Lovbrudd avdekket i tre av fire tilfeller

1 month ago 31



Tilsyn med hjelpetiltak for barn:

Flere kommuner svikter barn med store hjelpebehov. Det kan gi forverret fysisk og psykisk helse, advarer Helsetilsynet.

 Robert Reinlund / TV 2
SLÅR ALARM: Det er avdekket lovbrudd i tre av fire tilfeller i tilsyn med hjelpetiltak for barn. Konsekvensene for noen er svært alvorlige, påpeker Sjur Lehmann, direktør i Statens helsetilsyn. Foto: Robert Reinlund / TV 2

Publisert 19.08.2024 15:34


Statsforvalterne har sjekket om kommuner sikrer at barn i barne- og avlastningsboliger får trygge og gode tjenester. 

Tre av fire kommuner bryter loven.

Direktør Sjur Lehmann i Statens helsetilsyn mener dette er urovekkende.

– Alvorlig

– Dette omfatter barn og ungdom med ulike utfordringer, alt fra alvorlig psykisk og fysisk funksjonshemning til kombinasjoner av dette, sier Lehman til TV 2. 

I alt 67 barne- og avlastningsboliger over hele landet er undersøkt.

 Ingrid Wollberg / TV 2
SVIKTER BARN: Sviktende oppfølging av barn kan føre til funksjonsfall og språkutvikling som reverseres, fastslår Helsetilsynet. Foto: Ingrid Wollberg / TV 2

– Tilsynet viser at det i boligene generelt var liten oppmerksomhet på habilitering for barna. Det er behov for økt kunnskap om hva som skal til for å få til gode habiliteringsprosesser, sier Lehmann. 

Statsforvalterne har undersøkt om barne- og avlastningsboligen har tilstrekkelig informasjon om barnets situasjon og behov, og om institusjonene har identifisert barnas behov, og utformet mål og tiltak etter det.

– Hovedvekten av boligene hadde ikke faglige forsvarlige habiliteringsprosesser, oppsummerer Lehmann.

Helsetilsynet er klar på at barn som ikke får nødvendig hjelp kan oppleve lavere mestringsevne enn det som er barnas potensial, samt en forverring i fysisk og psykisk helse og dårligere mulighet for sosial deltakelse. 

– Hvor mange barn omfattes av disse hjelpetiltakene?

– Det vet vi ikke og derfor mener vi at tall bør rapporteres inn via KOSTRA.

– Vi ønsker å bidra til bedre nasjonal oversikt og tydeligere rammer, både når det gjelder antall plasser og innholdet i plassene. I dag har vi ufullstendige anslag på antall plasser og brukere, og vi ser at kvaliteten varierer, sier tilsynsdirektøren.

KOSTRA er et omfattende rapporteringssystem der kommuner og fylkeskommuner rapporterer til staten ved Statistisk sentralbyrå.

Språkutvikling reverseres

– Konsekvensene for barna kan bli store. Manglende mål og tilhørende tiltak har i flere tilfeller ført til funksjonsfall for barna, for eksempel språkutvikling som reverseres, sier Lehmann i en uttalelse fra Helsetilsynet.

I habilitering av barn er det barna som er hovedaktøren, sammen med foreldrene. Mål og tiltak for habilitering skal ta utgangspunkt i barnets behov, ressurser og mål. Dette stiller krav til individuell tilnærming og høy grad av medvirkning fra barnet og foreldrene.

 Jonas Been Henriksen / TV 2
ALVORLIG: Statens helsetilsyn vil be statsforvalterne følge opp manglende og mangelfulle habiliteringen som har pågått lenge. Foto: Jonas Been Henriksen / TV 2

Tilsynet viser at kommunene ikke legger godt nok til rette for at foreldrene kan medvirke, og heller ikke at barna selv kan medvirke og ha innflytelse over i sin egen habilitering i barne- og avlastningsboligene.

– Hvordan blir dette nå fulgt opp?

– Vi kommer til å be statsforvalterne følge spesielt opp. Vi ser at mye mer kan gjøres for disse barna, sier Lehmann til TV 2.

Barns rett til medvirkning er grunnlovsfestet. Dette blir heller ikke ivaretatt godt nok.

– Manglende eller mangelfull habilitering har pågått over tid uten at dette ble fanget opp eller ble korrigert. Dette er alvorlig, sier Lehmann.

Helsetilsynet håper at kommuner som gjør en god jobb kan være veivisere for de andre. 

Read Entire Article