Mistenkt for å ha drept og partert 42 kvinner siden 2022

1 month ago 38



Ni parterte kvinnelik ble funnet i et forlatt steinbrudd og søppelfylling i Nairobi den 12. juli i år. Kvinnene var ifølge politiet mellom 18 og 30 år. De var drept på samme måte, lemlestet med synlige merker av tortur. De var pakket inn i plast og surret inn i nylontau. Noen hadde ligget der lenge, andre hadde ligget der i kort tid, ut fra tilstanden til likene.

Det hevdet i hvert fall etterforskerne i saken da de gjorde en sensasjonell pågripelse bare tre dager etter likfunnet.

Funnet av likene vekket raseri i hele Kenya. Men det var ikke fordi de trodde at en mystisk seriemorder var løs. En mann som har tatt livet av, lemlestet og torturert 42 kvinner på to år, ifølge politiet. Blant ofrene er hans egen kone. 

Da han ble fremstilt for videre varetekt i retten i Nairobi den 16. juli var Collins Jumaisi Khalusha (33) taus, forteller BBCs korrespondent i Nairobi. Det var han også fredag, men det var ikke advokaten hans. 

 TONY KARUMBA / AFP / NTB
FUNNSTED: Folk samlet seg ved det gamle steinbruddet som er i bruk som søppelfylling den 14. juli i Nairobi. Plastposene med likdeler ble tatt av strømmen og kunne flyte ut mot sjøen med søppelet. Foto: TONY KARUMBA / AFP / NTB

Og denne gangen får politiet sju dager på seg til å etterforske før de må tilbake til retten og forlenge fengslingen, for sannheten om hva som skjedde med de døde kroppene i søppelfyllinga er langt fra klar. 

Mistanker mot politiet

Seriemord er ikke den eneste mulige forklaringen når det dukker opp mennesker som er drept på samme måte og dumpet på ett sted. Det var ikke den første tanken som slo kenyanere flest da nyheten kom. 

Den siste tiden har flere mennesker forsvunnet under protestene i landet. Det er en skattereform der blant annet alle transaksjoner og overføringer skulle skattlegges som har vakt harme. Protestene har eskalert mens landets regjering er under press. Enkelte av de forsvunne demonstrantene og aktivistene har blitt funnet igjen døde. Samme uke som likene ble funnet i søppelet på det forlatte steinbruddet, måtte landets politisjef trekke seg. 

De ni likene ble funnet bare 100 meter fra Kware politistasjon i Nairobi. 

En uavhengig kenyansk myndighet for granskning av politisaker (IPOA) ble satt på saken allerede samme dag. 

– På grunn av stedet der kroppene er funnet, og utbredte anklager mot politiet om involvering i ulovlige pågripelser og bortføringer, er det åpnet en uavhengig gransking for å finne ut om politiet var involvert, skriver IPOA i en pressemelding

De som følger med på denne uvanlige seriemordersaken har altså minst to mistenkte parter: den pågrepne 33-åringen og politiet. 

 SIMON MAINA / AFP / NTB
ARRESTASJON: Etterforskningsleder Mohammed Amin hold pressekonferanse der han opplyste at en seriemorder var pågrepet den 15. juli. Allerede dagen da likene ble funnet oppga politiet at de lette etter kultuser, tvilsomme medisinpraktiserende eller seriemordere i forbindelse med likfunnene. Foto: SIMON MAINA / AFP / NTB

Drøm skal ha ledet til likfunn

Til tross for at politiet holdt til bare hundre meter fra steder der likene ble dumpet, var det familien til en savnet kvinne som satte i gang søket. 

Josephine Owino er foreløpig ikke identifisert blant likene, men det var hennes familie som satte i gang letingen. Ifølge familien kom Josephine til dem i en drøm og pekte dem i riktig retning. 

Josephines kusine Diana sa til Citizen TV at familien bestemte seg for å betale noen unge menn i nærheten av søppelfyllingen i steinbruddet om å lete i det området. De fant kroppene, innpakket i plast og bundet sammen med nylontau. 

Den første meldingen som kom fra politiet var at «publikum hadde varslet». 

Når BBC spør etterforskningsleder Mohamed Amin om påstanden, svarte han «Vi er ikke drømmere og vi tror ikke på drømmer». 

Til tross for at politiet ikke selv fant kroppene, brukte de bare dager på å finne ut hvem de skulle arrestere. 

– En vampyr og en psykopat

Collins Jumaisi Khalusha (33) satt på en bar og fulgte fotballfinalen mellom Spania og England da han ble pågrepet. 

