Midtøsten-ekspert: – Kan ikke leke med ilden

2 weeks ago 19



Iran sier angrepet mot Israel er avsluttet, men advarer Israel mot å svare. Midtøsten-forsker mener et motangrep kan falle tilbake på Israel.

 Amir Cohen / Reuters / NTB
ANGREP: Israelsk luftvern opererte over Ashkelon natt til søndag, for å avskjære iranske angrep. Foto: Amir Cohen / Reuters / NTB

Publisert 14.04.2024 09:18

Lørdag kveld gikk Iran til luftangrep mot Israel, med over 300 droner og missiler. Mange av disse ble avskåret av Israel og USA før de traff land.

Iran kaller angrepet et «lovlig og rettferdig» svar på det dødelige israelske luftangrepet på Irans konsulat i Damaskus den 1. april i år.

Midtøsten-forsker Dag Henrik Tuastad ved Universitetet i Oslo mener det iranske angrepet er en ventet markering, og at den nå betraktes som avsluttet fra iransk side.

– Det er egentlig som ventet, i den forstand at Iran har sagt at de ville reagere, og at det ble krysset en grense da deres diplomatiske tilstedeværelse i Syria ble angrepet, sier Tuastad til TV 2 søndag morgen.

– Kan ikke leke med ilden


Tuastad mener det nå er opp til Israel om situasjonen eskalerer videre, eller om det blir en deeskalering.

– Det er en terrorbalanse mellom blant annet Israel og Hezbollah, hvor man svarer når man blir angrepet, men Iran er noe annet. Man kan ikke leke med ilden med Iran, sier han.

Han tror ikke statsminister Netanyahus regjering vil tørre å gå til motangrep, spesielt fordi de er avhengig av amerikansk støtte.

– Israel er ekstremt avhengig av amerikansk beskyttelse, og USA ønsker ikke å bli dratt inn i en konfrontasjon med Iran, sier Tuastad.

 Erik Monrad-Hansen / TV2
ETTER HENSIKTEN: Midtøsten-forsker Dag Henrik Tuastad tror meningen bak Irans angrep var å markere seg, heller enn å treffe mål. Foto: Erik Monrad-Hansen / TV2

– Så hvis man har hauker i den israelske regjeringen som ønsker angrep mot Iran, må de ta stilling til at det er eksistensielt viktig for Israel å ha amerikansk beskyttelse, og hvis de går alene mot Iran er prisen å undergrave egen eksistens.

Venter massiv fordømmelse

Søndag kveld møtes FNs sikkerhetsråd til ekstraordinært møte om situasjonen i Midtøsten.

Flere land har allerede fordømt Irans angrep på Israel, deriblant Norge.

– Jeg tenker det vil bli en massiv fordømmelse av Irans angrep mot Israel, sier Tuastad.

Han mener imidlertid at det blir en balansegang i hvor hardt man skal gå ut mot Iran, all den tid Israel fører krig på Gazastripen.

– Responsen vil bli sett i lys av Gaza-krigen, så de kan ikke gå for langt i sin fordømmelse og motpolitikk, da man har en så prekær situasjon med overdreven maktbruk og brudd på folkerett på Gaza.

Read Entire Article