USAs utenriksminister Antony Blinken mener at Joe Biden-regjeringen ikke har gjort noe galt. Informasjon fra ProPublica tyder på noe annet.
Publisert 30.09.2024 11:38 Sist oppdatert 12 minutter siden
En avsløring som gravejournalistene i ProPublica har gjort,
gir USAs president Joe Biden og hans utenriksminister Antony Blinken et
forklaringsproblem.
– Ja, de har et forklaringsproblem, sier Redd Barnas generalsekretær Henriette Killi Westhrin.
Genèvekonvensjonene fastslår at det ikke er lov å hindre
humanitær hjelp.
Skjer daglig
ProPublicas avsløring viser at to offentlige etater i USA, som jobber med nettopp humanitær hjelp, konkluderer med at Israel har hindret nødhjelp fra å komme frem til palestinerne i Gaza.
– Ja, det er definitivt riktig. Vi ser det hver eneste dag. Vi har biler hver eneste dag som ikke kommer inn, sier Westhrin.
– Også fra USA?
– Ja, dette gjelder alle hjelpeorganisasjoner. Det har dessverre bare blitt verre.
I så fall er det ulovlig for USA å selge våpen til Israel.
USA har nemlig en egen lov som forbyr dette, dersom amerikansk nødhjelp blir hindret fra å nå frem.
Det er seksjon 6201 av USAs «Foreign Assistance Act», loven om nødhjelp, som fastslår at det ikke er lov å gi militær støtte eller å selge våpen til land som hindrer amerikansk nødhjelp.
US Agency for International Development (USAID) sendte ifølge ProPublica i slutten av april en rapport til utenriksministeren og utenriksdepartementets flyktningbyrå hvor de opplyste om at Israel hindrer amerikansk nødhjelp fra å komme inn i Gaza.
Da hadde USAID i forkant også sendt et 17 siders notat om dette til Blinken.
Samtidig konkluderte også Utenriksdepartementets byrå for befolkning, flyktninger og migrasjon med at Israel blokkerte humanitær hjelp. Denne etaten påpekte spesifikt at den nevnte Foreign Assistance-loven må gjelde her.
– Rart av Blinken
Likevel leverte Blinken 10. mai en uttalelse til Kongressen hvor han fastslo at «Vi på nåværende tidspunkt ikke vurderer det som at den israelske regjeringen forhindrer eller legger begrensninger på transport eller levering av amerikansk humanitær hjelp».
– Så mye som Blinken har vært i regionen, er det rart at han kan sende en sånn påstand til Kongressen. Dette er så lett å dokumentere, mener Westhrin.
Blinken blir spurt om dette av Today Show etter ProPublicas avsløring.
– Det er vanlig at vi får forskjellige vurderinger fra forskjellige departementer og etater. Min jobb er å se på dette, trekke noen konklusjoner og handle deretter. Det var det jeg gjorde her, sier Blinken.
Nøyaktig hvor mye penger USA har tjent på våpensalgene til Israel, er det vanskelig å fastslå. Selve salgene er iallfall på gigantiske beløp. Mer om det senere.
Palestinske myndigheter opplyste søndag at minst 41.595 palestinere er blitt drept og 96.251 skadet i israelske angrep siden 7. oktober i fjor.
– Et helvete på jord
Vi nærmer oss altså ettårsdagen for Hamas' terrorangrep på Israel og den israelske regjeringens påfølgende krigserklæring mot Hamas.
Ifølge Henriette Killi Westhrin er situasjonen på Gaza helt grusom nå.
– Barn i Gaza har blitt drept. De har blitt lemlestet. De mangler absolutt alt. Og de er på flukt gang etter gang etter gang, sier Westhrin til TV 2.
Ifølge generalsekretæren til Redd Barna finnes det verken grunnleggende helsetjenester eller skoletilbud i Gaza nå.
– Vi vet at barn til og med har blitt operert og må få amputasjoner uten bedøvelse. Det er et helvete på jord, og det har vart nå i ett år, raser Westhrin.
Hun beskriver det som «en fallitterklæring og en skam» at verdenssamfunnet sitter og ser på dette.
– Israel hadde ikke kunnet føre denne lange krigføringen hvis de ikke fikk stadig stadig tilførsel av våpen, konstaterer Redd Barnas generalsekretær.
Hun mener det må legges press på USA.
Mer enn hundre salg
I mars skrev The Washington Post at amerikanske myndigheter hadde godkjent mer enn hundre forskjellige militære salg til Israel siden de gikk til krig mot Hamas 7. oktober i fjor.
Ifølge avisen inkluderer dette stridsvognammunisjon for 106 millioner dollar og komponenter til artilleriskyts for 147,5 millioner dollar.
I mars konkluderte også Stockholms internasjonale fredsforskningsinstitutt (Sipri) med at 69 prosent av Israels våpenimport kom fra USA mellom 2019 og 2023.
15. mai kunngjorde Biden-regjeringen ifølge AP at det skulle selges våpen og ammunisjon for ytterligere én milliard dollar til Israel. Denne pakken inkluderte 3500 bomber.
Og så sent som 13. august i år ga USA grønt lys for våpensalg verdt 20 milliarder dollar til Israel.
– Det er helt forferdelig å se hvordan det internasjonale samfunnet lar krigen fortsette og lar Israel få bryte humanitærretten måned etter måned. Israel hadde ikke kunnet fortsette uten tilgang på nye våpen, avslutter Henriette Killi Westhrin i Redd Barna.