Nå leder hun igjen

3 weeks ago 16



Nervepirrende én måned før valget:

For første gang på tre uker tar Kamala Harris ledelsen. Passerer viktig milepæl.

 Evelyn Hockstein /Reuters / NTB
POP BLANT UNGE. Kamala Harris hilser på en jente under et valgkamparranggement i Ripon, Wisconsin på torsdag denne uken. Foto: Evelyn Hockstein /Reuters / NTB

Publisert 05.10.2024 10:19

For første gang på tre uker er Kamala Harris tilbake i føringen i den amerikanske valgkampen. Det viser TV 2s vektede snitt av alle meningsmålingene i USA.

Tidligere i uken vippet Harris Wisconsin og Nord-Carolina over i sin favør. Nå tar hun ledelsen i Pennsylvania i tillegg.

Dermed står Kamala Harris med 286 valgmenn mens Donald Trump får 252. Det trengs 270 valgmenn for å vinne.

Som tabellen over viser, er det fortsatt svært jevnt mellom Harris og Trump i vippestatene. 

– Med unntak av Florida er alle disse statene i høy grad fortsatt vippestater, understreker TV 2s valganalytiker Terje Sørensen.

Men en måned før selve valget viser TV 2s beregning at Kamala Harris bryter en milepæl: Hun har for første gang en oppslutning på over 50 prosent nasjonalt.

– Dermed har hun brutt en symbolsk barriere, hun kan for første gang si at hun har flertallet av velgerne i ryggen, sier Sørensen.

Samtidig minner han om at kappløpet er ekstremt jevnt. Harris leder bare med 2,65 prosentpoeng.

Til sammenligning ledet Joe Biden med 8,2 prosentpoeng på denne datoen for fire år siden. Likevel ble det ekstremt jevnt på valgnatten.

– Jeg tror ikke målingene tar så mye feil denne gangen, de må ha lært noe etter to valg med bom på Trump, påpeker Sørensen.

Dermed tyder mye på et svært jevnt valg, også i år. 

– Det er helt umulig å si noe om hvordan dette ender, legger han til.

I kartet under har vi tatt ut de mest usikre valgmennene fra vippestatene. Her kan du selv leke deg med vippestatene. Skift farge på statene og bygg det flertallet du har mest tro på.

Read Entire Article