– Du er på samling med folk du har kjent omtrent hele livet, men så ser og hilser de ikke på deg. De sier jeg burde bli steinet og brent. Så det er trist og vondt å høre sånt, sier Exauce Mukubu til NRK.
Episoden han henviser til skjedde under en treningssamling i Ungarn i fjor. For noen få i brytemiljøet har det vært kjent en stund at han er bifil, men det var først tirsdag han åpnet opp om legningen i Aftenposten.
– Jeg møtte noen av de som jeg lenge har vært veldig god venn med gjennom brytingen. Vi satt oss ned, begynte å prate, og de spurte hvordan det gikk og sånn. Folk kom inn på detaljer der de sa at de har hørt rykter om meg, at jeg liker både gutter og jenter ...
Han forklarer at han bekreftet ryktene – og at det da straks kom en reaksjon:
– De sa bare «uff». De spyttet og sa at «sånne folk som deg burde bli steinet og brent». Folk sier egentlig ikke så mye nå, bare rister med hodet og går videre, egentlig.
For selv om det har vært en overvekt av positive tilbakemeldinger, har mottakelsen i det internasjonale brytemiljøet vært blandet.
– Når de ser meg trene med andre brytere som ikke vet at jeg er bifil, så sier de: «Vær forsiktig med han der. Han er sånn og sånn». Og det er jo ganske trist at det er folk som velger å trekke seg unna på grunn av det.
Forbundet har tatt grep
Så langt har ikke Mukubu opplevd at noen ikke vil møte han i konkurranse. Det han imidlertid frykter er at det kan påvirke treningen om han ikke får god nok motstand på samling på grunn av legningen.
– Da må vi i så fall ty til noen nye og smarte løsninger, og samtidig knuse dem ordentlig når vi først er på, da.
Norges Bryteforbund er klar over problemstillingen og har gjort enkle tiltak for å unngå konfliktsituasjoner utenfor trening. Det setter han stor pris på.
– Vi har blitt enige om at dersom jeg føler på noe ubehag, og ingen har lyst til å trene med meg, så må jeg si ifra. Da boikotter vi de samlingene. Jeg håper at det ikke blir et scenario vi får oppleve, for da går det plutselig ut over hele laget.
– Har vært enkeltcaser
Sportssjef i bryteforbundet Erling Strand forteller til NRK at de er stolte over åpenheten.
– Det står respekt av det. Vi har støttet han 100 prosent, sier Strand, og legger til at han tror valget til betyr mye for mange.
Sportssjefen konstaterer med skuffelse at ikke alle har reagert støttende i forbindelse med åpenheten. Enkelte har reagert med å avfølge Mukubu i sosiale medier.
– Men i stor grad vil jeg si at vi har ikke fått noen negative opplevelser, bortsett fra enkeltcaser. Da må vi velge å bruke energi på de tingene som gir energi, sier Strand.
– Mukubu sier at han må passe seg litt utenfor arenaen. Hva gjør forbundet for han i den sammenhengen?
– Vi har en dialog med trenerne som er rundt han, og vi har et bevisst litt føre-var-prinsipp på det. Vi har hatt dialog med det internasjonale forbundet når det gjelder hva vi skal gjøre hvis det oppstår ting. Så for oss blir det litt føre-var-prinsipp, svarer Strand.
Vil ikke gå alene
Bryting står sterkt i flere land som har lav aksept for homofili og annerledeshet, som Russland, Aserbajdsjan, Tyrkia og Iran. Det har han gått føle på kroppen.
– Det kan oppstå situasjoner der jeg har vært og handla på butikken der vi er på trenersamling, så møter du på en gjeng fra Øst-Europa som har den gamle mentaliteten der og skal tøffe seg og kanskje gjøre noe eller slenge med leppa, sier Mukubu.
Da er det fint med gode lagkamerater.
– De er ofte med meg når vi er ute og skal handle og gjøre ting sammen. Så de støtter meg ordentlig der, sier han.
– Alle på landslaget står 100 prosent bak han. Vi er et lag, og vi står i krigen sammen mot de andre landene uansett. Det er noen land der det ikke er akseptert, og jeg tenker jo at vi må passe ekstra på i de landene der, sier landslagskollega Morten Thoresen til NRK.
– Håpløst
Han forstår ikke hvordan andre brytere kan oppføre seg slik.
– Det er bare håpløst av folk der ute. For altså, idrett er idrett. Den skal ikke blandes inn med noe annet, og vi er i 2024, og det skal være lov til elske hvem enn man vil.
Situasjonen har gjort det mye viktigere for Mukubu hvilke land som arrangerer de store mesterskapene.
I april er det EM i Slovakia.
– Det er ikke det verste, sier Exo og trekker frem et verre eksempel:
– Hadde det vært Russland, ville du sittet der og tenkt: «Skal jeg dra eller ikke?» Og det er trist hvis man ender med å ikke dra fordi man skiller seg litt ut.
Se alle målene fra Norge - Kasakhstan - Bilder fra TV 2 Direkte 01:06
Publisert 21.11.2024, kl. 18.20 Oppdatert 21.11.2024, kl. 18.25