Listhaug i retten: – Ventet en knyttneve

1 month ago 47



Listhaug skrev i en Facebook-post etter hendelsen 13. mars i fjor at hun opplevde de tre kvinnene i 40-årene, som fotfulgte henne rundt 700 meter som direkte truende og skremmende.

Tirsdag fikk retten høre med henne egne ord beskrive det som skjedde de sju minuttene hun var på vei fra Utenriksdepartementet til Stortinget. 

Kvinnene er tiltalt etter straffelovens paragraf 115 for å ha voldt fare for at en stortingsrepresentant påvirkes i sin virksomhet, og etter paragraf 266 for skremmende og plagsom adferd.

 Håvard Sjursen / TV 2
STØTTEMARKERING: Palestina-demonstranter med markering utenfor tingretten i Oslo tirsdag. Foto: Håvard Sjursen / TV 2

Det var ikke Listhaug eller Frp som anmeldte kvinnene, men Politiets Sikkerhetstjeneste (PST). Listhaug er dermed ikke fornærmet i saken, men stiller som vitne.

Listhaug holder lav profil i saken, og har avslått å gi intervju på forhånd.

– Ble mer aggressive

Listhaug sa hun skulle kjøpe klær på Frogner i forbindelse med landsmøtet. På vei tilbake til Utenriksdepartementet fikk hun øye på demonstrantene.

– Jeg tenkte at her var det om å gjøre komme forbi så fort som mulig uten å vekke oppmerksomhet.

Det hadde vært mange episoder rundt Stortinget og mange som hadde opplevd ubehagelige episoder da demonstranter sperret inngangen, forklarte hun. Derfor snakket hun i telefonen i håp om at de kanskje ikke la merke til henne. 

 Mathias Moen / TV 2
Foto: Mathias Moen / TV 2

Da demonstrantene begynte å fotfølge henne og stille spørsmål fortsatte hun å snakke.

– Det var et bevisst valg å snakke i telefonen hele tiden for å ikke piske opp stemningen, sa hun. 

– De ble mer og mer aggressive, sa hun.

Listhaug turte ikke gå via garasjen fordi det ikke var ansatte der som kunne hjelpe henne. Hun tenkte også på å gå inn på en butikk.

– Ventet en knyttneve

Hun snakket med Frps nestleder Andreas Limi, og forklarte at hun tenkte på å ringe politiet, men at hun da ville miste kontakten med Limi, som hun opplevde som trygt.

– De ble mer og mer aggressive, også i resepsjonen, der vaktene måtte kaste henne ut med fysisk makt.

Listhaug gikk på rødt lys fordi hun prøvde å komme seg til Stortinget fortest mulig.

– Jeg holdt muligheten oppe for at jeg kunne får en knyttneve og bli fysisk angrepet.

Hun så ikke hva som skjedde bak henne, og hadde ikke oversikt over hvor mange de var, og svarte

– Jeg var helt rystet av opplevelsen da jeg møtte mine partifeller. Jeg tror ikke de har sett meg slik før. Med en gang jeg kom på kontoret ringte jeg straks min kontaktperson i PST og fortalte hva jeg hadde opplevd.

Listhaug sa hun bestemte seg for å ikke gå noen steder alene og at hun skaffet seg en trygghetsalarm.

– Det er noe som er bra med det norske demokratiet at politikere kan ferdes fritt. Det er noe av utfordringen her. Ytringsfriheten er jeg veldig for, understreket hun.

– Men dette handlet om en forfølgelse i det offentlige rom som satte en støkk i meg.

– Så ut som hun smilte

I retten mandag forklarte en av de tiltalte kvinnene at Listhaug ikke virket skremt da hun og de to andre fulgte etter henne.

Kvinnen filmet og stilte spørsmål til Listhaug, og etter hvert ble det også ropt slagord, som «Frp hør - barn i Gaza dør», og «Blod på hendene, blod på pengene».

– Vi stilte spørsmål, men hun snakket i telefonen, og så ut som hun smilte. Hun så ikke ut som hun var redd, sa tiltalte da hun forklarte seg mandag. 

