Lusekofteopprørerne

1 month ago 51



Lusekofte er vanligvis ikke akseptert antrekk i Stortingssalen. Onsdag gjorde Rødt opprør.

 Ditlev Eidsmo / TV 2
KOFTE-STUNT: Ikke parlamantarisk antrekk, ifølge reglementet på Stortinget. Men i spørretimen onsdag klarte Rødt-politikerne Sofie Marhaug og partileder Marie Sneve Martinussen å snike seg inn i salen med lusekofter Foto: Ditlev Eidsmo / TV 2

Publisert 12.02.2025 19:17 Sist oppdatert 10 minutter siden

Det er strenge kleskoder i det helligste rommet for debatt om norsk politikk. Men verken partileder Marie Sneve Martinussen eller Sofie Marhaug fikk påtale om antrekket av stortingspresident Masud Gharahkhani onsdag.

Da TV 2 møtte de to damene kledd i lusekofte i Vandrehallen etter spørretimen, satt latteren løst. De hadde lyktes med sitt lille stunt i spørsmålet til energiminister Terje Aasland om kraftpolitikken.

Stille protest

Utgangspunktet for antrekks-stuntet var en lederartikkel i den svenske avisen Expressen, der redaktøren hisset seg opp over Arbeiderpartiregjeringens forslag om en fast Norgespris på strøm også til hytteeiere.

Svensken frykter at dette vil føre til høyere strømpris hos Søta Bror, mens rike nordmenn koser seg i oppvarmet utendørs boblebad i fjellheimen. Han kalte forslaget «lusekoftesosialisme.»

Og de to Rødt-damene er ikke spesielt begeistret for regjeringens Norgespris, men de støtter helhjertet at regjeringen tar strømgrep i Norge, selv om svenskene ikke liker det. 

Rødt-duoen grep anledningen til å ta den svenske redaktøren på ordet.

 Ditlev Eidsmo / TV 2
NEI, NEI, NEI! Det er forbudt med politiske markeringsplagg i Stortingssalen. Og det var nettopp en politisk markering da Rødts partileder stilte i Lusekofte på talerstolen i en duell om kraftpolitikken. Men hun ble ikke irettesatt av presidenten - foreløpig. Foto: Ditlev Eidsmo / TV 2

– Men dette må vel sees på som et politisk signal i form av antrekk, og det er jo i strid med klesbestemmelsene i salen?

– Ja det stemmer, men bare dersom presidenten skjønner sammenhengen før vi er ferdige med å snakke, sier partileder Martinussen med en lur latter.

Energiminister Aasland gjorde derimot et lite poeng av påkledningen i sitt svar til Rødt-lederen – til «allmenn munterhet i salen,»  som det pleier å stå i referatene fra stortingsforhandlingene.

Stortingets kleskode:

I Stortingets protokollhåndbok er det gitt retningslinjer for kleskoden i stortingssalen, og det forventes at representantene kler seg med respekt for nasjonalforsamlingen.

Det har ved flere anledninger forekommet at presidenten har påtalt representanter som har hatt på eller med seg ulike rekvisitter i stortingssalen, som for eksempel en t-skjorte påført et politisk budskap, en sykkelhjelm eller en rørpostpatron.

Fakta: Stortingets forretningsorden

Sofie Marhaug kunne for øvrig fortelle at hennes okerfargede utgave egentlig tilhører partilederen, og i hennes hjemby Bergen gjerne omtales som Fana-kofte. Martinussen selv hadde fått låne sin blå jakke av en kollega.

Ikke første gang

Marhaug, som er kjent for å kle seg propert, avslører at hun ved en anledning har fått påpakning for antrekket i Stortinget. Det skjedde ikke i salen, men etterpå – skriftlig fra stortingspresidentens kontor. Og det var ifølge Marhaug ganske skarpt i formuleringen.

 Ditlev Eidsmo / TV 2
LÅNTE FJÆR: Sofie Marhaug hadde fått låne sin partileders okergule kofte, så Marie Sneve Martinussen måtte låne fra en annen fra en kollega for å gjennomføre lusekofteopprøret i spørretimen. Foto: Ditlev Eidsmo / TV 2

Jeg hadde på meg et skjerf. Det var ikke et Palestina-skjerf, altså. Men mønsteret lignet nok litt, innrømmer Rødts energipolitiske talsperson.

Nå får de to lusekofteopprørerne bare avvente om det kommer flere brev fra presidentskapet …

P.S.: Da Marie Sneve Martinussen stilte spørsmål til finansminister Jens Stoltenberg i den ordinære spørretimen litt senere på dagen, hadde hun skiftet – til en sort dress-type jakke i «power lady-» sjangeren. Atskillig mer tilpasset en finanspolitisk talsperson når temaet er bunnlinjene i norsk bank-næring.

Read Entire Article