Motdemonstranter fylte gatene i England: – Vi er her for å ta gatene våre tilbake

1 month ago 40



LIVERPOOL/OSLO (Aftenposten): Britisk politi gjorde seg klar for en ny kveld med opptøyer i flere byer i Storbritannia. Men kvelden endte med en stor fredsdemonstrasjon i Englands gater.

Rena Baroud deltok på demonstrasjon i Liverpool. Foto: Siri Øverland Eriksen

Publisert: 07.08.2024 20:53 | Oppdatert: 07.08.2024 23:45

Onsdag kveld hadde rundt tusen motdemonstranter samlet seg utenfor asylsenteret Asylum Link Merseyide i Liverpool, for å støtte flyktninger og immigranter.

Flere av dem holdt plakater med antirasistiske budskap, mange veivet også høyt med det palestinske flagget.

– De siste ukene har nazister og rasister herjet i England. Vi er her for å ta gatene våre tilbake, sa Rena Baroud til Aftenposten.

Ifølge politiet var det planlagt rundt 100 høyreradikale demonstrasjoner og 30 motprotester ulike steder i England onsdag.

På sosiale medier ble det sagt at det var asylmottak og advokatfirmaer som bistår migranter, som skulle være mål for kveldens demonstrasjoner. Som svar hadde antirasistiske og antifascistiske grupper organisert motdemonstrasjoner i en rekke byer.

Men da natten senket seg noen timer senere, hadde høyreradikale demonstranter vært i undertall hele kvelden.

Flere britiske medier rapporterte at motdemonstranter samlet seg i Newcastle, Bristol, London og Rotherham. Ifølge BBC sang flere hundre personer «Hvem sine gater, våre gater» i Birmingham.

En politibetjent Aftenposten snakket med sier de var forberedt på voldelige demonstrasjoner – men at de ytre høyre demonstrantene sannsynligvis er blitt skremt fra å dukke opp.

– Vi har gitt klar beskjed til dem om at politiet er tungt til stede, og at de kan bli straffet.

En motdemonstrant, Jester Dörr Ferrante, har klatret opp på bygningen til Asylum Link Merseyide i Liverpool. Foto: Siri Øverland Eriksen

– Vi står sterkt sammen

Ropene om at flyktninger skal føle seg trygge, runger gjennom gatene i Liverpool: flyktninger er velkomne! Flyktninger er velkomne!

Blant dem som roper er presten Peter Morgan og moskéleder Badr Abdullah. Abdullah forteller at muslimer i England har følt seg utrygge siden opptøyene startet forrige uke.

Etter en uke med opptøyer har over 400 mennesker blitt arrestert i forbindelse med uroen. Opptøyeren startet etter drapene på tre små jenter i Southport i Nord-England.

Likevel er både han og presten Morgan enige i at noe godt har kommet ut av situasjonen.

Presten Peter Morgen og moskéleder Badr Abdullah. Foto: Siri Øverland Eriksen

– Tragedien har ført til at mennesker på tvers av religion og etnisitet har samlet seg. Vi står sterkt sammen, sier Morgan.

Evan Roberts er leder av asylsenteret. Han er overveldet over folkemengden som har møtt opp.

– Det viser at mange er møkklei rasistene som angriper politiet og sprer det rasistiske søppelet sitt, sier Roberts.

Onsdag kveld er det over 100 høyreradikale demonstrasjoner og 30 motprotester i England. Foto: Siri Øverland Eriksen

Politi i beredskap og stengte butikker

Tusenvis av ekstra politi ble satt i beredskap, og mer enn 6000 spesialiserte politifolk var mobilisert i forkant av den forventede volden og urolighetene som kunne i løpet av kvelden, melder Sky News.

Det er 43 politidistrikter i England og Wales. Politiet stålsatte seg for demonstrasjoner i 41 av dem.

En politikilde sa til The Times at «utsiktene er dårlige», men at politiet er klare for å svare.

Frykten for vold lokalsamfunnene rundt om landet, søndag formiddag. Bedriftseiere stengte arbeidsplassene sine, restauranter og butikker beskyttet vinduene slik at de ikke skulle bli knust i løpet av natten.

Også flere forestillinger ved ulike teater i Nordøst-England ble avlyst på grunn av frykt for forstyrrelser fra demonstrasjoner.

Butikkvinduer dekkes til i påvente av anti-immigrasjonsprotester i Northampton.   Foto: Joe Giddens, AP/NTB

Met Police opplyste onsdag formiddag at over 1300 offentlige ordensoffiserer er blitt utplassert over hele London. Også hundeførere og etterretningseksperter er også tilgjengelige, skriver BBC.

Greater Manchester Police sendte ut en melding til lokalsamfunnet om at de har tunge ressurser på plass og jobber døgnet rundt.

Read Entire Article