– Mange har langt høyere rente enn de trenger

1 month ago 41



Bankene vil ikke avsløre hvor god rente kundene kan forhandle seg til. Spareøkonom oppfordrer alle til å gå i forhandlinger nå.

 Per Haugen / TV 2
I PÅVENTE: Sentralbanksjef Ida Wolden Bache har indikert et første rentekutt i mars. Allerede kan mange bankkunder få kuttet sine renter, men jobben må de gjøre selv. Foto: Per Haugen / TV 2

Publisert 20.02.2025 23:42

Etter flere år med et relativt høyt rentenivå, kan det gå mot rentekutt når Norges Banks rentebeslutning annonseres 27. mars. 

Men jobben for å få lavere boliglån har for mange allerede startet. 

Onsdag skrev Dagens Næringsliv at flere banker har tjuvstartet rentekuttet, og at kunder i flere banker får tilbudt renter på 5,20-tallet. 

Svarer ikke om rentenivået

TV 2 har spurt en rekke banker om de allerede nå i realiteten har kuttet renten. 

Samtlige viser til et forhandlingsrom, uten at noen vil oppgi hvor lav boliglånsrente kundene kan forhandle seg til. 

Nordea svarer følgende på en rekke av TV 2s spørsmål: 

– Lånerenten til hver kunde settes etter en vurdering av kundens økonomi, med blant annet låneopptak, sikkerhet og betalingshistorikk. Vi søker alltid å være konkurransedyktig på pris, svarer kommunikasjonsrådgiver Frida Daae Hessen.

 Ole Enes Ebbesen / TV 2
TUNG TÅKE: Det er vanskelig å få klarhet i hvor gode betingelser bankkundene kan få, en måned før styringsrenten forventes å bli satt ned. Foto: Ole Enes Ebbesen / TV 2

Roger Lund Antonesen, konserndirektør for personmarkedet i Sparebanken 1 Sør-Norge, sier prisingen av boliglån er individuell for den enkelte kunde, og viser til veiledende priser på nettsiden. 

– Prisen hver enkelt kunde får vil variere ut fra situasjonen de er i. Vi tar hensyn til kundens livssituasjon, betalingsevne, sikkerhet og risikoprofil for å kunne gi den beste avtalen.

Også Sparebank 1 Østlandets kommunikasjonssjef Bjørnar Mickelson sier rentesettingen avhenger av en rekke forhold. 

– En som har god økonomi og kontroll, lav belåningsgrad og som alltid har betalt lånet sitt i tide, vil ha lavere risiko og dermed forutsetninger for lavere rente, enn en som har en høyere risiko.

Mulig med kraftig kutt

Blant dem som søker å refinansiere eller utvide lånet hos markedsplassen Lendo, ligger den nominelle renten fra før gjennomsnittlig på 5,90 prosent. 

Den kan mange få kuttet i, men da må man gå i forhandlinger selv,  forteller Kornelia Minsaas, spareøkonom i Lendo.

– Mange kan få den nominelle renten ned til 5,30 og kanskje lavere. Det avhenger typisk om hvor lav belåningsgrad man har, om man har grønt boliglån, er medlem av fagforening eller er en lønnsom kunde for banken, sier hun. 

 Magne Finseth da Fonseca / Lendo
SPAREPOTENSIAL: Enkelte kan få kuttet over et halvt prosentpoeng på bolglånsrenten, men de færreste får ned renten uten å ta grep selv, sier Kornelia Minsaas, spareøkonom i Lendo Foto: Magne Finseth da Fonseca / Lendo

– Kan utgjøre tusener

Minsaas minner om at bankene tjener godt på renteinntekter, og oppfordrer til å sammenligne renter og legge inn søknad hos forskjellige banker.

– Vi ser at mange har en langt høyere rente enn de trenger. Dersom man skulle få renten ned fra 5,9 til 5,3, sparer man 0,6 prosentpoeng.

– Dette kan utgjøre en tusenlapp eller to i terminbeløp, som sparer kunder for mellom 10-20.000 kroner i året.

Individuelle priser

Maria Ervik Løvold, konserndirektør for personmarkedet i DNB, sier det stemmer at det hviler en forventing om kutt i styringsrente i løpet av våren.

– Det som likevel er likt som før, er at det i samtaler med kunder hvor privatøkonomien eller livssituasjonen har endret seg, er naturlig å sjekke om boliglånsrenten deres er der den skal.

 Ole Enes Ebbesen / TV 2
RENTE TIL VÆRS: Mange har fått kjent på at styringsrenten har holdt et høyere nivå de siste årene. Foto: Ole Enes Ebbesen / TV 2

Assisterende banksjef i Sparebanken Vest Jan-Tore Smith sier at de, som andre norske banker, avventer Norges Banks avgjørelse 27. mars. 

– Men det er klart at vi skal være konkurransedyktige, og skal ha like gode konkurransevilkår som de vi konkurrerer mot. 

Read Entire Article