Nav-potten for 2025 tømt på kun seks dager

1 month ago 45



Nå må alle andre i denne gruppen vente til neste år fordi pengepotten for 2025 er tom. – Veldig dårlig samfunnsøkonomi, mener Ingrid Thunem (35).

 Privat
ØNSKER Å JOBBE: Ingrid Thunem (35) søkte flere ganger om økonomisk støtte for å kjøpe en elipsemaskin, men fikk avslag fordi potten med penger var tømt. I fjor fikk hun støtte, og har ikke vært sykmeldt siden. Foto: Privat

Publisert 15.02.2025 12:22 Sist oppdatert 28 minutter siden

Ingrid Thunem (35) er blant de heldige som i fjor fikk Nav-støtte til å kjøpe et treningsapparat. Det har gitt henne en bedre hverdag med mindre smerter.

– Det har vært helt fantastisk. Jeg tar mindre smertestillende og har ikke hatt betennelse i hoften siden jeg tok den i bruk, fortelle Thunem til TV 2.

Den tidligere landslagssvømmeren har satt verdensrekorder i fleng. EM-gull og en rekke medaljer har det blitt på tromsøværingen som i fjor kunne kjøpe en elipsemaskin. 

 Privat
TAKKNEMLIG: Ingrid Thunem er glad og takknemlig for at hun fikk støtte til å kjøpe en maskin hun ellers ikke hadde hatt råd til å kjøpe. Og det er også god samfunnsøkonomi, mener hun. Foto: Privat

– Jeg har hatt null sykefravær siden jeg fikk maskinen, og det må jo sies å være god samfunnsøkonomi, sier Thunem. 

Men før hun trakk det heldige «loddet» som gjorde ta hun fikk råd til å kjøpe maskinen til om lag 150.000 kroner, hadde hun flere år fått avslag fordi pengepotten var tom.

Tømt på rekordtid

Nav har en støtteordning som skal hjelpe personer over 26 år som trenger ulike aktivitetshjelpemidler. Problemet er at hvert år går denne pengepotten tom på veldig kort tid.

I år var potten tom allerede den 6. januar. Da var pengene brukt på 500 søkere på rekordtid, forteller Funksjonshemmede Fellesorganisasjon (FFO)

Personer som trenger hjelpemidler må vente til neste år. Dette har skjedd år etter år.

 Skjalg Bøhmer Vold
POLITISK DOBBELTMORAL: Lilly Ann Elvestad, generalsekretær i FFO og mener politikerne snakker pent om å få folk i arbeid, men de svikter mange mennesker med funksjonsnedsettelse. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

– Ordningen fremstår som innholdsløs. At potten går tom nesten samtidig som den åpnes, er helt uholdbart, understreker generalsekretær Lilly Ann Elvestad i FFO.

Hun mener ansvarlige politikere praktiserer dobbeltmoral. 

– Politikerne og helsemyndigheter understreker gang på gang hvor viktig fysisk aktivitet er for å holde seg frisk og kunne stå i arbeid så lenge som mulig. Hvorfor gjelder ikke dette funksjonshemmede?

 Privat
ET BEDRE LIV: Ingrid Thunem, som er avhengig av rullestol og pustemaskin, har fått et mye bedre liv etter at hun fikk økonomisk støtte til å kjøpe en treningsmaskin. Foto: Privat

Ikke vært sykmeldt

Thunem har en nevrologisk sykdom som svekker flere kroppsfunksjoner. Dessuten sliter hun med respirasjonssvikt som har gjort henne avhengig av en pustemaskin. For å holde begge deler i sjakk, er det viktig med trening.

Men en tid slet Thunem kraftig med hofteproblemer og måtte derfor ligge mye. Fra et uheldig passivt liv, har treningen på elipsemaskinen gitt henne et mer verdig og godt liv hvor kroppen fungerer langt bedre.

 Privat
MEDALJEJAKT: På land er hun avhengig av rullestol. Pustemaskin trenger hun også, og den fungerer fint i bassenget. Foto: Privat

Men Thunem sier at ventetid og kamp for å nå frem var tøffere enn mange kamper i bassenget.

– Fysioterapeuten min anbefalte et ståstativ med elipsefunksjon, men jeg hadde ikke økonomi til å kjøpe en. 

Etter flere år med avslag på søknad, kom maskinen i hus i fjor høst, og resultatene har vært fantastiske.

– Jeg har ikke vært sykemeldt siden jeg fikk den, og slik blir det nok å fortsette, sier Thunem.

Hun mener myndighetene snakker med to tunger. 

– Politikerne og helsemyndigheter snakker mye om grønn resept og hvor viktig det å være i fysisk aktivitet for å kunne være frisk og gå på jobb. 

Thunem sier at når det gjelder personer med funksjonsnedsettelse virker det som om man bare er opptatt av å spare penger. 

– Dårlig samfunnsøkonomi

– Det kan umulig være samfunnsøkonomisk lønnsomt når folk som kan jobbe og bidra i samfunnet blir sykemeldt for noe som kan løses med fysiske hjelpemidler, påpeker Thunem.