Alle de tre tiltalte har erklært seg ikke skyldige, og stiller seg uforstående til tiltalen om at de opptrådte på en måte som kunne oppfattes som truende av Sylvi Listhaug.

– Det var ikke et voldelig forsøk på politisk påvirkning, og det er spørsmål om det kan straffes, sa forsvareren til en av de andre tiltalte, John Christian Elden i sitt innledningsforedrag.

Spurv med kanoner

Han reagerer på at kvinnene er tiltalt etter paragraf 115, som har som formål å hindre at stortingsrepresentanter og regjeringsmedlemmer og domstolens øverste ansvarlige blir hindret i sin jobb.

Denne lovparagrafen kan gi opp til 10 års fengsel.

 Per Haugen / TV  2
YTRINGSFRIHET: Stjerneadvokat John Christian Elden representerer en av de tiltalte i rettsaken. I bakgrunnen Carina Bull Tessand, som har en annen forsvarer.. Foto: Per Haugen / TV 2

– Jeg syns det er å skyte spurv med kanoner, når det blir tatt ut en tiltale på at det er et angrep mot statsmyndighetene når man har gått rundt og stilt spørsmål om en politikers standpunkt i Palestina-saken, sier Elden til TV 2.

Han mener kvinnene er beskyttet av både den norske grunnloven og menneskerettighetene.

– Det er en sak som handler om både ytringsfrihet og demonstrasjonsfrihet, sier Elden.

– Svekker et åpent demokrati

Trussel og rettstridig adferd mot myndighetspersoner svekker et åpent demokrati, og er et tiltagende problem i Norge, framholdt aktor i saken, Frederik Ranke, i sitt innledningsforedrag.

– Sosiale medier har gjort det lettere å fremsette trusler og formidle det videre via sosiale medier, sa Ranke i retten.

Han viste til at videoopptak av fotfølgingen av Listhaug ble lagt ut på sosiale medier, og gitt stor oppmerksomhet.

Listhaug inngår i kretsen som er beskyttet av paragraf 115, fastslo han.

 Per Haugen / TV  2
MOTPARTER:Aktor Frederik Ranke og forsvarer John Christian Elden står mot hverandre i Oslo tinghus denne uken.. Foto: Per Haugen / TV 2

– Måten de opptrådte på mener vi har gjort at det har bikket over grensen til hensynsfull stadferd, og det er grunnen til at det ble tatt ut en tiltale etter straffelovens paragraf 115, sier Ranke til TV 2.

– Dette er jo en paragraf som har blitt brukt i store, alvorlige saker. Er det ikke å skyte spurv med kanoner å trekke inn den paragrafen?

– Det har vært veldig stor variasjon i hva slags saker det har vært. Det har vært kakekasting, det har vært SMS-er fra en leiemorder, så det er ikke slik at dette er en sak som skiller seg veldig fra andre saker med at den er en mye mindre alvorlig sak. Vi ser alvorlig på det som har skjedd her, sier han.

Viktig å stille spørsmål

Caria Bull Tessand sier det var tilfeldig at hun og de to andre tiltalte fulgte etter Listhaug.

– For det første vil jeg ikke kalle det å fotfølge. Vi fulgte henne for å stille spørsmål. Jeg tenker at hvis vi har muligheten til å stille noen politikere spørsmål, så tar vi den muligheten. Jeg mener det er viktig, sier Tessand til TV 2.

Tessand stilte i retten med en t-skjorte med bilde og navn på sønnen til en venninne, som ble drept på Gaza høsten 2023.

 Per Haugen / TV  2
FOR KHALED: Carina Bull Tessand stilte i t-skjorte med et bilde av Khaled, som ble drept på Gaza i 2023. Foto: Per Haugen / TV 2

– Det er Khaled, en syv år gammel gutt, like gammel som min sønn. Han var det eneste barnet hennes. Hun jobber for Norsk flyktninghjelp, så hun er her i Norge nå. Hun var også under bygningsmassene, men hun overlevde.

 Ifølge Tessand ble 12 familiemedlemmer drept i dette angrepet. 

– Det er jo for barna vi gjør det her, så da følte jeg det var riktig å ha med han og representere han i dette. Gi han en stemme, sier hun.

Read Entire Article