80 år siden frigjøringen av Kirkenes:
80 år har gått siden russerne jaget okkupasjonsmakten bort fra Øst-Finnmark. Nå balanseres det mellom takknemlighet og forakt i grensebyen.
Publisert 25.10.2024 06:20
Saken oppsummert
- 25. oktober 2024 markerer 80-årsdagen for frigjøringen av Kirkenes. En viktig dag for å hedre partisaner, motstandsfolk og Den røde armé.
- Ordfører Magnus Mæland kritiserer Putin-regimet for å misbruke frigjøringsmonumentet i Kirkenes til å rettferdiggjøre krigen i Ukraina.
- I 2019 var stemningen bedre under 75-års markeringen, med besøk av russiske og norske toppledere. Mæland reflekterer over dette i lys av dagens situasjon i Ukraina.
- Ordføreren forventer en fredelig markering uten bråk.
Oppsummeringen er laget med kunstig intelligens (KI) fra OpenAI. Innholdet er kvalitetssikret av TV 2s journalister.
25. oktober 2024 markerer at det har gått 80 år siden frigjøringen av Kirkenes i 1944.
En symboltung dag lengst øst i landet, men også en dag det har blitt utfordrende å forholde seg til, ifølge ordfører i Sør-Varanger, Magnus Mæland (H).
– Vi skal hedre de som ga sitt liv i frigjøringen. Partisanene, motstandsfolket og Den røde armé. Det er viktig å lære av historien og krigens grusomheter, sier han.
Samtidig påpeker ordføreren at dagen berører noe som er spesielt vanskelig.
– Putin-regimet misbruker historien. Vi vet at de bruker frigjøringsmonumentet til å rettferdiggjøre sin krig i Ukraina, sier Mæland.
– For oss i Kirkenes er det viktig å ta avstand fra den russiske monumentpolitikken. Den skal vi bekjempe med åpenhet, sier ordføreren.
Egen russisk markering
I fjor ble det bråk da den russiske generalkonsulen Nikolaj Konygin plasserte den russiske kransen over den norske, ved minnesmerket i Kirkenes. Russerne var ikke invitert.
TV 2 har torsdag vært i kontakt med generalkonsul Nikolaj Konygin og bedt han om en kommentar i forbindelse med 80-årsmarkeringen.
Han henviser til konsulatets facebookside og forteller at de skal ha en egen markering ved frigjøringsmonumentet fredag. Utover det har han ingen kommentar.
– Det var spesielt
Spoler man tiden fem år tilbake, var det derimot vesentlig bedre stemning mellom russiske og norske representanter. Da deltok den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov, på det som da var 75-årsmarkeringen av frigjøringen.
Til stede var også Kongen og daværende statsminister, Erna Solberg.
– Føles det som om det er lenge siden?
– Jeg vil heller si at det bare er fem år siden, og at det var krig i Ukraina da også, sier Mæland.
– Sett i lys av at Krym-halvøya for lengst var okkupert den gang, hvordan vurderer du Lavrovs besøk nå?
– Det er nok mange som ser tilbake på den dagen med nye øyne og at det var spesielt, særlig i lys av Ukraina, sier ordføreren.
– Mener du det var feil?
– Det er lett å se tilbake og peke på hva som var rett og galt nå. Det er umulig å si om det var feil, fordi den kontakten Norge hadde med Russland, kunne jo også ført til endring, sier Mæland.
Frykter ikke bråk
Det blir verken konge- eller statsministerbesøk under årets markering. Fylkesordfører Hans-Jacob Bønå (H) og statssekretær Eivind Vad Petersson fra UD, stiller imidlertid.
Mæland tror ikke det blir bråk ved årets markering, slik det ble i fjor. Han kan imidlertid informere om at fylkeskommunen har vært i kontakt med politiet i forbindelse med morgendagen.
TV 2 har bedt PST redegjøre for om de er koblet inn, eller har iverksatt tiltak knyttet til 80-årsmarkeringen.
– Vi har ingen kommentarer til dette, sier seniorrådgiver i PST, Eirik Veum.