Lom-ordfører: – Jeg vil ta i bruk alle lovlige midler

1 week ago 8



På oppløpssida av vedtak i skolesaken i Innlandet har debatten hardna seg til, etter at ordføreren i Lom, Kristian Frisvold fra Bygdalista (BL), i et kommunestyremøte mandag oppfordret folk til å finne «dritt» på fylkestingspolitikere.

– Vi trenger ikke å være saklige lengre, vi kan gå etter person. Det betyr at alt er lov, det er konklusjonen min på slik atferd, sa Frisvold i møtet.

Utsagnene hans møtte motstand fra andre partier i kommunestyret.

Både gruppeleder i Lomlista, Kjell Brandsar, og gruppeleder for Lom Senterparti, Magnus Bø, tok begge avstand fra utsagnene.

Det samme gjør hans medrepresentanter i Bygdalista i Lom.

– Ordfører Kristian Frisvold må selv stå for ordvalget han valgte å bruke i gårsdagens kommunestyremøte, i sammenheng med Lom sin situasjon rundt skolestrukturendringa, og personangrep på fylkespolitikerne.

– Vi medlemmene i Bygdalista var alle helt uforberedte på det som kom fra ordføreren, kommer det frem i en pressemelding fra Trond Volden, Bygdalista i Lom.

Det fikk også motstand fra flere fylkestingspolitikere.

Står ved det som er sagt

Tirsdag morgen er ordfører Frisvold gjest i Politisk kvarter. Der er han klar på at han fortsatt står ved det han sa under møtet. Han avviser at han oppfordret til noe ulovlig.

Jeg vil ta i bruk alle lovlige midler for å få stoppa dette, og det er ikke annet enn lovlige midler jeg oppfordret til, sier Frisvold.

Han mener at skolestruktur-saken har vært avgjort for lengst.

Det har ikke vært noen reell høring, de tar ikke hensyn til noe av det de får inn.

Det avvises blankt av gruppeleder for Innlandet Høyre, Joakim Ekseth:

Saken er absolutt ikke forhåndsbestemt. Vi har hatt en lang prosess og hørt på de innspillene som har kommet. Innspillene sier stort sett at noe må gjøres, bare ikke gjør noe her. Det hjelper oss lite når vi skal foreta en helhetlig vurdering til det beste for Innlandet fremover.

Ekseth, som også er leder for hovedutvalg for utdanning i fylket, er sjokkert over ordførerens ordbruk.

Frisvold sine uttalelser er sjokkerende. Det er lavmål og på ingen måte den politiske debatten verdig.

Elevrådsleder på Dokka videregående skole kommenterte på utsagnet til ordfører i Lom, Kristian Frysvold, som sa at han skulle lete opp dritt på fylkestingpolitikere.

I Politisk kvarter møtte også justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp).

Statsråden har tidligere uttalt at fylkesordfører Breen (Ap) "har prostituert seg". I Politisk Kvarter sto hun fast ved uttalelsen:

– Jeg kan ikke se at det er noe annet som har skjedd. Ap Innlandet gikk til valg på å ha en desentralisert skolestruktur, på å strekke seg langt for å opprettholde skoler også i distrikter med lave søkertall. Dagen etter valget inngikk de et samarbeid med Høyre, hvor Ap fikk fylkesordføreren.

Emilie Enger Mehl

Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) er selv fra Innlandet, og hennes gamle skole på Flisa er nedleggingstruet.

Foto: William Jobling / NRK

– Vanskelig å se at de fikk noen andre politiske seiere der, for å gi Høyre denne saken som er ren sentralisering, og som fører til at utkantene og store livskraftige regioner i dalførene Valdres, Gudbrandsdalen, Solør, Kongsvinger-regionen og Glåmdalen blir utarma.

– Det reagerer jeg kraftig på og det står jeg ved, og det må Ap Innlandet svare for, sa Mehl.

Justisministeren mener at det å legge ned skoler i Innlandet strider med distriktspolitikken som Sp fører i regjering med Ap.

– Denne saken er så viktig for hvilken utviking vi ønsker å ha av Innlandet. Regjeringen hvor vi sitter sammen med Ap forsøker å gjøre mange grep for å styrke distriktene, med nedskriving av studielån, pendlerfradrag og stimulere til vekst og arbeidsplasser. Så kommer Ap Innlandet og legger ned skolen, som får store konsekvenser for næringslivet, for framtida til familier og elever.

Flertallet enige

I morgen, onsdag 23. oktober, skal fylkestinget i Innlandet ferdigbehandle saken om ny skole- og tilbudsstruktur for de videregående skolene.

Totalt er seks skoler og skolesteder foreslått nedlagt, i tillegg til flere linjer.

dokka vgs

Det har vært flere fakkeltog for nedleggingstruede skoler. Her fra Dokka videregående skole tidligere i oktober.

Foto: Stine Bækkelien / NRK

Søndag 13. oktober ble det klart at flertallet på fylkestinget, som er Arbeiderpartiet, MDG og Høyre, hadde blitt enige om ny struktur.

De ble enige om å legge ned to skoler og fire skolesteder, med noen endringer fra administrasjonens forslag. De ble enige om å legge ned følgende skoler og skolesteder:

  • Skarnes videregående skole
  • Dokka videregående skole
  • Skolested Dombås, Nord-Gudbrandsdal vidaregåande skule
  • Skolested Lom, Nord-Gudbrandsdal vidaregåande skule
  • Skolested Flisa, Solør videregående skole
  • Skolested Sønsterud, Solør videregående skole. Hele tilbudet på skolested Sønsterud flyttes til skolested Våler ved Solør videregående skole.

I tillegg vil en rekke utdanningstilbud flyttes eller avvikles.

Vi forklarer skolesaken i Innlandet

Bakgrunnen for skolenedleggelsene er at det allerede i dag er over 2000 ledige skoleplasser i fylket. I tillegg forventer fylkeskommunen at det blir 3000 færre elever innen 2038.

Dette medfører både lite forutsigbarhet for elever og lærere, og samtidig mindre inntekter fra Staten, ifølge fylkeskommunen.

Demonstrasjoner tirsdag

På forhånd meldte flere instanser at de ville gjennomføre demonstrasjoner tirsdag.

Utdanningsforbundet i Innlandet tar ut flere av sine medlemmer i politisk demonstrasjonsstreik mellom kl. 13.00 og 14.00. Bakgrunnen er både forslaget til skolenedleggelser og finansiering i skolene, som de mener er helt på bristepunktet.

I tillegg har næringslivet i både Lom og Skjåk kommuner meldt at de stenger ned tirsdag, ifølge Fjuken. Flere næringslivsaktører i Flisa planlegger også å stenge ned, ifølge Facebook-gruppa «Bevar Solør videregående skole avd. Flisa og Sønsterud!».

Publisert 22.10.2024, kl. 07.39 Oppdatert 22.10.2024, kl. 08.27

Read Entire Article