Tiltalt for mordbrann og bueskyting: – En uheldig rus

7 hours ago 6



Natt til 23. august i fjor ble en vanlig kveld forvandlet til et skrekkscenario for innbyggerne i et nabolag i Øygarden, utenfor Bergen.

I tolvtiden begynte det plutselig å brenne i en bolig med flere beboere.

Ut en av dørene kom en mann i bar overkropp. I hendene holdt han en slags bueskyter og flere piler.

Da folk flyktet fra det brennende bygget, og naboer strømmet til, gikk mannen amok.

– Jeg ringte brannvesenet og tok med meg en lykt. Da kom plutselig en rasende mann mot oss. Han hadde med seg et våpen … et metallobjekt som jeg ikke klarte å se tydelig i mørket, sa et vitne TV 2 snakket med etter hendelsen.

 Lars Christian Økland / TV 2
ÅSTED: Det var fra denne leiligheten i bofellesskapet i Øygarden at mannen kom ut. Her er krimteknikere på plass dagen etter hendelsen. Foto: Lars Christian Økland / TV 2

– Dette var veldig farlig

Det neste som skjer, er at mannen begynner å hyle og skrike før han går rett på personer i nabolaget og truer dem på livet.

Gjerningspersonen skyter en pil mot en mann på en av altanene, og treffer ham i skulderen.

Deretter skyter han mot en annen mann på gata, og treffer ham i hånden.

Sistnevnte fortalte om hendelsen til TV 2 morgenen etter. Da fikk man se at pilene ikke hadde spisse, men butte ender. Opplevelsen var likevel smertefull og skremmende for begge.

– Dette var veldig farlig. Dette er en familieplass. Jeg vet ikke hvorfor han oppførte seg slik, sa den ene mannen som ble truffet.

 Lars Christian Økland / TV 2
SKUTT: Det ene vitnet viser frem pilen han ble skutt med. Som man kan se er pilen butt, uten spiss ende. Foto: Lars Christian Økland / TV 2

Skutt med elektrosjokk

Ifølge andre vitnebeskrivelser og tiltalen mot mannen, løp han etter flere personer og ropte «løp eller du er død», og «kom ut så skal jeg drepe deg».

En kvinne måtte løpe for livet med sin ett år gamle sønn i armene, mens mannen hennes flyktet med en toåring i barnevogn.

Personer som prøvde å uskadeliggjøre mannen ble skallet til, sparket i skrittet og bitt i fingeren.

Mannen er også tiltalt for skadeverk etter at han kastet en avbitertang gjennom et vindu og bulket en personbil med et bosspann.

Hele voldshendelsen endte med at politiet rykket ut med store styrker, og måtte bruke elektrosjokkvåpen for å få has på mannen. 

Her blir mannen skutt av politiet med elektrosjokkvåpen

Risikerer høy straff

Mandag starter rettssaken mot mannen i Hordaland tingrett.

Mannen er tiltalt for mordbrann, forsøk på kroppsskade, grove trusler og skadeverk. Statsadvokat May-Britt Erstad sier påtalemyndigheten ser alvorlig på saken.

– Her er det veldig mange grove overtredelser som har skjedd kun i løpet av en times tid. Sånn sett er saken spesiell, sier hun.

Selv om ingen ble drept eller alvorlig skadet, risikerer tiltalte høy straff.

– Strafferammen for mordbrann alene er 15 års fengsel. Så kommer de andre tiltalepunktene om forsøk på kroppsskade og grove trusler i tillegg.

 Mathias Kleiveland / TV 2
AKTOR: Statsadvokat May-Britt Erstad sier det er høy strafferamme for mordbrann. Foto: Mathias Kleiveland / TV 2

Tiltalte sier gjennom sin forsvarer Rolf Knudsen at han nekter for å ha tent på boligen med vilje. 

Politiets innstilling var også at ildspåsettingen var uaktsom, men statsadvokaten har likevel valgt å tiltale mannen for mordbrann.

– At tiltalen lyder på noe annet enn det politiet innstilt på, skyldes en annen vurdering av bevisene, sier Erstad.

Uheldig rus-kombo

Forsvarer Rolf Knudsen sier den tiltalte mannen nekter plent straffskyld for mordbrann-tiltalen.

– Han avviser totalt at han har tent på denne brannen med vilje. Politiet innstilte først på at han var uaktsom med å starte brannen, og det er mye nærmere det han vil forklare seg om, sier Knudsen.

Når det gjelder alle tiltalepunktene som handler om trusselsituasjonene ute på gata, erkjenner han delvis straffskyld. Detaljene er så mangfoldige at de må tas i retten, sier Knudsen.

 Marit Hommedal / NTB
ADVOKAT: Rolf Knudsen forsvarer den tiltalte mannen. Foto: Marit Hommedal / NTB

– Han har vært relativt åpen om hva som skjedde. Han inntok en svært uheldig kombinasjon med rusmidler, som han fikk av en venninne. Dette er hovedgrunnen til at situasjonen ble som den ble.

Hvor mye husker han av denne dagen?

– Han husker en god del, og har samarbeidet med politiet hele veien. Det siste avhøret var det vi som tok initiativ til, ettersom han stadig klarer å pusle sammen flere biter av hva som skjedde den kvelden, sier Knudsen.

Tøff tid i fengselet

Mannen har sittet i varetekt i Bergen fengsel siden hendelsen i august i fjor.

Ifølge forsvareren har det vært en tøff tid for klienten hans.

– Han har isolert seg veldig i fengselet, og det har vært krevende for ham å forholde seg til andre innsatte.

Er det noen spesiell grunn til det?

– Det handler om at han ønsker å se fremover, og ikke være i fengsel. Nå ser han fram til å få saken sin behandlet i tingretten.

Read Entire Article