Nå kommer KI til treningssentrene

1 month ago 19



Løping og vektløfting for en god treningsøkt er gammelt nytt. Nå er det din biologiske alder som betyr noe.

 Petter Sørum-Johansen / TV 2
MÅLINGER: All aktiviteten du gjør på disse maskinene blir registrert på profilen din. Foto: Petter Sørum-Johansen / TV 2

Publisert 16.09.2024 06:46

Se for deg dette: Du har bestemt deg for at du skal komme i form, og du melder deg inn hos et treningsstudio. 

Mange treningsstudioer ville tilbudt PT-time. Men her møter du en maskin med et kamera. 

 Petter Sørum-Johansen / TV 2
BIO ALDER: Det er letterer å sammenligne seg med en alder enn med vekten du løfter, forteller Flåskjer. Foto: Petter Sørum-Johansen / TV 2

Du måles og veies. Fettprosent og muskelmasse blir registrert. 

I retur får du en biologisk alder. 

Alle vektene på treningsmaskinene tilpasses ut fra dette.

Slik kan fremtidens trening se ut, og noen treningskjeder i Norge er allerede godt i gang. 

Tidlig i september fikk Sterk Hasle i Oslo nye KI-drevne apparater som lager skreddersydde treningsprogrammer for kundene.

– Jeg tror dette er fremtiden, sier Truls Bech Flåskjer, helse- og treningsfysiolog på Sterk Hasle.

Konkurranseinstinkt som blomstrer 

Ifølge FHI er det kun 20 prosent av nordmenn som trener aktivt. 

Flåskjer er overbevist om at KI-inntoget i treningsstudioene vil gjøre det lettere for de resterende 80 prosent av nordmenn som ikke trener regelmessig med å komme i gang. 

 Petter Sørum-Johansen / TV 2
TILBAKEMELDING FRA KUNDER: Kundene forteller at «spillet» på skjermen tar vekk fokuset fra trening og gjør øktene mer gøyale. Foto: Petter Sørum-Johansen / TV 2

– Jeg skal ikke si at alle får det til, men jeg tror mange har større odds for å lykkes med treningen sin, særlig fordi det er tidseffektivt, sier han. 

Med maskinen som beregner biologisk alder, følger det også en app der treningsøktene registrerer. Treningsentusiaster kan måle egne økter med andre på samme senter. Flåskjer mener dette bidrar til sunn konkurranse:

– Det er det som gjør det morsomt, at folk som ikke nødvendigvis har konkurranseinstinkt plutselig kan sammenligne seg med svigersønnen sin, for eksempel. «Hva var det du fikk til her?».

Skeptisk til KI-apparater

Markus Haugen er privat personlig trener, og åpen for å teste de nye KI-drevne apparatene. Samtidig er han bekymret for hvordan apparatene møter kundene. 

Maskinen gir nemlig tilbakemeldinger direkte til kunden. Det er Haugen skeptisk til. 

 Dahle Photography
KRITISK: Haugen stiller seg kritisk til kvaliteten av tilbakemeldingen man får fra maskinen. Han har en mastergrad i idrettsvitenskap. Foto: Dahle Photography

– Det er så stor variasjon blant mennesker at tilbakemeldingene umulig kan være så nøyaktige som en PT kunne gitt. Det er jeg kritisk til, sier han. 

Han legger til at når det gjelder programmeringen av disse apparatene, er det mange fallgruver å gå i. For eksempel vil enhver kropp være påvirket av mange ytre faktorer som avgjør hvor tungt man kan løfte på en gitt dag. 

Hvilke treningsøkter har preget uken ellers? Har man menstruasjon? Har man spist riktig, sovet godt nok, jobbstress, familiesituasjon og mer.

– Der klarer ikke et slikt apparat å erstatte personlige trener. Men, det er en gøy «gimmick», sier han. 

Trussel mot PT-er? 

Men kan egentlig apparatene erstatte personlige trenere, på sikt? 

Flåskjer mener: Ja, på noen områder vil dette kunne erstatte personlig trening.

 Petter Sørum-Johansen / TV 2
BEGRENSET: Mengden KI-aparater er begrenset til 8 men ifølge Sterk skal de treffe de viktigeste muskelgruppene. Foto: Petter Sørum-Johansen / TV 2

– Absolutt. Apparatene vil ta et marked fra PTer. I fremtiden vil fokuset til en personlig trener handle mer om funksjonell trening og holde gode treningsvaner, sier han.

Han mener personlige trenere i Norge er tjent med å knytte seg til teknologien, heller enn støte den fra seg. 

– Det går i den retningen uansett. Det er bedre for PTer å lære seg å bruke teknologien, sier han. 

Haugen er sterkt uenig i dette: 

– Det kommer selvsagt nye teknologiske fremskritt som er en trussel mot det nedre sjiktet av personlige trenere. Men de flinke vil alltid klare seg, fordi de har en X-faktor, sier han. 

Han legger vekt på at jobben som er personlig trener krever langt mer enn å lage en treningsplan for kundene. 

– Mange velger en PT fordi man «klikker» godt med den personen. En KI-maskin vil ikke gjøre en dårlig PT om til en god PT. Det gjør den ikke. 

Read Entire Article