Medier: Biden vil sende landminer til Ukraina

1 day ago 1



Washington Post får opplyst av to tjenestepersoner at Ukraina skal ha lovet å ikke bruke minene i tettbefolkede områder.

Reuters gjengir samme opplysning fra en anonym myndighetskilde.

Slike miner blir gjerne liggende på bakken fram til de blir utløst. Dermed kan de være en fare for sivile lenge etter at en konflikt er slutt.

Men de amerikanske minene bruker batterier når de skal eksplodere, får Reuters opplyst. Dermed blir de inaktive når batteriet går tomt, noe som skiller dem fra de russiske, heter det videre.

Forbudt i 164 land

USA har forsynt Ukraina med miner som er innrettet mot stridsvogner, gjennom krigen. Forsyningen av også antipersonellminer har som formål å stanse Russlands framrykking, får Reuters opplyst. Washington Post skriver at det er stor bekymring i Biden-administrasjonen etter russiske framskritt den siste tiden, og at de har et stort ønske om å stagge denne.

USA er ikke blant de 164 landene som har sluttet seg til FNs minekonvensjon fra 1997, som ble forhandlet frem i Oslo i 1997. Den forbyr all produksjon, lagring, salg og bruk av slike miner.

Men USA har tatt grep for å etterleve det meste av den. Heller ikke Russland har undertegnet konvensjonen.

Ukraina har både undertegnet og ratifisert avtalen.

Brukes hyppig av Russland

Antipersonellminer har også blitt brukt hyppig av Russland i områdene ved frontlinjen, ifølge Washington Post. Menneskerettsorganisasjonen Human Rights Watch (HRW) har dokumentert russisk bruk av disse minene. I en rapport i fjor anklaget de også Ukraina for å ha brukt dem.

Beslutningen kommer kort tid etter at Biden ga ukrainerne tillatelse til å ta i bruk amerikanske langdistanseraketter mot mål dypt inne i Russland, noe Ukraina har bedt om i lang tid.

Publisert 20.11.2024, kl. 02.21 Oppdatert 20.11.2024, kl. 05.58

Read Entire Article