Thunem jobber for tiden med en krevende doktorgrad og kombinerer dette med styreledervervet i Unge Funksjonshemmede.

FFO viser til tall fra Arbeids- og inkluderingsdepartementet som anslår at man trenger ytterligere 230-240 millioner kroner i bevilgninger i 2025, for at behovene skal dekkes inn. Dette kommer i tillegg til drøyt 62 millioner kroner som regjeringen har bevilget i år. 

AKT26 - Aktivitetshjelpemidler til personer over 26 år

Aktivitetshjelpemidler kan gis til personer med nedsatt funksjonsevne for at de skal kunne delta i fysisk aktivitet. Ordningen er rammestyrt.

Hva er et aktivitetshjelpemiddel?

Aktivitetshjelpemidler er hjelpemidler som er spesielt utviklet for at personer med nedsatt funksjonsevne skal kunne delta i fysisk aktivitet. Ett eksempel er spesialtilpasset sykkel. Du kan få stønad til å bedrive aktivitet alene eller sammen med andre.

Du får ikke stønad til hobbyaktiviteter, vanlig sportsutstyr eller konkurranseutstyr.

Utlån

Aktivitetshjelpemidler blir lånt ut gjennom hjelpemiddelsentralen. Hjelpemidlet er folketrygdens eiendom og du skal levere hjelpemidlet tilbake når det ikke lenger er i bruk. Bruk skjema 10-07.03 for å søke om aktivitetshjelpemiddel fra hjelpemiddelsentralen.

Egenandel

Du må betale en egenandel på ti prosent av kjøpesummen for hjelpemidlet. Egenandelen skal maksimalt tilsvare 7000 kroner per hjelpemiddel.

Det er ingen egenandel ved spesialtilpasning av ordinært utstyr. Det er heller ingen egenandel ved reparasjon av utlånt aktivitetshjelpemiddel.

Ordningen er rammestyrt. Det vil si at når den økonomiske rammen for inneværende år er brukt opp, vil søknader bli avslått på grunn av manglende midler.

Klage på vedtak

Du kan klage dersom du får avslag på søknaden din. Avslag som skyldes manglende budsjettmidler vil du ikke kunne klage på.

Kilde: Nav

– På vegne av funksjonshemmede blir jeg oppgitt. Potten tømmes i løpet av januar hvert eneste år, uten at politikerne tar tak, sier Thunem.

Hun forklarer billedlig:

– Tenk om du er 30 år gammel, og brakk ryggen 6. januar. Så må du vente i over et år på å få en sykkel, selv om det vil være veldig bra for ryggen og helse din. 

 Privat
SLUTT Å PRATE: Thunem mener politikerne må slutte å prate om rettigheter og et inkluderende arbeidsliv. De må vise at de holder ord. Foto: Privat

Nav peker en annen vei

TV 2 har sendt spørsmål til Nav om hvorfor potten går tom allerede 6. januar og bedt om kommentarer til uttalelsene og kritikken fra flere hold.

«Disse spørsmålene må du rette til Arbeids- og inkluderingsdepartementet. Rammen bestemmes politisk og er en egen post på statsbudsjettet.»

– Vi forventer at arbeidsministeren prioriterer dette og legger inn penger i ordningen i Revidert nasjonalbudsjett, og at det frem mot statsbudsjettet for 2026 gjøres grunnleggende endringer, slik at ordningen blir lik den som gjelder for barn og unge, sier Lilly Ann Elvestad til TV 2. 

– Må se på muligheter

I epost til Arbeids- og inkluderingsdepartementet spør TV 2 om Ap-regjeringen/statsråden nå vil endre og forsterke ordningen slik at flere kan få hjelp. For i dag bærer det hele preg av «førstemann til mølla»-prinsippet.

Statssekretær i Arbeids- og inkluderingsdepartementet, Ellen Bakken, svarer ikke direkte på spørsmålet, men opplyser til TV 2 at «for 2025 har regjeringen bevilget 62,2 millioner kroner til ordningen, som er en prisjustert videreføring av det vi foreslo i fjor».

 Bjørn Roger Brevik / TV 2
VIL HJELPE: Statssekretær i arbeids og inkluderingsdepartementet, Ellen Bakken, ønsker å hjelp flest mulig men lover ikke mer penger. Foto: Bjørn Roger Brevik / TV 2

«Vårt mål er at flest mulig skal kunne nyttiggjøre seg ordningen og vi må derfor se på muligheter for å innrette ordningen slik at flest mulig får mulighet til å drive med fysisk aktivitet ved hjelp av aktivitetshjelpemidler.»

FFO representerer nærmere 400.000 medlemmer. Generalsekretæren Lilly Ann Elvestad rister oppgitt på hodet over mye snakk og for lite handling:

– Det er fint med 62,2 millioner, men det er kun en femtedel av det som trengs for å dekke behovet. Om regjeringen mener at flest mulig skal kunne nyttiggjøre seg ordningen, handler det kun om å øke potten, betraktelig, sier Elvestad.

– Det finnes bare en riktig løsning her, og det er mer penger i potten, avslutter Ingrid Thunem.

Read Entire Article