Mens trebarnsmoren venter lenger på svar, er det konsulentfest i Nav

3 days ago 8



Trebarnsmoren er blant de som venter på svar på Nav. Flere venter lenger. Vil det hjelpe at etaten svir av 1,2 milliarder på konsulenter i år?

Av hensyn til barn og livssituasjon ønsker ikke trebarnsmoren å stå frem med navn. Foto: Privat

Publisert: 03.10.2024 12:15

Kortversjonen

Mange nordmenn venter lenge på svar fra Nav. Én av dem er en trebarnsmor i Bergen. I sommer søkte hun om arbeidsavklaringspenger (AAP)arbeidsavklaringspenger (AAP)Arbeidsavklaringspenger kan gis til personer som i en periode har nedsatt arbeidsevne med minst 50 prosent og derfor står utenfor arbeidslivet. fordi hun er syk.

Nå venter hun på at Nav skal behandle søknaden. I snitt må brukere vente 15 uker på slik stønad. Det er flere uker lenger enn i fjor.

– Dette påvirker søvnen, og jeg grubler hver dag på hvordan vi skal klare oss, sier trebarnsmoren til Aftenposten.

Mens hun venter på svar, får hun sosialhjelp. Det dekker husleien for henne og ungene. Men ikke mat. Hun sier hun er veldig redd for å få avslag.

– Det går ikke å planlegge fremtiden akkurat nå, sier kvinnen.

Trenden har ikke snudd

I sommer måtte både Nav og arbeidsminister Tonje Brenna svare for lang saksbehandlingstid i Nav. Svaret var at de jobbet for å få ned ventetiden på ulike ytelser.

Men trenden har foreløpig ikke snudd. Saksbehandlingen tar fortsatt lang tid.

Noen eksempler på lang saksbehandlingstid nå:

  • Sykepenger: 6 uker. Før sommeren var den 4.
  • Arbeidsavklaringspenger: 16 uker. I fjor 11 uker.
  • Støtte til gravferder: 20 uker. Nav har beklaget.
  • Lønnsgaranti etter konkurs: 2 måneder. Men folk har ventet over et år.

Vil det hjelpe at Nav bruker store summer på digitalisering akkurat nå?

1,2 milliarder på konsulenter

Regjeringen vil ha ned antall eksterne konsulenter i offentlig sektor. Men i Nav skyter bruken kraftig i været.

Budsjettall Aftenposten har fått tilgang til, viser at Nav i år forventer å bruke nesten 1,2 milliarder kroner på konsulenter.

Det er en økning på 29 prosent fra i fjor. Da kostet konsulentene 900 millioner kroner.

I år er det ventet at nesten 11 prosent av Navs statlige budsjett går til private selskaper som PWC, Accenture, Knowit og Sopra Steria.

Over 800 IT-ansatte

Det er digitalisering som står for mesteparten av konsulentbruken. Nav skal modernisere alle ytelser og løsninger.

Navs teknologidirektør Heidrun Reisæter sier de forsøker å redusere konsulentbruk så mye de kan, men at det er for mye å gjøre til at de klarer det i år.

Heidrun Reisæter leder IT-avdelingen og -utviklingen i Nav. De leier inn konsulenter for å digitalisere. Foto: Dan P. Neegaard

Nav har også ansatt mange nye i IT-avdelingen. 800 faste IT-ansatte utgjør over halvparten av de ansatte i Arbeids- og velferdsdirektoratet. Det er omtrent 100 flere enn for fem år siden.

– Har dere rekruttert feil folk internt når konsulentbruken også øker?

– Nei, vi har rekruttert så mange flinke folk. At vi har det i bunn er jeg glad for, men det er ikke nok for å få det nødvendige gjort. Derfor må vi også bruke konsulenter. Og da får vi levert løsninger, sakte, men sikkert.

Kan ikke love umiddelbar effekt

Reisæter synes ikke det er noe paradoks at saksbehandlingstidene har gått opp, samtidig som Nav bruker ekstra mye på å digitalisere.

– Saksbehandlingstidene har gått opp og folk venter lenger. Vil oppbemanningen og konsulentbruken få ned saksbehandlingstiden?

– Ja, men sakte, men sikkert. Det ikke bare tiden det tar å modernisere som påvirker ventetiden. Det er også mange flere søknader på ulike områder, som sykepenger og arbeidsavklaringspenger.

– Når vil effekten komme?

– Det er vanskelig å si. Det avhenger av inngangen av søknader, hvor lang tid det tar å utvikle og å flytte oss fra gamle systemer til nye systemer. Vi kan ikke love noen umiddelbar effekt veldig raskt.

Teknologisjefen sier lange saksbehandlingstid hverken er gunstig for brukere eller saksbehandlere. Første kvartal i år var det 9000 flere som søkte om arbeidsavklaringspenger, slik som trebarnsmoren har gjort, enn i samme periode i fjor.

For å få ned ventetiden prioriterer Nav eldre saker og har rekruttert flere saksbehandlere innen arbeidsavklaringspenger og uføretrygd.

– Vi har full forståelse for at det er en veldig krevende situasjon for den som går og venter på svar på søknaden. I en periode med mange søknader, prioriterer vi saker slik at ingen blir stående uten ytelse på grunn av lang svartid hos oss.

Read Entire Article