Kortversjonen
- Frp-leder Sylvi Listhaug krever dansk inspirasjon for å bekjempe gjengkriminalitet: Blant annet generell bevæpning og dobling av straffer.
- Hun utfordrer Høyre.
- Statsminister Jonas Gahr Støre varsler økt innsats mot kriminalitet med 2,8 milliarder kroner i statsbudsjettet.
Listhaug er i Danmark for å få råd om hva Norge bør gjøre for å hindre at gjeng- og ungdomskriminaliteten får slå like sterk rot i Norge som i Danmark og Sverige.
Statsminister Mette Frederiksens regjering, hvor hennes sosialdemokratiske parti er ledende, har vært så stramme i klypa når det gjelder innvandring og kampen mot gjengene, at selv Listhaug drar til København for å lære.
Det norske folk til å merke, hvis det blir regjeringsskifte neste år, skal vi tro Frp-ledere.
Etter sin danske tur stiller hun en rekke konkrete krav til Erna Solberg; Listhaug krever kraftig lut hvis det blir borgerlig flertall etter stortingsvalget neste år.
1. Krav om generell bevæpning
, som i Danmark.– Det er nesten ikke til å tro at det er uenighet i Høyre om generell bevæpning, spesielt når vi ser hvordan kriminaliteten har eskalert og politiet selv er så tydelig på at de har behov for dette:
– Jeg utfordrer Erna: Gå på barrikadene for generell bevæpning av politiet.
2. Dobling av straffenivået, som i Danmark.
– Dette er inspirert av de danske bandepakkene. Vi krever lovendringsforslag for å sikre dobling av strafferammen for kriminalitet begått i områder som er særlig utsatt for gjengrelatert kriminalitet.
Hun mener at Høyres forslag «å styrke politiets forebyggende arbeid og tilstedeværelse i særlig kriminalitetsutsatte områder», «er for puslete».
– Det må kraftigere lut til og vil doble straffenivået i utsatte områder og innføre dobbeltstraff for medlemmer av gjenger. Dette betyr at gjengmedlemmer som begår kriminalitet i utsatte områder kan få firedobbelt straff, sier Listhaug.
3. Senk den kriminelle lavalderen.
– Høyre har ingen forslag om å senke den kriminelle lavalderen. Frp vil redusere den fra 15 til 14 år.
– Den er 15 i Danmark?
– I Danmark har de over tid tatt problemene på alvor og skaffet seg en rekke virkemidler som vi ikke har i Norge.
4. Åpen statistikk, som i Danmark.
– Solberg har hittil avvist at vi må få frem objektive tall og statistikk om bakgrunnen til de kriminelle. Jeg kaller det berøringsangst, sier Listhaug:
– Det er viktig for både politi, barnevern og en rekke forebyggende instanser, at man vet hvor skoen trykker for å kunne sette inn riktige tiltak.
Her er flere punkter
5. Fjern ungdomsstraff– Høyre nevner ikke ungdomsstraffen i sitt programutkast. Vi vil skrote ungdomsstraff fordi den har ført til økt ungdomskriminalitet, sier Listhaug.
Ungdomsstraff gjelder unge mellom 15 og 18 år.
– Man gikk fra å straffe ungdom som begikk kriminalitet til å få ungdomsstraff, som ga så milde reaksjoner at det ikke var avskrekkende.
– Ved avvikling av ungdomsstraff, må det opprettes et lukket institusjonsregime som straffereaksjon for straffedømte under 18 år, som har begått gjentatte eller alvorlige kriminelle handlinger, sier hun.
7. Ransakelse– Vi vil innføre visitasjonssoner for våpenkontroll, som er innført i Danmark, i belastede områder. Frp vil innføre, Høyre utrede, sier Listhaug.
– Det viktigste jeg tar med meg fra Danmark er at det får en reaksjon når du gjør noe ulovlig. Og fortsetter du som ung med det, så er det egne lukkede institusjoner, hvor de fjernes fra gaten og får hjelp.
Statsminister Jonas Gahr Støre holdt en tale på landsstyremøtet til Arbeiderpartiet tirsdag, hvor han varslet en kraftig kursendring:
– Når noen bryter loven, skal det få konsekvenser. Den som begår lovbrudd, skal tas med straff. Reaksjonen skal komme raskt, sa han.
– Det er nye toner, Listhaug?
– Ja, vi har stilt spørsmål til ham om dette i flere år, uten at han har tatt det på alvor. Han har sovet i timen. Det ser ut som om Støre har våknet nå. Det er bra, men han har kastet bort flere år.
Han sa også at «av og til har samfunnet møtt ungdom i denne utsatte situasjonen med misforstått snillhet og overdreven forståelse».
– Det kunne vært deg som sa det?
– Ja, dette har vi sagt i mange år. Problemet er at han ikke har lyttet og handlet.
– Han rapper deres klær?
– Hvis deres satsing blir konkret og gir mer politi, er det bra, men jeg frykter dette ender i utredninger over mange år. Det har Norge ikke tid til.
– Støre regjeringen vil øke innsatsen mot kriminalitet med 2,8 milliarder kroner i neste års statsbudsjett?
– Det er vel og bra, men jeg vil se det før jeg tror på det. De sto for et år siden og skrøt av at de skulle gi politiet to milliarder mer. Fasiten ble mindre politikraft og at antallet politifolk i distriktene gikk ned.
Enig om generell bevæpning
Justispolitisk talsperson i Høyre, Mari Holm Lønseth, svarer på vegne av Solberg og Høyre.
Hun lover å kjempe for et av punktene.
– Jeg håper å få med meg Høyres landsmøte på å gå inn for generell bevæpning. Det er bra for tryggheten vår og at politiet kan håndtere skarpe situasjoner raskt.
Hun er uenig med Listhaugs vurdering.
– Det er mye Høyre og Frp står sammen om. Den viktigste forskjellen er nok at Frp bruker litt mer utestemme enn oss i debatten. Den største utfordringen i kampen mot kriminaliteten er Støre-regjeringen som ikke setter inn de nødvendige tiltakene, men heller prioriterer reverseringer og nye kontorer mens kriminaliteten skyter i været.
Lover taktskifte
Hun sier at det trengs mye kraftigere tiltak for å håndtere kriminaliteten.
– Derfor er jeg helt enig i at vi må få på plass et regelverk for å kunne ha visitasjonssoner, skjerpe straffene for å gå med våpen og annen gjengrelatert kriminalitet betraktelig. Mye av det Listhaug tar til orde for har Høyre og FrP stått sammen om i Stortinget. Det lover godt for at vi skal få til et taktskifte om vi får til et regjeringsskifte neste år.
Råd til Norge
Brandenborg trekker frem noen tiltak som han ber Norge vurdere.
– Vi har skjerpet straffen for bandekriminalitet, og dobbelt straff for de tøffeste voldsforbrytelsene. På den andre side er det viktig med forebygging overfor unge, for hindre at de knyttes til gjengene. Vi må sørge for at barn og unge ikke havner i bandekriminalitet. Bandene blir mer og mer kyniske.
Han sier de nå må være myke og harde.
– Vi må gi de unge tilbud som fritidsarbeid og andre tiltak. Så må vi kriminalisere dem som rekrutterer.
Han har fått med seg at hans partikollega, statsminister Jonas Gahr Støre, tirsdag strammet kraftig i retorikken og pengebruken, mot kriminalitet.
– Hvis noe av det vi har gjort og gjør, som kan inspirere dere, er det bra.