– Politikerne har endelig våknet

2 weeks ago 15



Regjeringen styrker Forsvaret:

Forsvaret får ytterligere sju milliarder kroner. Ekspertene mener pengene kommer for sent.

 Simen Askjer  / TV 2
STYRKER FORSVARET: Forsvaret får ytterligere 7 milliarder kroner i revidert nasjonalbudsjett. Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier alle domener skal styrkes. Foto: Simen Askjer / TV 2

Publisert 02.05.2024 16:24 Sist oppdatert 33 minutter siden

Regjeringen styrker Forsvaret med ytterligere sju milliarder kroner i revidert nasjonalbudsjett.

Dermed vil Norge nå Natos toprosentmål allerede i år.

Pengene skal øke den operative evnen til Forsvaret og starte arbeidet med den nye langtidsplanen allerede i år.

– Dette er et uttrykk for at situasjonen i det norske forsvaret er veldig alvorlig, sier professor Tormod Heier ved Forsvarets høyskole til TV 2.

Han legger til at Forsvaret ikke er rigget for krise og krig, og mangler helt grunnleggende elementer for å håndtere situasjoner som avviker fra normaltilstanden.

– Dette er penger som kommer godt med, men det er selvfølgelig altfor sent. Det tar mange år å bygge opp et forsvar som i flere tiår har vært underfinansiert.

 Odd Arne Hartvigsen / TV 2
FOR SENT: Professor Tormod Heier mener pengene kommer altfor sent. Foto: Odd Arne Hartvigsen / TV 2

Ett smart grep

Totalt økes forsvarsbudsjettet fra om lag 91 milliarder til 104 milliarder – inkludert milliardene som skal styrke Ukrainas forsvarsevne.

Av de syv milliardene som går til Forsvaret, brukes to milliarder til å styrke den operative evnen. Det betyr mer øving, seiling og flyvning. 

Fem milliarder skal brukes til å starte arbeidet med den nye langtidsplanen.

Heier mener regjeringens prioritering av øvelser i Norge er et smart grep.

– Det vil øke synligheten og tilstedeværelsen av norske styrker i egne nærområder, og virke stabiliserende og beroligende på russerne.

Russland frykter ikke norske styrker, sier Heier, men at Norge blir brukt som et mulig springbrett for amerikanske styrker i nordområdene og Barentshavet.

– Derfor er det viktig at det blir flere norske styrker som kan opprettholde vedvarende synlighet og tilstedeværelse i grenseområdene. Det skaper forutsigbarhet på norsk og russisk side på grensen.

Summen forbløffer

Tor Ivar Strømmen er forsker ved Sjøkrigsskolen. I høst var han svært kritisk da regjeringen varslet mer penger til Forsvaret.

– Denne gangen er det faktisk snakk om en reell økning. Forrige gang fremstilte de 15 milliarder som en voldsom økning, sier han til TV 2.

I høst sa han at økningen i forsvarsbudsjettet var «altfor lite», og at det i realiteten ikke var en økning på grunn av økte kostnader.

– Nå er faktisk de sju milliardene i all hovedsak en reell økning. Så det er et veldig riktig skritt for å oppfylle ambisjonene i langtidsplanen.

 Mathias Kleiveland / TV 2
FORNØYD: Forsker Tor Ivar Strømmen sier politikerne endelig har våknet. Foto: Mathias Kleiveland / TV 2

Samtidig mener han at summen er forbløffende lik det som må til for at Norge skal oppfylle Natos toprosentmål. 

– Så det er litt politikk inne i bildet her tror jeg, for å kunne komme på Nato-toppmøtet i sommer og si at de oppfyller målet om to prosent.

Enorme mangler

Regjeringen sa i april at de vil styrke Forsvaret med 600 milliarder de neste årene. Planen skal gjelde fram til 2036, og ble lagt frem 5. april.

I tillegg sier kostnadsberegningene at det trengs 60 til 80 milliarder for at forsvaret skal fungere som det er ment til å fungere, ifølge Strømmen.

Han mener pengene som kommer nå bare er en start for å dekke gapet som har åpnet seg de siste 10-15 årene.

 Ingrid Wollberg / TV 2
STORE MANGLER: Tor Ivar Strømmen understreker at det norske Forsvaret har store mangler. Foto: Ingrid Wollberg / TV 2

– Men det er en betydelig start, og gjør at vi kan begynne å gjøre innkjøp av reservedeler og vedlikehold som gjør at forsvaret skal fungere bedre enn i dag, sier Strømmen.

Han mener Forsvaret har vært konsekvent underfinansiert i lang tid, og har på langt nær den kapasiteten i forhold til det vi egentlig skal yte. 

– Vi klarer ikke å holde fregattene i sjøen eller jagerflyene i luften sammenhengende. Det er svært mye som gjøres med det.

– Har endelig våknet

Strømmen er tydelig på at gapet må tettes før man kan begynne å snakke om å utvide kapasiteten til Forsvaret.

– Hva betyr det i praksis at det er et såpass stort gap mellom forsvarsbudsjettet og det Forsvaret trenger for å yte slik det skal?

– Det betyr at vi ikke avskrekker Russland fra å bruke militærmakt i sin utenrikspolitikk, i hvert fall ikke slik vi burde, sier Strømmen. 

 Simen Askjer  / TV 2
JAGERFLY: Det blir flere timer på vingene for F-35 i tiden fremover. Foto: Simen Askjer / TV 2

– Nå er Russland relativt bundet opp i Ukraina, men ut fra det etterretningstjenestene i Norge og utlandet sier vil det kun ta et par år fra en eventuell fredsavtale og frem til de er mer kapable enn før krigen.

Han mener det er viktig at Norge ikke havner i en situasjon der Russland har mulighet til å bruke militærmakt til å endre den geopolitiske situasjonen i verden.

– Det er veldig godt å se at politikerne endelig har våknet, men jeg skulle ønske de hadde gjort det for 3-4 år siden slik at vi hadde hatt et relevant sikkerhetspolitisk verktøy i Forsvaret i dag, men nå er vi i hvert fall i ferd med å få det verktøyet.

Read Entire Article