Nå topper det seg: – Jeg ble sjokkert

1 month ago 21



Tidligere denne måneden låste Lale Sigurjonsson sykkelen, en grågrønn Cube, utenfor Deichman Bjørvika i Oslo. Da hun kom ut to timer senere, lå kjettinglåsen på bakken.

Elsykkelen hun hadde betalt 25.000 kroner for, var forsvunnet.

– Jeg er veldig trist over at dette skjer i Norge. Jeg flyttet hit for fem år siden på grunn av jobb, og dette er den andre gangen på de årene at jeg har fått frastjålet sykkelen, sier Sigurjonsson, som opprinnelig er fra Tyrkia.

150824_Front
ØDELAGT: Dette var synet som møtte Sigurjonsson. Foto: Privat

Hun får tyveriet dekket av forsikringen, men legger ikke skjul på at det var en kjip opplevelse.

– Jeg ble sjokkert. Jeg trodde ingen ville ta den på grunn av kameraovervåkingen, men har forstått at sykkeltyverier er veldig vanlig i Norge.

Den forrige gangen hun fikk sykkelen frastjålet var i august for to år siden. At hun har fått to sykler frastjålet i nettopp august samsvarer godt med forsikringsselskapenes statistikk. 

TV 2 har snakket med forsikringsselskapene Fremtind, If og Gjensidige som alle sier at sykkeltyvene har det ekstra travelt på denne tiden av året. 

Derfor topper det seg nå

– Vi ser en topp i august og september. Folk er tilbake på jobb og skole etter ferie og bruker syklene mer hyppig, sier skadeforebygger i Fremtind, Therese Hofstad-Nielsen.

Hun sier antall sykkeltyverier øker hvert år, og at man i tillegg må regne med mørketall, da mange dropper å melde sykkelen stjålet.

 Ditlev Eidsmo / TV 2
DYRT: Dyre elsykler er fristende for tyvene. Foto: Ditlev Eidsmo / TV 2

– Mer fristende

Andreas Økland Amundsen er produktutvikler Gjensidige. De ser samme utvikling.

– Sykkeltyverier er blitt et samfunnsproblem som øker hvert år, både i antall og erstatning samlet. Vi utbetaler mest i mai-juni og august-oktober, sier Amundsen.

Han sier Gjensidige utbetaler i snitt over 100.000 kroner hver dag som følge av sykkeltyverier.

Spesielt har den gjennomsnittlige erstatningen økt mye. 

– I 2019 utbetalte vi i snitt rundt 9000 kroner per sykkel, mens vi i 2024 ligger på omtrent 14.500 kroner per sykkeltyveri i snitt. 

Han sier elsykler er en stor del av forklaringen på kostnadshoppet.

– I tillegg til at sykkelbransjen generelt har hatt stigende priser de siste årene og mangel på reservedeler. 

– Det at syklene er blitt såpass kostbare gjør nok også at de er mer fristende å stjele, noe vi ser i form av at antall tyverier øker hvert år, påpeker Amundsen.

 Gjensidige
ØKNING: Produktutvikler Andreas Økland Amundsen i Gjensidige forteller om en økning i antall sykkeltyverier hvert år. Foto: Gjensidige

Hofstad-Nielsen i Fremtind ser utviklingen i tråd med at mange i byene kjøper en større transportsykkel i stedet for en bil nummer to.

Hun sier det er lurt å bruke noen ekstra lapper på en kvalitetssikret lås.

– Ikke kjøp sykkellåsen din på en billigbutikk, gå til en sykkelforhandler og kjøp en ordentlig lås. Få et godt råd derfra om hvilken lås som er godt for ditt bruk. Har du en veldig dyr sykkel, er anbefalingen å ta den med seg hjem og inn, og ikke sett fra deg en dyr sykkel i sentrumsområder, selv med god lås, sier hun.

Styr unna denne låsen

Sigmund Clementz i If forsikring sier de dyre elsyklene står øverst på tyvenes ønskeliste.

Desto viktigere er det å låse elsykkelen skikkelig. Han sier de enkle vaierlåsene som mange bruker er av lav kvalitet og svært enkel å klippe av.

Han sammenligner vaierlås med å surre fast sykkelen med sytråd.

– Hvis du kjøper en FG-godkjent lås vet du at du vil få en lås av bra kvalitet som tyvene vil slite med, men også andre låser som ikke er FG-godkjent, er av god kvalitet. Bruk en lås tyv tyvene må bruke lengre tid på å knekke.

 Illustrasjonsfoto/Colourbox
LETT Å KLIPPE: Moderne sykkellåser er ofte rangert etter graden av sikkerhet. Skurkene klipper tynne låser på få sekunder. Foto: Illustrasjonsfoto/Colourbox

FG er en forkortelse for forsikringsselskapenes godkjenningsnemnd. En FG-godkjent lås, er en lås hvor alle komponentene er testet og godkjent i henhold til krav fra nemnda.

Clementz mener bøyelåser er det beste alternativet.

– Nesten uansett hvor billige bøyelåsene er, gir de mer trøbbel for tyvene. Bruk en solid lås, og kanskje aller helst to, sier han.

Henlegges 

Oslo-politiet opplyser at mange av anmeldelsene av sykkeltyverier henlegges hvert år på grunn av manglende kapasitet. 

Politiet oppfordrer likevel å anmelde.

– Politiet oppfordrer til å anmelde, både fordi det gir et mer presist bilde av omfang av kriminaliteten, og samtidig fordi vi vil kunne finne frem til riktig eier av sykkelen dersom sykkelen blir gjenfunnet, sier kommunikasjonsrådgiver Kamilla Karlsholmen Hauge i politiet.

Read Entire Article