Nedslående sammenligning: – Har ingenting med Rekdal å gjøre

1 month ago 25



Nesten alt av viktige parametere var bedre under Kjetil Rekdal. Men Rosenborg-trener Alfred Johansson nekter å bli sammenlignet med sin forgjenger.

 For Ole Selnæs og trener Alfred Johansson, her avbildet tidligere denne sesongen. Foto: Ole Martin Wold / NTB
  • Mikal Emil Aaserud, VG

    Mikal Emil Aaserud, VG

Publisert: 18.08.2024 14:09

Selv om både den nåværende RBK-sjefen og spillerne bedyrer at trønderne er under utvikling, scorer nemlig årets utgave av norsk fotball tidligere flaggskip dårligere på mange helt sentrale områder enn da Rekdal var sjef for trønderklubben.

Det viser tall VG har hentet inn fra statistikk-tjenesten sofascore.com.

– Du er langt bak Kjetil Rekdal på en del helt objektive tall som er normalt å måle i fotballen. Hvor mye skal vi legge i de tallene satt opp mot den utviklingen dere snakker om at dere har i Rosenborg?

– Vi vet vi har et prosjekt der det handler om å forandre spillestil, forandre treningskultur, forandre tropp. Det har vi vært tydelige med fra dag en. Det er ikke noe som skjer over natten og denne sesongen handler om å starte det prosjektet, sier Johansson til VG.

– Det har ingenting med Rekdal å gjøre eller hvordan det ble spilt i fjor. Det å sammenligne de to (periodene) blir feil vei å gå. Vi skal sammenligne det vi gjør nå og det vi gjorde for noen måneder siden. Der vet vi det går i riktig retning.

Foto: sofascore.com

Rekdal fikk som kjent sparken i Rosenborg i midten av juni 2023. Svein Maalen overtok skuta midlertidig frem til sesongslutt i fjor.

Johansson lister deretter opp en rekke ting han mener de må forbedre nå:

  • Før ferien skapte de for lite sjanser, i dag mener han de har blitt bedre på dette punktet. Men vi «konverterer»«konverterer»Sjansekonvertering betyr kort sagt å omsette sjanser til mål. for lite, sier han.
  • Rosenborg må bli bedre på offensive omstillinger, det vil si kontringsspillet.
  • Så må de bli bedre til å forsvare eget bakromforsvare eget bakromDet er rommet mellom egen forsvarslinje og keeper, gjerne der motstanderen ofte skaper sjanser mot lag. og eget felt.

– Der gjør vi det (ting) på en helt annerledes måte enn Rekdal. Derfor er vi inne i en utviklingsprosess der. Vi har steintro på prosjektet. Vi kommer ikke til å bytte retning, men bli bedre på det vi jobber med nå ig sørge for at vi i enden av dette er der vi vil være: I toppen av norsk fotball.

Faktum er at han har dårlig tid. Før storoppgjøret mot Viking på Lerkendal søndag er Rosenborg faretruende nær nedrykksplass.

Som gjør at Johansson nå snakker om at de kan finne på å endre kurs og retning i løpet av høsten.

– Du sier dere skal stå ved den retningen. Men til syvende og sist handler dette om poeng, om å ikke havne på nedrykkskvalifisering eller nedrykksplass. Kommer du til å stå i det uansett, eller kan dere få en mer defensiv tankegang?

– Skulle vi havne i en situasjon der vi sammen i Rosenborg føler vi skal gjøre noe annet i en kort perioden for å være igjen i serien, om vi mener det er det beste for Rosenborg på kort sikt, så tar vi den beslutningen. Men det er vi langt unna nå.

Ole Selnæs er en av RBKs viktigste spillere og returnerte til Trondheim i september 2023.

Da VG legger frem tallene som sammenligner Rekdal og Johansson, svarer han at man må huske at laget har spilt med en ung og uerfaren gjeng denne sesongen og at de da vil variere mye.

– Men jeg har aldri sagt at vi er fornøyde med sånn ting er. Jeg kan si med store bokstaver at vi ikke er fornøyde. Men vi har måttet renske opp i en del ting som har vært for dårlig de siste årene. Alt fra treningskultur, måten vi trener på, moralen i gruppa. Den er mye bedre enn den har vært siden jeg kom tilbake.

 Ole Selnæs, her etter tapet mot KFUM på Ekeberg i Oslo forrige helg. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

– Vi trener bedre, folk lærer mer og mer, det er ikke gjort over natten. Spesielt når du er i en posisjon der du ikke kan kjøpe inn et helt nytt lag. Vi er nødt til å bruke mange spillere som ikke har vært med på mye og utvikle dem. Det tar tid og vi svinger mye fra kamp til kamp.

– Har du et eksempel på for dårlig treningskultur?

– Det handler også om når jeg ikke har vært her. Men intensiteten på trening nå er mye bedre enn da jeg kom tilbake, for eksempel. Det krever mye mer å stå en treningsuke nå enn det gjorde i fjor høst. Det er større intensitet, større krav, det er ingen som slipper unna med å ikke gjøre jobben nå.

PS: Søndag tar Rosenborg imot topplaget Viking. Kampen går på TV 2 klokken 19.15 eller kan følges i VG Live.

Read Entire Article