Listhaug om Støre og Mehl: – Har vært helt fraværende

3 weeks ago 19



Etterlyser tøffere tiltak:

Frp-leder Sylvi Listhaug langer ut mot Jonas Gahr Støre (Ap) og justisminister Emilie Mehl (Sp) fra Danmark, der hun er for å lære nye, tøffe grep mot ungdomskriminalitet.

 Sveinung Kyte / TV2
TØFFE GREP: Sylvi Listahaug (Frp) er på studietur til Danmark, som har innført tøffe grep mot ungdomskriminaliten. Foto: Sveinung Kyte / TV2

Publisert 18.09.2024 21:15

Mandag lovet Støre og Mehl 2,8 milliarder kroner til politiet neste år, og tirsdag fulgte Støre opp med å varsle en tøffere linje mot kriminelle på Aps landsstyremøte.

Men Listhaug påstår hun har ledet an kampen mot økende kriminalitet siden hun dro til Rinkeby i 2017 og advarte mot «svenske tilstander», mens de to andre har vært fraværende.

– Fremskrittspartiet har advart Støre i flere år mot utviklingen, og har opplevd å ikke bli tatt på alvor. Allerede i 2017 advarte jeg mot at utviklingen gikk i feil retning i Sverige og at vi kunne oppleve det samme i Norge. At de nå holder på å våkne er veldig bra, men det gjenstår å se hvilke tiltak man faktisk setter inn, sier Listhaug til TV 2.

Både Listhaug og Mehl reagerer sterkt på skytingen ved Linderud skole onsdag, men Listhaug mener justisministeren har vært for lite på banen.

– Jeg har opplevd at justisministeren har vært totalt fraværende hele sommeren, og det har vært mange alvorlige hendelser. Det har også Støre vært. At de nå kommer på banen er på høy tid, sier hun.

12-åringer i varetekt

Frp-lederen mener Norge har mye å lære av institusjonen Sølager utenfor København, der kriminelle helt ned fra 12 år blir plassert på lukket avdeling.

Onsdag ettermiddag besøkte Listhaug Sølager, som er et alternativ til varetektsfengsling for unge kriminelle i alderen 12 til 18 år.

Barna og ungdommene er underlagt strenge restriksjoner. Scannere sørger for at ingen mobiltelefoner eller farlige gjenstander kommer inn.  

–  Det er helt klart at vi mangler et slikt tilbud i Norge til de vi ikke klarer å få på rett kjøl, som politiet i dag står maktesløs overfor. Fremskrittspartiet har foreslått flere ganger at vi må ha et lukket institusjonstilbud. Her har de det, og det er helt klart at Norge må ha det, og vi må ha det raskt, sier Listhaug etter besøket.

 Frp
LUKKET: Sylvi Listahaug (Frp) på den lukkede institusjonen Sølager sammen med Frps justispolitiske talsperson Helge Andre Njåstad. Foto: Frp

Bakgrunnen for møtet er en svært stor vekst i ungdomskriminalitet og gjengkriminalitet i Norge, samt spredning av svenske kriminelle nettverk til Norge og Danmark, sier Listhaug.

Det er fire lukkede avdelinger på Sølager, der barn og ungdom har hver sine rom. Dørene låses klokken halv elleve om kvelden, og låses opp klokken åtte om morgenen. Fire dager i uken får de unge et undervisningstilbud.

– Er ikke dette i realiteten å fengsle barn fra de er 12 år? 

– Nei, dette er et tilbud som gir muligheten for å lukke institusjonen, men som gir opplæring, som gir innhold og struktur i hverdagen, som mange av disse barna trenger. Vi har ikke verktøy for å hjelpe disse i Norge, og heller ikke for å skjerme samfunnet, sier Frp-lederen.

– I Norge har vi i liten grad et system som er egnet til å håndtere dette, mener hun.

Listhaug mener det gjenstår å se om milliardene Støre og Mehl har lovet politiet fører til mer politi og mindre kriminalitet.

– De skrøt i fjor av at de skulle gi politiet to milliarder kroner mer, men resultatet ble færre politifolk i distriktene, så det gjenstår å se om det kommer mange nye stillinger ut av de nye milliardene. 

 Listhaug krever flere tiltak: 

Lukkede institusjoner for de som er under den kriminelle lavalderen 

Generell bevæpning av politiet 

Utvidede muligheter for visitasjon 

Strengere straffer for bæring av våpen for gjengkriminelle, for de som begår kriminalitet i utsatte områder 

Hun mener det er grunn til å være bekymret over at regjeringen, ifølge henne, bruker lang tid på utredninger.

– Det er krise nå, så det må gjøres noe mye raskere.

Gjengkriminalitet

Listhaug og Njålstad møter Sosialdemokratiets fraksjonsleder i justiskomiteen, Bjørn Brandenborg i Folketinget, på Christiansborg torsdag. 

De danske «bandepakkene» mot gjengkriminalitet og de justispolitiske grepene danskene har tatt for å bekjempe ungdoms- og gjengkriminalitet skal være tema for møtet.

Read Entire Article