Mange spørsmål rundt planene for Lista flyplass

1 day ago 4



Jeg leste med stor interesse reportasjen i Lister24 og Fædrelandsvennen om Arne Sten Mikalsens planer for flyplassen på Lista.

Foto: Kjartan Bjelland

Jeg setter pris på at saken blir belyst fra eierens side. Men, med kritikk til Fædrelandsvennen og for så vidt Lister24, skulle ønsket dere fulgte opp med noen flere spørsmål som muligens kunne belyst saken litt bredere – ikke minst for oss lokale listalendinger som ikke forstår helheten i prosjektet.

Forvalter familieformuen - satser på luksusbiff, oppdrett og biogass

Jeg forstår nemlig ikke så mye av saken, men jeg undrer mye rundt den. Tror vi er mange i den gruppen. Så jeg ønsker å få klarhet i noen saker.

Denne biogassen. Hvem er det man satser på at skal levere bunnproduktet til gassen? Bøndene på Lista? Eller skal det komme tilkjørt lengre fra? Eller er det fra eget selskap, Lista Laks? For meg ser det ut til bøndene på Lista bruker egen møkk til dyrking, lokalt, for matproduksjon. Hvem kjøper biogassen? Noen lokale? Eller må det transporteres, til kontinentet? Som strømmen? Med fly? Eller rør? Tungtransport? I siste tilfelle så får vi virkelig håpe at E39 utbedres. Hva vil det bety trafikkmessig for Vanse/Lista å få denne type virksomhet på flyplassen? Er det tatt med i betraktning – og mtp. det totale miljøregnskapet for prosjektet.

Angående arbeidsplasser. Jeg er hovedtillitsvalgt i Fagforbundet. Som distriktssamfunn trenger vi, for ikke å si skriker vi, etter flere som kan hjelpe ut i helsesektoren. Det er massevis av arbeidsplasser å fylle, også for menn. Kan vi omplassere menn fra industrien til helse? Hva vil skje om vi får opp mot 3000 flere arbeidsplasser på flyplassen? Hvor skal arbeidere og familier bo? Skal de skatte til kommunen vår? Hva da med skole og barnehage? Skal de være tilreisende? Og har vi, igjen, infrastruktur til å frakte disse arbeiderne til og fra jobb?

Eieren fremhever at han er opptatt av miljøvern og økologi. Kunne ikke vært bedre.

Her kommer et vanvittig bra forslag for fremtiden:

Frigjør flystripa for lokale bønder og fugleliv. Skap et ettertraktet våtmarksområde av internasjonal klasse. Sett Lista på kartet for det det er og som vi alle (og våre etterkommere) ønsker å beholde. Invester for familien og barna dine (eieren), som er opptatt av natur og ungdom.

Kall meg gjerne naiv.

Read Entire Article