Nå håper han på flere kollegaer: – Ser lovende ut

1 month ago 12



Flere har slått alarm om rettssikkerheten på Vestlandet. Nå overtar Helse Bergen ansvaret for obduksjoner.

 Robert Reinlund / TV 2
GLAD: Peer Kåre Lilleng er spesialist i patologi, overlege og førsteamanuensis i rettsmedisin. Lenge har han nesten vært helt alene i jobben som rettsmedisiner i Bergen, men håper nå på bedre tider. Foto: Robert Reinlund / TV 2

Publisert 05.09.2024 10:41

Store deler av Vestlandet er rammet av en obduksjonskrise, som følge av bemanningsutfordringer ved Gades Institutt i Bergen. 

Begravelser som utsettes i ukesvis og politietterforskninger som stagnerer,  er bare noen av konsekvensene.

Nå skjer det endringer. 

Universitetet i Bergen og Helse Bergen har kommet til enighet om å overføre ansvaret for rettsmedisin fra UiB til Haukeland universitetssjukehus med virkning fra 1. januar neste år. 

Det skriver UiB i en pressemelding.

– Jeg hadde ikke hørt om dette før du ringte nå. Men dette høres lovende ut, sier Peer Lilleng til TV 2.

 Robert Reinlund / TV 2
SLO ALARM: Lilleng slo alarm om situasjonen på Gades i Bergens Tidende og TV 2 i vinter. Foto: Robert Reinlund / TV 2

Slo alarm

Han er eneste rettsmedisiner i full stilling på Gades og har tidligere fortalt til TV 2 at han lenge har fryktet for rettssikkerheten.

– Arbeidsmengden er så stor at det er mulig å gjøre feil. Det kan skje at jeg overser et drap, sa han da TV 2 besøkte arbeidsstedet hans i vinter.

Helse Bergen og UiB har siden da vært i dialog om en overtakelse. At helseforetaket tar over driften er i tråd med hvordan rettsmedisinske avdelinger er organisert andre steder i landet.

– Det har vært en konstruktiv dialog mellom partene i prosessen, sier dekan Per Bakke ved UiB.

– I fellesskap har vi sikret at både kapasitet og kompetanse for rettsmedisin i regionen vil bli godt ivaretatt. Vi er svært glade for at dette har funnet sin løsning, legger han til.

– Haukeland universitetssjukehus ser frem til å ta over rettsmedisin. Vi har et tett og godt samarbeid med UiB, og vil så snart som mulig sammen med dem planlegge innføringen av rettsmedisin til oss. I denne prosessen skal vi ha fokus på medarbeiderne, samarbeidspartnere våre og samfunnets fremtidige behov for rettsmedisinske tjenester i vårt område, sier direktør for Laboratorieklinikken, Gunnar Mellgren.

 Penelope Alida Larsen / TV 2
PÅ BORDET: UiB og Helse Bergen har hatt samtaler om virksomhetsoverdragelse i en periode. Nå er de enige. Foto: Penelope Alida Larsen / TV 2

Håper han får flere kollegaer

Lilleng har likevel spørsmål om hvordan arbeidssituasjonen hans blir frem til Helse Bergen tar over.

Han sier han skal i et møte senere i dag, der dette kan bli tema. Til TV 2 sier han at det fremdeles er en «kritisk situasjon» på Gades Institutt.

– Politiet må vente i måneder på obduksjonsrapporter. Det er altfor mye arbeid på meg som skal være på vakt 24/7.

– Så vi trenger å ansette noen i 25-35 prosent vikariat nå i høst. Og så er de nødt til å lyse ut stillinger før nyttår. Ellers vil det ta lang tid før vi blir flere her. Men i utgangspunktet høres dette veldig positivt ut, altså, forsikrer Lilleng.

Read Entire Article