Vil endre reglene: – COP kan ikke være fossilindustriens lekeplass

5 hours ago 1



2456 lobbyister fra fossilindustrien fikk adgang til COP28 i Dubai i fjor. I år er det litt færre, men likevel minst 1773 lobbyister.

Det betyr at flere lobbyister er akkreditert til møtet i Baku enn det er delegater til sammen fra de ti landene i verden som er mest utsatt for klimaendringer.

– I fjor var det faktisk flere lobbyister fra fossilindustrien enn det var offisielle representanter fra vitenskapelige institusjoner, urfolkssamfunn og sårbare nasjoner til sammen, sier styreleder i EAT, Gunhild Stordalen.

Gunhild Stordalen

– Vi sendte dette brevet etter at COP29 presidenten fra Aserbajdsjan omtalte olje og gass som en «Guds gave», og en offisiell representant brukte møtet til å fremme forretningsavtaler for fossil energi., sier Gunhild Stordalen.

Foto: Rickard L. Eriksson

Store navn i åpent brev

Hun er en av 22 internasjonale navn som har skrevet et åpent brev til FN og alle land som er med i klimaavtalene.

Blant de som har undertegnet er flere kjente navn:

  • Tidligere generalsekretær i FN Ban Ki-moon
  • Tidligere EU-kommissær for klima Connie Hedegaard
  • FNs tidligere klimasjef Christiana Figueres
  • Irlands tidligere president Mary Robinson

I brevet lister de opp 7 punkter der de mener det er nødvendig å endre måten klimaarbeidet er organisert på.

Ban Ki-moon

Ban Ki-moon var generalsekretær i FN 2007–2017.

Foto: Afp

Tre oljenasjoner på rad

I fjor ble klimatoppmøtet arrangert i Dubai i De forente arabiske emirater. I år går det i Baku i Aserbajdsjan og neste år er Belém i Brasil arrangør.

Aserbajdsjans president Ilham Alijev kalte olje en «en gave fra Gud» da han åpnet klimatoppmøtet.

Det betyr at toppmøtet arrangeres og ledes av et stort oljeproduserende land tre år på rad.

De tre landene har også gått sammen og dannet en «troika» for å samordne arbeidet sitt.

– Det skaper litt en forundring, at man år etter år har en oljestat som vert for et klimatoppmøte, sier Connie Hedegaard til DR.

Connie Hedegaard på klimatoppmøtet i Doha i 2012

Connie Hedegaard på klimatoppmøtet i Doha i 2012

Foto: Ap

Vil nekte land å arrangere

Første punkt på listen er nye regler for hvem som får arrangere toppmøtene. Dette er særlig viktig ettersom arrangørlandet i praksis også leder verdens klimaarbeid i året frem til møtet.

– Den tunge tilstedeværelsen av lobbyister fra fossilindustrien på COP-møtene er en av flere grunner til de foreslåtte endringene, sier Stordalen.

Hun sier at har 132 toppledere fra fossile selskaper  fått COP29-akkreditering via Aserbajdsjans presidentskap.

– Forhandlingene beveger seg nå stadig lenger unna ambisiøse klimamål. Dette kan ikke fortsette – COP kan ikke være fossilindustriens lekeplass, sier Stordalen.

Toppmøter på rundgang

Hvor klimatoppmøtene arrangeres bestemmes av FN etter et system der de går på omgang mellom verdensdelene.

I år var det Øst-Europas tur, forklarer Ciceros Christian Bjørnes på Linkedin.

Fordi Russland la ned veto mot en rekke land, var bare Aserbajdsjan og Armenia aktuelle. Og valget falt altså på et Aserbajdsjan.

I tillegg må arrangørlandet tilby et sted med nok hoteller og møtesteder. Med titusenvis av tilreisende som skal ha hotellrom og lignende, legger det begrensninger.

Får støtte

Gunhild Stordalen sier at de har fått overveldende positiv støtte etter at de skrev det åpne brevet.

– Reaksjonene fra FN, nasjonale parter og NGO-er var derimot blandede. Enkelte feiltolket vårt reformforslag som et krav om å avvikle COP-prosessen, noe som ikke kunne vært fjernere fra sannheten, legger hun til.

Lars Haltbrekken (SV) i Baku

– Det at man legger møtene til store oljeproduserende land er også et problem for troverdigheten til forhandlingene., sier Lars Haltbrekken.

Foto: Milana Knezevic / NRK

Lars Haltbrekken er en veteran fra en rekke klimatoppmøter. Nå er han i Baku som medlem av Stortingets Energi- og miljøkomite for SV, mens han tidligere har vært med som leder i Naturvernforbundet. Han sier seg helt enig med forslaget om hvem som skal få lede møtene.

– Klimakonferansene bør fremover legges til land som aktivt ønsker å fase ut fossil energi og få en dramatisk reduksjon i utslippene som skaper en alvorlig klimakrise, sier han.

Haltbrekken får støtte av Venstres Ola Elvestuen, også han en veteran fra flere klimatoppmøter.

Ola Elvestuen (Venstre)

Det er både riktig og viktig at klimatoppmøtene legges til land som er ambisiøse og følger opp tidligere vedtak og vil gå fremover, sier Ola Elvestuen.

Foto: Milana Knezevic / NRK

– Når vi har så dårlig tid på å kutte utslipp, når vi har så dårlig tid på å ta vare på natur, trenger vi også at ledelsen på disse møtene er ambisiøse og ønsker å lage historiske møter som tar store steg fremover, sier han.

Haltbrekken mener ikke at det bør være vanskelig å lage en oversikt over hvilke land som bør få arrangere toppmøtene.

– Man vet veldig godt hvilke land som støtter en utfasing av fossil energi og hvem som ikke gjør det. De siste tre årene har klimatoppmøtet vært arrangert i land som ikke støtter en sånn plan, sier han.

Publisert 21.11.2024, kl. 17.54

Read Entire Article