Mistenker sabotasje – Nato-fly sendes til Rygge

1 month ago 38



AWACS:

USA har hevet beredskapen på hovedbasen i Tyskland.

 Simen Askjer  / TV 2
KLAR TIL AVGANG: Et AWACS-fly på Ørland flystasjon. Foto: Simen Askjer / TV 2

Publisert 23.08.2024 12:10 Sist oppdatert 7 minutter siden

Opp til tre AWACS-fly fra Nato skal de neste ukene operere ut fra Rygge flystasjon, opplyser Luftforsvaret til TV 2.

– Rullebanen på Ørland er ikke tilgjengelig, på grunn av reparasjoner og oppgradering av rullebanen, sier talsperson Stian Roen i Luftforsvaret.

Totalt finnes det 14 AWACS-fly i Nato, med hovedbase i Geilenkirchen, og med fremskutte baser i Tyrkia, Hellas, Italia og Norge.

 Pål S. Schaathun / TV 2
Et AWACS-fly i luftrommet over Norge og Sverige. Foto: Pål S. Schaathun / TV 2

Tre overvåkingsfly med overlappende baner er i stand til å dekke hele området i Sentral-Europa.

Roen i Luftforsvaret sier til at deployeringen av AWACS-flyene til Rygge har vært planlagt i lengre tid.

– Vår rolle er å fasilitere og understøtte AWACS-operasjoner ut fra Rygge flystasjon. Vi er godt forberedt for oppdraget, og ser fram til å ta imot både fly, personell og utstyr, sier oberst Thomas Orud Harlem, sjef for 134 luftving i en pressemelding.

Hevet beredskap

Kunngjøringen fra Luftforsvaret kommer samtidig som det er skjerpet sikkerhet ved hovedbasen i Geilenkirchen, ifølge en Nato-talsperson.

– Vi er fortsatt på «Charlie», sier talspersonen til Reuters fredag.

 DVIDS
AWACS-fly på hovedbasen i Geilenkirchen. Foto: DVIDS

Beredskapsnivået «Charlie» er de amerikanske styrkenes nest høyeste nivå.

Det innebærer at etterretning har plukket opp informasjon om at et terrorangrep eller en terrorhandling rettet mot fasilitetene er sannsynlig.

Nato-talspersonen sier til nyhetsbyrået sier at driften fortsetter som planlagt. Men som et sikkerhetstiltak er alt ikke-kritisk personell sendt hjem.

– Vi har økt sikkerhetsnivået ved Nato-basen Geilenkirchen som følge av etterretningsinformasjon som tyder på en mulig trussel. Alt ikke-kritisk personell er sendt hjem som et sikkerhetstiltak. Sikkerheten til vårt personell er vår fremste prioritet. Alle operasjoner fortsetter som planlagt, heter det i en melding fra Awacs på X torsdag kveld.

Politibiler på plass

Ifølge det tyske nyhetsbyrået DPA og nyhetsmagasinet Spiegel var flere politibiler på plass ved basen torsdag kveld. Tysk politi bekreftet fredag morgen at de var til stede, men ga ingen detaljer om saken.

I forrige uke ble en militærbase i Köln sperret av etter frykt for at drikkevannet var forurenset. Også da ble sikkerheten skjerpet ved AWACS-basen i Geilenkirchen.

Sabotasjemistankene er ikke bekreftet, men likevel har man skjerpet sikkerheten.

I sommer hevet det amerikanske militæret beredskapen til det nest høyeste nivået for flere baser i Europa.  Dette var det høyeste trusselnivået på minst ti år, sa en kilde til CNN.

Read Entire Article