Israelsk bakkeoperasjon i Libanon:
Tirsdag formiddag pågår det harde kamper mellom israelske styrker og Hizbollah, ifølge IDF.
Publisert 01.10.2024 09:40 Sist oppdatert nå
Etter flere meldinger fram og tilbake, bekreftet IDF natt til tirsdag at de har startet en begrenset bakke bakkeoperasjon sør i Libanon.
– I samsvar med avgjørelsen til det politiske sjiktet, begynte IDF for noen timer siden begrensede, lokaliserte, og målrettede bakkeangrep basert på nøyaktig etterretning mot Hizbollah-mål, het det i en uttalelse sendt ut i 1-tiden norsk tid.
Så langt har det imidlertid vært få opplysninger om situasjonen på bakken, men ifølge talsperson for det israelske forsvaret (IDF), Avichay Adraee, foregår det nå altså harde kamper i Sør-Libanon.
I en melding på X hevder han at Hizbollah-medlemmer bruker sivile som menneskelige skjold.
– For din sikkerhets skyld ber vi deg om å ikke flytte kjøretøy fra det nordlige området til området rundt elva Litani, skriver han i en advarsel til innbyggerne i Sør-Libanon.
– Tøffere motstand
Israel hadde i forkant av bakkeoperasjonen sperret av et område ved grensen til Libanon, og erklærte det som en lukket militær sone.
Per Erik Solli, forsvarsanalytiker ved Norsk utenrikspolitisk institutt, hadde følgende å si tirsdag morgen:
– Den varslede bakkeoperasjonen mot Sør-Libanon startet i natt. Først med ganske intensive artilleriangrep mot posisjoner i Sør-Libanon. Også støttet av flyangrep. Deretter gikk israelske stridsvogner, infanteri og andre bakkestyrker inn i den sørlige delen av Libanon og grenseområdene, forteller Solli.
Videre er han klar på at Israel nå møter tøffere motstand, enn da de gikk inn i Gaza.
– Israel kommer til å prøve å slå ut den militære infrastrukturen, men også Hizbollah-styrkene som er i den sørlige delen av Libanon. De angriper også parallelt mål i Beirut. Og i tillegg opprettholder de operasjonen sin i Gaza. Så her vil det skje mye samtidig, forteller Solli og legger til:
– Men Hizbollah, som har militære styrker som har kamperfaring fra konflikten i Syria, vil nok bli en atskillig større utfordring for Israel enn Hamas-styrkene som er i Gaza.
Forvirring
Det libanesiske nyhetsbyrået NNA meldte mandag kveld om artilleri ved grenselandsbyen Wazzani i Libanon. Hizbollah hevdet også å ha sett israelske tropper ved libanesiske grensebyer, og det ble samtidig meldt om kraftige smell sør i Beirut, ifølge Reuters.
Meldingen ble imidlertid først tilbakevist av IDF, og talsperson Daniel Hagari omtalte meldingene som rykter.
– De siste timene har det vært mange meldinger og rykter om IDF-aktivitet på den libanesiske grensen. Vi ber om at det ikke videreformidles informasjon om aktiviteten til våre styrker av hensyn til deres sikkerhet, skrev han på Telegram.
Det skapte ekstra forvirring da den israelske Knesset-politiker Moshe Solomon hevdet på X at en bakkeinvasjon var innledet. Han trakk meldingen kort tid etter.
Angrep mot Nord-Israel
Samtidig som det pågår kamper i Sør-Libanon melder både IDF og Hizbollah om angrep mot Nord-Israel.
Hizbollah har tirsdag morgen meldt de har gjennomført et artilleriangrep mot israelske soldater i Metula.
Angrepet utløste alarm i områdene ved Metula og Avivim tirsdag morgen. Ifølge militæret ble noen av prosjektilene skutt ned, mens andre landet i åpent lende. Det er verken meldt om materielle skader eller at mennesker er truffet.
Venter harde kamper
Sist Israel gikk inn i Libanon med bakkestyrker, i 2006, klarte de ikke å slå Hizbollah. De har derfor trolig forberedt dette angrepet i lang tid, mener forsvarsanalytiker Per Erik Solli.
Han trekker frem de store luftangrepene mot Libanon, der flere av lederne i Hizbollah ble drept, som en del av de israelske forberedelsene på en invasjon.
På den andre siden har også Hizbollah hatt god tid til å forberede seg. Solli forventer derfor at kampene kan bli hardere enn det man har sett mellom Hamas og Israel.
– Hamas og Hizbollah er veldig forskjellige organisasjoner. Hizbollah er mye mer kapable, sier analytikeren.
Hizbollah har trolig lagt minefelt og gravd forsvarsposisjoner for å forberede seg, mener han.
– Selv om de øverste lederne er døde så er styrkene i felt i stand til å handle autonomt. De har veldig desentralisert ledelsesfilosofi, sier Solli.