Misvisende om opptøyene i England

1 month ago 21



Publisert: 21.08.2024 06:00

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Spaltist Kjetil Rolness skriver i Aftenposten 10. august at voldelige opptøyer i England kan forstås som et uunngåelig resultat av et multikulturelt samfunn, og avviser ekspertenes forklaring om høyreekstreme nettverk og digital desinformasjon.

Rolness, som gjentatte ganger har tatt til orde for å begrense innvandringen til Norge, leter tilsynelatende etter bevis for å rettferdiggjøre egne meninger, som heldigvis ikke deles av folk flest – hverken her eller i Storbritannia.

Det er sterk misnøye blant arbeiderklassen som må håndtere en levekostnadskrise og dype sosiale problemer etter uthulingen av den britiske velferdsstaten. Dessverre har tabloidavisene daglig laget saker med polariserende retorikk om innvandrere. Det er en oppfatning blant noen få at innvandrere er hovedårsaken til samfunnsproblemer, men Rolness går et steg videre og hevder at det er en realitet som mange briter kjenner seg igjen i.

Holdningene til individene som deltok i opptøyene i England, er like lite representative for holdningene til folk flest som deltagerne i stormingen av den amerikanske kongressen i 2021. Det var ikke et skjult flertall av amerikanske velgere som mente at Joe Biden stjal presidentvalget. På samme måte er det ikke en stille majoritet som ønsker radikale grep for å stramme inn innvandring i Storbritannia nå.

Enkelte mener at vi ikke burde stå imot ytre høyre, men heller lytte til det de sier. Løsningen til Rolness later til å være at politikerne i Westminster burde gi høyreekstreme akkurat det de ønsker seg – umiddelbare begrensninger knyttet til innvandring. Det synes jeg er en merkelig tilnærming til en bevegelse som jobber hardt for å undergrave våre demokratiske normer.

Rolness misrepresenterer holdningene til briter flest, som i stor grad er stolte av et tolerant samfunn. Kun én av ti mener at de som deltok i opptøyene, var representative for befolkningen generelt. Store motdemonstrasjoner viser tvert imot at det er langt flere antirasister i arbeiderklassen enn som er på lag med ytre høyre.

Seth Piper

Norsk-brite

Read Entire Article