– Lovende toner fra utenriksministeren

1 week ago 13



Reaksjonene på utenriksminister Espen Barth Eides uttalelse om en snarlig anerkjennelse av Palestina som egen stat, mottas med glede fra flere partier på Stortinget.

 Stian Lysberg Solum/NTB
FÅR ROS: Utenriksminister Espen Barth Eide i stortingssalen i forbindelse med debatten om straffetiltak mot Israels folkerettsbrudd og menneskerettighetsbrudd på Gaza ni februar. Foto: Stian Lysberg Solum/NTB

Publisert 25.04.2024 14:36

Utenriksminister Espen Barth Eide sier torsdag at norsk anerkjennelse av en palestinsk stat kan være nær forestående. 

På spørsmål om når anerkjennelsen kan skje, svarer han:

– I løpet av våren, kanskje. Det som er viktigere enn datoen, er at det skjer i en sammenheng. 

Sammenhengen han snakker om er at flere land samkjører sin anerkjennelse som del av en fredsplan i regionen. 

Dette kan utøve press på Israels statsminister Benjamin Netanyahu som har avvist at det er aktuelt å støtte opprettelsen av en palestinsk stat. 

På Stortinget kommer det positive reaksjoner fra flere hold. 

–  Det er lovende toner fra utenriksminister Espen Barth Eide i dag, sier stortingsrepresentant fra Venstre, Ingvild Wetrhus Thorsvik.

Venstre har lenge ment at Palestina må anerkjennes som egen stat. 

 Ole Berg-Rusten / NTB
Ingvild Wetrhus Thorsvik, stortingsrepresentant fra Venstre. Hun er jurist og sitter i justiskomiteen på Stortinget. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Foto: Ole Berg-Rusten

– Jeg håper en anerkjennelse kommer før enn senere, sier hun. 

– Det er svært viktig at det nå kommer på plass en fredsplan og at den grufulle krigføringen i Gaza tar slutt. Vi må få til en umiddelbar og varig våpenhvile, og vi må sikre befolkningen essensielle tjenester som mat, vann og livreddende helsehjelp. 

Også MDG og Rødt har lenge vært for opprettelsen av en palestisk stat, og ønsker nyheten fra utenriksministeren velkommen. 

 Terje Bendiksby
Lan Marie Berg fra MDG ved en tidligere anledning. Foto: Terje Bendiksby

–  Det er bra at Norge nå endelig vil anerkjenne Palestina som egen stat, og det viser at press hjelper. Dette har vi og mange andre jobbet for lenge. Men en anerkjennelse må også følges opp med konkret handling for en rask fredsplan og ikke minst mye mer nødhjelp, sier stortingsrepresentant, Lan Marie Berg fra MDG.

Utenrikspolitisk talsperson i Rødt, Bjørnar Moxnes, er også fornøyd. 

– Det er meget gode signaler fra regjeringen. Netanyahu har motarbeidet en palestinsk stat hele sitt voksne liv, så det vil trengs et solid press også fra Norge, sier Moxnes. 

 Terje Pedersen
Bjørnar Moxnes er utenrikspolitisk talsmann for Rødt på Stortinget. Foto: Terje Pedersen

Han forventer at utenriksministeren gjør ord til handling. 

– Norge kan ikke sitte og se på at Israel bomber i grus selve grunnlaget for den staten vi skal anerkjenne, eller holde munn når USA leverer dem bombene og blokkerer FN-medlemskapet deres i det uendelige, sier Moxnes. . 

Utenriksministeren skal i neste uke til Saudi Arabia for å snakke med de arabiske landene. Møtet skjer med et bakteppe der Hamas har åpnet for våpenhvile under forutsetning om at det jobbes mot opprettelsen av en palestinsk stat.

Det er lite som tyder på at Israel vil gå med forslaget fra Hamas.

Hamas standpunkt er å fjerne Israel på kartet. De har alltid motarbeidet en tostatsløsning.

Statsminister Benjamin Netanyahu har også utelukket en framtidig tostatsløsning og fastholder at Hamas er en terrorgruppe som skal knuses en gang for alle etter angrepet 7. oktober.

Read Entire Article