Monrad fikk «snike»-svar: – Skuffet

6 hours ago 5



Mange eldre tør ikke å reise kollektivt fordi det er digitalt vanskelig å løse ut billett. Monrad (80) hadde én bønn til regjeringen, og nå har de svart.

 Ole Enes Ebbesen / TV 2
NY VERDEN: Gjennom hele livet har Monrad Reigstad (80) opplevd at hjelp og veiledning har blitt gitt ansikt til ansikt eller via telefon. Slik er det ikke lenger. Foto: Ole Enes Ebbesen / TV 2

Publisert 26.10.2024 14:27

Svært mange har fått med seg saken om 80 år gamle Monrad Reigstad, og hvordan han og andre eldre sliter i dagens digitale samfunn.

– Man føler seg som en idiot, for å si det rett ut, sa Reigstad da TV 2 var med han på en bybanetur i Bergen.

Reigstad vet om flere eldre som faktisk lar være å gå ut fordi de ikke klarer å løse ut kollektivbillett via alskens telefon-apper eller touch-skjermer på stoppene.

80-åringen hadde ett forslag til regjeringen – nemlig å gi gratis kollektivbilletter til alle over 75 år. Flere land har innført ulike varianter av en slik ordning.

– Det hadde gjort det enormt mye enklere for eldre å komme seg rundt, sier han.

 Ole Enes Ebbesen / TV 2
MANGE: 850.000 nordmenn er definert som «digitalt sårbare», slår en ny rapport fra Digitaliseringsdirektoratet fast. Monrad Reigstad (80) kjenner flere av dem godt. Foto: Ole Enes Ebbesen / TV 2

«Ikke vurdert»

Enn så lenge er det likevel ingenting som tyder på at regjeringen vurderer å sløyfe honnørbillettene, og la eldre «snike» på lovlig vis.

I en epost til TV 2 skriver statssekretær Cecilie Knibe Kroglund (Ap) følgende:

«Digitale løsninger bidrar til at mange tjenester blir enklere å bruke. Dette gjelder også kollektivtransporten, der de digitale løsningene gjør det lettere å både planlegge reisen og kjøpe billett.»

«Samtidig vet vi at en god del innbyggere har lav digital kompetanse, eller ikke har tilgang til en smarttelefon. Det er viktig at de digitale løsningene som fungerer godt for mange, ikke bidrar til digitalt utenforskap for andre.»

«Vi er opptatt av at kollektivtransporten skal være tilgjengelig, men har ikke vurdert å innføre gratis kollektivtrafikk for eldre.»

 Jonas Been Henriksen / TV 2
SVARER: Statssekretær Cecilie Knibe Kroglund (Ap) i Samferdselsdepartementet sier at de jobber for å minske digitalt utenforskap, men gratis kollektiv står ikke på agendaen nå. Foto: Jonas Been Henriksen / TV 2

– Skuffende

Det svaret er nedslående, sier Reigstad.

– Jeg syns det er skuffende at regjeringen ikke vurderer det. De må jo bruke penger på digitalt utenforskap uansett, så hvorfor ikke gratis kollektivtransport?

Senioren er likevel ikke overrasket over svaret.

– Det var som sagt skuffende, men ikke uventet. Dette handler om økonomi, og da er det sjeldent enkelt, sier han.

I kjølvannet av den opprinnelige artikkelen har 80-åringen blitt kontaktet av mange eldre, og særlig folk som bor i distriktene.

– Det er mange som kvier seg for å ta kollektiv i dag, ingen tvil om det.

 Ole Enes Ebbesen / TV 2
VILJE: Monrad Reigstad (80) er pensjonert for lengst, men lysten til å kjempe for de svake er like sterk som alltid. Foto: Ole Enes Ebbesen / TV 2

– Altfor lite

Pensjonistforbundet mener regjeringen gjør en for dårlig jobb med å tilpasse samfunnet eldre og andre som sliter digitalt.

– Det bevilges altfor lite til de som sliter med digitalt utenforskap, sier forbundsleder Jan Davidsen.

En ny rapport fra Digitaliseringsdirektoratet slår nå fast at nær 850.000 nordmenn syns det er vanskelig å navigere i dagens digitalsamfunn.

For å bøte på dette, har regjeringen bevilget fem millioner kroner til digital opplæring av eldre i nyeste statsbudsjett for 2025.

– For å mestre helt dagligdagse oppgaver som å kjøpe bussbillett eller bruke Helsenorge, er det krav om digitale ferdigheter. Da må vi hjelpe de eldre til å klare dette, sa helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre i en pressemelding.

Samtidig ga styresmaktene 19 millioner til Bo trygt hjemme-reformen, som skal legge til rette for at eldre og andre trengende nettopp kan holde hus i egen bolig lengst mulig.

 Ole Enes Ebbesen / TV 2
VARSKO: Leder Jan Davidsen i Pensjonistforbundet advarer om at antallet digitalt sårbare er stadig økende. Foto: Ole Enes Ebbesen / TV 2

– Må bevilge mer

Dette er likevel altfor lite penger, mener Pensjonistforbundet.

– Når opp mot 850.000 nordmenn ikke klarer å bruke digitale verktøy, så må det bevilges mer. Dette gjelder stadig flere, sier Davidsen.

Pensjonistforbundet er også bekymret for en stadig mer anstrengt kommuneøkonomi. De frykter utsiktene til gratis kollektiv for eldre svinner hen.

– Av helsemessige årsaker er det mange som kun klarer å være analoge, og da hjelper det ikke med gode tilbud hvis folk ikke kan komme seg rundt. Vi må gjøre kollektivtrafikk enklest mulig, sier Davidsen.

Read Entire Article