SFO burde være gratis for alle

2 hours ago 4



Vi samler opp avisens kortinnlegg i spalten «Kort sagt». Her er dagens innlegg. Foto: Ketil Blom Haugstulen / Ellen Eriksen

Publisert: 06.10.2024 09:15

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Vi trenger flere ansatte i skolefritidsordningen (SFO). Det er kommunenes plikt.

Aftenposten lirer på lederplass av seg en helt elendig analyse om problemene i SFO. Ja, vi trenger flere folk, men det er fordi gratis SFO er blitt et populært tilbud.

Gratis SFO er blitt et populært tiltak for familier over hele landet. Alle barn får være med på leken, uavhengig av foreldrenes lommebok. SFO bidrar til at hverdagen går opp i arbeidslivet og for familiene. Aftenposten har også på lederplass 20. august påpekt at det blir sett på som verdifullt for integreringen, og at mange får styrket norskkunnskapene sine.

For gratis SFO er ikke nødvendigvis å spare småpenger, som gjør at man får råd til en litt dyrere rødvin på fredagskvelden etter en lang arbeidsuke. Barnefamilier sparer i snitt 20.000 kroner i året.

Det er for mange familier et svært viktig tiltak for å få familieøkonomien til å gå rundt. Tidligere i år så Bergens Tidende på småbarnsforeldres gjeld til kommunen for manglende innbetalinger for barnehage og SFO. Totalt har 36,7 millioner kroner gått til inkasso. De to siste årene har inkassogjelden til skole og barnehage økt med 12 millioner kroner. Dette er tall bare i Bergen.

SFO trengs, og det burde være gratis for alle. Alternativet er at familier som ikke har råd, sender barna sine hjem alene etter skolen. Og det skal de få slippe.

Grete Wold, utdanningspolitisk talsperson i SV

Read Entire Article