Massivt ras ble løst ut i Trollstigen

6 days ago 10



Rassikring av Trollstigen:

ÅLESUND (TV 2): Denne dramatiske videoen viser de enorme mengdene med løse steinmasser i den berømte Trollstigen.

MASSIVT: Dette raset ble løst ut av de som jobber med sikringsarbeidet i Kjellstadlinja i Trollstigen. Foto: Arnt M. Olsen / TV 2.

Publisert 01.10.2024 08:00 Sist oppdatert 28 minutter siden

Den spektakulære videoen er tatt av TV 2s frilansfotograf Arnt M. Olsen og viser hva som skjer når fjellrenserne jobber i den utsatte Kjellstadlinja i Trollstigen.

Se mer av videoen her:

– Vi har aldri vært i tvil om at det var rett å stenge Trollstigen. Videoen til TV 2 er en påminnelse til de som var i tvil, og viser konsekvenser av større ting som ramler ned. Det var på høy tid å ta tak i dette, sier fylkesveisjef Ole Jan Tønnesen om videoen, som ble filmet den 19. september.

Trykkluftspute

Ifølge byggeleder Kristian Bjørdal er det estimert at 600–800 kubikk med stein ble løst ut.

– Blokken ble løst ut ved hjelp av trykkluftspute som ble plassert i en sprekk, opplyser byggeleder Bjørdal i Møre og Romsdal fylkeskommune.

Dette er på nøyaktig det samme stedet som svenske motorsyklister ble truffet av steinsprang sommeren 2023. Se video.

Den berømte turistveien over Trollstigen har status som nasjonal turistvei. Den ble stengt 17. juni på grunn av rasfare. Veieier Møre og Romsdal fylkeskommune mente det ikke var forsvarlig å holde veien åpen gjennom sommeren.

Store tap

– Vi var nødt til å stoppe nå før noen blir alvorlig skadet eller mister livet i Trollstigen, sa Tønnesen til TV 2 i midten av juni.

 Arne Rovick  / TV 2
HARDT RAMMET: Turistvert Edmund Meyer fikk avbestillinger for millionbeløp da Trollstigen ble stengt, men ble glad for statsrådbesøk med 40 millioner kr. til rassikring. Foto: Arne Rovick / TV 2

Samme dag kom samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) og kommunalminister Erling Sande (Sp) på besøk i Trollstigen. Med seg hadde de 40 millioner kroner til strakstiltak i Trollstigen.

− Trollstigen er en av de mest kjente turistdestinasjonene i Norge, og det er stor interesse for veien i både inn- og utland. Attraksjonen er viktig for at folk skal kunne bo og jobbe i området, sier Nygård.

I tillegg bevilget fylkeskommunen 10 millioner kroner til rassikringsarbeidet, som kom i gang i slutten av august.

12 arbeidere fra entreprenøren Risa jobber nå i fjellveggen for å renske den for løsmasser og ustabile steinblokker. 

Målet er at veien over Trollstigen skal være rassikret slik at den kan åpne til turistsesongen neste sommer.

Read Entire Article