Han skal da ha tatt med politiet til huset sitt, som ligger like ved stedet der likene ble funnet og like i nærheten av politistasjonen. Der tok politiet beslag i ti smarttelefoner, en laptop, identitetskort og kvinneklær. 

Politiet hevder at de sporet Khalusha ved å geolokalisere telefonen til ett av de antatte ofrene. De fant identitetskortet til hans kone i huset sammen med identitetskortet til andre kvinner. 

Og ikke lenge etter kom tilståelsen. Mannen som beskrives som en sjenert «loverboy» tilsto ifølge etterforskningslederen at han har lokket til seg kvinner, for deretter å mishandle og ta livet av dem. 

Han har tatt livet av og lemlestet så mange som 42 kvinner siden 2022. Kvinnene er mellom 18 og 30 år gamle. Blant ofrene er kona til Khalusha. Det dreier seg om en seriemorder, hevdet politiet like etter arrestasjonen. 

Men i retten i Nairobi forteller Khalushas forsvarer en helt annen historie.

– Min klient sier han ble kvalt for at han skulle tilstå. Det var lett å se at han var fortvilet, skrekkslagen og hadde smerter, sa forsvarer John Maina Ndegwa til BBC. Han krever at hans klient skal få helsetilsyn. 

Partert av én person

Etterforskerne var helt klare på at de mener de har rett mann. Til pressen beskriver de Kalusha som en «en vampyr og en psykopatisk seriemorder uten respekt for menneskeliv.» 

Obduksjonsrapportene som er levert hittil viser at dødsårsaken er stump vold. 

– Levningene er delt opp, og det er en generell likhet i alle ofrenes levninger som får dette til å se ut som en seriemorders handlinger, sa obduksjonsleder Patrick Wachira i retten. 

Men andre elementer i saken har forandret seg. For det første har ikke Wachira undersøkt ni lik, han har undersøkt seks. 

I retten sier han at åstedet fortsatt undersøkes, slik at de kan sikre at de har funnet alle kroppsdelene som er der, og det gjenstår fortsatt rettsmedisinske undersøkelser på de kroppsdelene som er funnet. 

For det første var ytterligere to menn pågrepet: Den ene fordi han var i besittelse av telefonen til ett av ofrene. Den andre fordi han skal ha solgt telefonen. Også de er fengslet, og politiet ber om forlenget fengsling. Politiet holder fast ved at Kalusha er hovedmistenkt i saken. 

Hvor mange lik?

I de aller første meldingene om likfunn, opplyses det imidlertid om ni lik, hvorav to skal ha vært menn.

Det er kanskje ikke så merkelig at det er uklart hvor mange lik det dreide seg om i første omgang når likene var partert. Det fremstår likevel lite tillitvekkende for en befolkning som har krevet etterforskning, at det plutselig er funnet færre lik enn opprinnelig oppgitt. 

Fredag uttalte politiet at de hadde identifisert seks ofre, og at de etter alt å dømme kommer til å tiltale de tre mistenkte for drap på seks personer. 

At det kan ha vært flere drepte kvinner selv om de bare har funnet ni eller seks lik eller hvor mange det nå var, forklares med at søppelet som samles opp i det gamle steinbruddet blir tatt med av vannstrømmer og forsvinner ut i havet.

Hvem ofrene er, vil kunne si noe om hvem som står bak. For hvis de drepte viser seg å være aktivister, vil det utgjøre enda en skandale for Kenyas hardt pressede myndigheter. 

 SIMON MAINA
TAUS: Om en uke må politiet igjen legge fram bevis for at fengslingen skal fortsette. Foto: SIMON MAINA

Trenger svar

Foreløpig er bare identiteten til ett av ofrene kjent, og etter alt å dømme

Det identifiserte offeret er 24 år gamle Rosaline Ongogo. 

Ifølge broren hennes Emmanuel Ongogo forsvant hun den 28. juni i år. Da forlot hun huset for å lete etter strøjobber. Han sier familien gikk til likhuset for å lete etter henne da de hørte om likfunnet. De identifiserte henne på grunn av håret og klærne hun hadde på seg da hun forsvant. 

Familien til Owino, som altså sier de fant likene på grunn av en drøm, sier til BBC at de foreløpig ikke har fått noen bekreftelse på at Josephine er blant likene. 

Både Owino-familien og Ongogo-familien trenger svar på hva som har skjedd, enten det er seriemordere, politi eller en helt annen historie som ligger bak. Og det samme trenger familiene til de savnede aktivistene. 

Og hvis Khalusha er en så brutal seriemorder som politiet hevder, må de fortsatt forklare hvordan han kunne ta livet av så mange kvinner og dumpe likene like ved en politistasjon. 

Read Entire Article