Når barna er på sitt tryggeste, risikerer de å måtte bytte skole

2 hours ago 6



I disse dager går høringsfristen for skolebehovsplan i Kristiansand ut. Saken har skapt stort engasjement, noe som er viktig fordi den berører mange og handler om barns oppvekst.

Foto: Hilde Moi

Det er gjort omfattende vurderinger av ulike strukturendringer. I planen som er ute på høring pekes det på ulike alternativer, hvor det å slå sammen ulike skoler løftes frem som det beste alternativet.

Jeg forstår at noe må gjøres for å sikre en økonomisk og bærekraftig drift av skolene – oppvekstsektoren går i underskudd. Dette kan selvsagt løses ved å redusere kostnader, men jeg håper heller at politikerne er modige og prioriterer midler til sektoren – for store underskudd er også et signal om nedprioritering og underfinansiering.

Som bosatt på Grim er jeg bekymret for forslaget om å dele barnetrinnene opp. Barna starter på skolen i en sårbar alder – mange av dem har ikke rukket å fylle 6 år en gang. Når de kommer til 4. trinn, har de forhåpentligvis blitt tryggere. De kjenner lærerne og miljøet, noe som uten tvil har mye å si for læring og mestring.

Når barna er på sitt tryggeste, så risikerer de å miste sin trygge grunnmur ved å måtte bytte skole.

Ny skole vil innebære nye lærere og nytt miljø, man rykker på mange måter tilbake til start. Barna er riktignok blitt eldre, men det betyr ikke at en slik forandring er til det beste for videre læring og mestring. Særlig ikke når vi vet at det bare vil være noen få år på en ny skole før de skal videre til ungdomskolen. I praksis innebærer dette et grunnskoleløp med tre skolebytter.

Barn i barneskolealder er sårbare, noen er mer sårbare for forandringer enn andre. Det viktigste vi kan gjøre for barna er å forebygge og sikre en barndom hvor nettopp mestring, læring og fellesskap er en sentral del. Det lønner seg på lang sikt og sørge at barna har mest mulig forutsigbarhet de få årene hvor de faktisk går på barneskolen. At de har kjente og trygge voksne rundt seg, som kan veilede, lære og være de viktige ressursene som lærerne er for deres fremtid.

Hvis utfordringen på Grim er at man har to nærskoler, hvor det er vanskelig å fylle opp begge skolene, så bør man heller bygge en ny stor skole som inkluderer alle elevene på Grim. Dette vil lønne seg på lang sikt, fordi man da får trygge barn med en forutsigbar skolegang.

Jeg håper politikerne som skal bestemme fremtiden til barna våre, ikke bare ser på hva som lønner seg i kroner og ører. Men heller ser på hva som lønner seg på lang sikt for de barna som berøres i skolebehovsplanen. Vi trenger at barn blir trygge og robuste, fordi barna er fremtiden og det lønner seg å investere i skolen som skaper deres fremtid.

Read Entire Article