje at ved å gi barnet ditt alkohol før vedkommende er 18 er en lur handling, for å sikre at de ikke får i seg noe annet. Hva med å være realistisk?

Barnet kan få tak i alkohol og annen rus dersom hen ønsker det. Det du gir, kan ende opp med å bli ekstra påfyll.

Tror du noe annet, er du kun naiv. Det er unge mennesker det er snakk om.

Og du tenker kanskje at alkohol ikke er en «big deal». Men her vil jeg utfordre deg til å tenke litt igjen.

Du lærer barnet ditt at gråsoner er greit, og du bidrar til å normalisere å drikke alkohol og feste før man har blitt myndig.

Alkohol er faktisk et av de mer ødeleggende rusmidlene vi har, til tross for at det er kulturelt sett normalisert i dagens samfunn.

Hva tenker du?Er det greit at foreldre kjøper alkohol til barna sine?aJa, bedre å få det fra foreldre enn fra fremmede.bJeg vet ikke helt, det er et ganske vanskelig dilemma.cNei, absolutt ikke.

For skadevirkningen og konsekvensene av alkohol og festing vil alltid være der, selv om alkohol er det mest sosialt aksepterte rusmiddelet vi har.

Faktisk øker alkohol risikoen for mer enn 200 sykdommer, blant dem brystkreft, alvorlige hjerteproblemer, demens, angst og depresjon.

DavideAngelini / Shutterstock

Lovverket er til for en grunn, og dersom du lager unnskyldninger for å bryte en lov, så må jeg spørre: Hva tilsier at du ikke kan bryte en annen også?

Hva slags forbilde er man som forelder, om man viser at det er ok å bryte loven?

Er det slik du vil at menneskene i landet du bor i skal opptre? Da blir det fort kaos.

Du er pliktig til å bestemme over barnet ditt frem til det er 18 år, og i dagens samfunn trenger vi klare grenser, konsekvenser og disiplin - ikke foreldre som oppfordrer til det motsatte.

Så dersom du kjøper alkohol til barnet ditt, så mener jeg at du tramper på ansvaret du har som voksen.

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til debatt@vg.no. Unge meninger-prosjektet er finansiert med støtte av Stiftelsen Tinius. Les mer.
Read Entire Article