Nær halve Trondheim Ap stemte mot Trond Giske

1 month ago 36



Giske er Trondheim Aps førstekandidat til Stortinget:

TRONDHEIM (TV 2): Aps tidligere nestleder møtte hard motstand da han kjempet gjennom et klart flertall for sitt eget kandidatur til Stortinget hos Trondheim Ap i kveld.

 Leslie Tangen / TV 2
VANT: Trond Giske løftet hendene over hodet og jublet etter å ha vunnet kampvoteringen mot Karianne Tung. Foto: Leslie Tangen / TV 2

Publisert 15.08.2024 21:28 Sist oppdatert 17 minutter siden

Valget av Trond Giske som Trondheim Aps førstekandidat splittet Ap-laget på midten.

Det ble krevd skriftlig avstemning, og resultatet ble 104 stemmer for Trond Giske og 68 stemmer for Karianne Tung.

Det var etter et bikkjeslagsmål der delegatene på representantskapsmøtet i Trondheim Ap brukte de to første timene av møtet på å kaste pressen på gangen, lukke møtet for offentligheten og krangle om formaliteter.

Deretter ble det lagt frem to forslag til hvem som skulle stå øverst på Trondheim Aps innspill til nominasjonskomiteen for Ap i Sør-Trøndelag:

Maktkamp

 Ditlev Eidsmo / TV 2
MINISTER: Karianne Tung. Foto: Ditlev Eidsmo / TV 2

Digitaliseringsminister Karianne Tung (40) og tidligere nestleder og nåværende lokallagsleder Trond Giske (57).

– Folk ønsker Trond tilbake. De etterlyser Tronds dyktighet og kompetanse. Jeg har nesten til gode å høre motstemmer. Det er også unge som vil ha Trond! De liker at han prater med dem, tar dem på alvor. Det er 16-åringer som blir starstruck av Trond, sa Astrid Grendstad fra Nidaros.

– Jeg støtter Karianne Tung som førstekandidat. Vi synes Tung er en ypperlig kandidat med bred erfaring i og utenfor politikken. Når hun nå er minister er hun det naturlige førstevalget for oss. Vi trenger å fornye oss og hun er et frisk pust i norsk politikk, sa nestleder Torbjørn André Barland Moe.

– Vi trenger en samlende kandidat. Her mener jeg Karianne Tung bør være en av kandidatene, sa Heidi Linge fra Charlottenlund Arbeiderlag.

Flere av de som tok ordet argumenterte for at Karianne Tung burde stå høyt på listen fordi hun er statsråd i Jonas Gahr Støres regjering.

– Jeg synes det er veldig naturlig at Karianne Tung, sittende statsråd fra Trondheim Arbeiderparti nomineres på toppen av vår liste. Hun gjør en god jobb for oss som statsråd, sa bystyremedlem Jørn Arve Flått.

Samlende kandidat

Så godt som samtlige som tok ordet fra Nidaros argumenterte sterkt for Trond Giskes personlige egnethet som stortingspolitiker. 

– Mange eldre jeg snakker med sier at hvis han Trond Giske står på topp på vår stortingsliste, så skal de jammen go og stemme på Ap. Trond bør være nummer 1 på lista. Ferdig snakket. Og jeg kommer ikke til å drive valgkamp for Jonas Gahr Støre, sa en delegat fra Nidaros sosialdemokratisk forum som TV 2 ikke rakk notere navnet på.

Karen Selvåg fra Byåsen arbeiderlag fortalte at et overveldende flertall i hennes lokallag støttet Karianne Tung.

– Den største velgergruppen vi har mistet siden 2015 er kvinner. Vi må ha en kandidat som samler oss og gir oss den velgergruppen tilbake. Karianne Tung er dyktig og ikke redd for en debatt. Hun representerer den velgergruppen vi har mistet, sa Selvåg.

Deretter kom hun med et åpenlyst stikk til Trond Giske, som er folkeregistrert bosatt i Trondheim, men som har sin familie bosatt i Oslo:

– Så må det være et minimumskrav at den som skal representere Trondheim faktisk bor i Trondheim. Hun er en kandidat jeg håper vi kan enes om, som ikke splitter oss, sa Selvåg.

Andreplassen på listen gikk til Kirsti Leirtrø som slo Per Olav Hopsø.

Karianne Tung ble deretter foreslått på tredjeplassen mot en ikke-navngitt kandidat, såkalt faglig kandidat. Men også her ble hun nedstemt.

Read Entire Article