Linn Wiik ba moren om å holde på hemmeligheten. Det angrer hun på i dag

1 month ago 46



«Jeg bare hater han!»

Tolv år gamle Linn Wiik rabler disse ordene ned i dagboka si, som ellers har handlet om trivielle gymtimer og dagdrømming om Backstreet Boys. 

Hun skriver dette bare få timer etter at en mann i hennes nære krets har forgrepet seg på henne.

 Privat
OVERGREP: Som barn blir Linn Wiik grovt sveket av en mann hun stolte på. Foto: Privat

Seks år senere anmelder hun. Dagboka blir et viktig bevis i rettssaken mot overgriperen, som ikke erkjenner straffskyld. Han får seks måneder fengsel. Mange år senere skal han bli konfrontert av en voksen Linn om handlingene han er dømt for.

Nå har Linn Wiik skrevet ned i historien i boken som har fått navnet «Dette kan være vår hemmelighet». 

Tok farvel med pappa 

I ettertid har det rent inn med heiarop og gode ord, forteller NRK-programlederen til TV 2. Både fordi hun har gått offentlig ut med sine opplevelser, men også fordi hun fulgte faren sin til graven denne uka.

Han rakk med andre ord ikke å bevitne at datteren slapp bok, men visste at hun skulle dele historien sin med hele Norge. 

– Det føles som at livet har truffet med mange ting samtidig. Både at pappa har vært syk og døde for to uker siden, og at boka skulle komme. Han håpet så veldig å kunne være til stede, sier Linn Wiik til TV 2. 

Hun har fått mange hundre meldinger fra fremmede som har fortalt at det betyr mye at noen forteller åpent om overgrep.

– Det har gitt meg styrke. Men samtidig har det gjort meg så trist. 

 Privat
TOK FARVEL MED PAPPA: 10. september fulgte Linn og familien pappaen Bjørn til graven. Han ble 76 år. Foto: Privat

Overgrepet – og dagboka

Når 40-åringen ser tilbake på oppveksten sin i bygda Gransherad, er det et nært og tett familieliv hun trekker frem. Men det fins også minner – og dagboknotater – om noe som aldri burde ha skjedd. 

Trenger du noen å snakke med?

Det finnes flere lavterskeltilbud der du kan dele tanker og følelser helt anonymt, og få støtte, råd og veiledning.

Du finner oversikt over flere hjelpetelefoner og -tilbud på Dinutvei.no.

For når hun er tolv, blir hun utsatt for et overgrep av en mann hun kjenner godt. En person som unge Linn «både elsker og hater på samme tid».

TV 2 har vært i kontakt med mannen, som i 2004 ble dømt til et halvt års fengsel for overgrep mot Linn. Senere ble han også dømt for overgrep mot kusinen hennes, Eline.

 Privat
NÆRT FORHOLD: Her holder Linn kusinen Eline på Elines dåpsdag. I dag har kusinene et tettere bånd enn noen gang. Foto: Privat

Eline er gjort kjent med at Linn forteller om overgrepsdommene til TV 2.

Mannen erkjenner ikke skyld i sakene. Han mener flere anklager ikke har rot i virkeligheten, og vil nå ha gjenopptakelse av saken mot Eline.

Den kvelden Linn opplever overgrepet, skriver hun detaljert om det i dagboka. Den er ikke ment for andres øyne. Imidlertid kommer moren over dagboka en dag den ligger åpen – og leser om handlingene datteren aldri burde ha vært utsatt for. 

Etterpå bønnfaller Linn moren om å ikke foreta seg noe eller fortelle noen om overgrepet. Dét løftet skal moren holde i flere år. 

Det som ikke burde vært hemmelig

I dag sier 40-åringen at øyeblikket mor og datter ble enige om å tie var «et av de verste øyeblikkene noensinne for begge to». 

– For meg føltes det livstruende at noen skulle få vite noe. Der og da var jeg glad for at hun lot meg være i fred med det. Da det hadde gått lengre tid skulle jeg ønske hun ikke hadde gjort det, sier Linn i dag.

– At hun ikke lot meg, som 12-åring, få viljen min.

Det er først etter at Linn får to barn selv at hun og moren begynner å ha de vanskelige og grundige samtalene om det som skjedde den gangen. Det har vært både smertefullt og godt, sier Linn.

Tobarnsmoren mener at man kan kreve at voksne velger vekk taushet – og ikke holder på alle hemmeligheter for barna sine. 

 Privat
TØFFE SAMTALER: Linn har tatt oppgjør både med seg selv og andre i familien etter det som skjedde da hun var barn. Foto: Privat

– Å gi et barn ansvaret for å finne ut om det er rett eller galt å fortelle om noe sånt … det er ikke riktig.

Moren har fortalt Linn at hun var redd Linn skulle skade seg eller forsvinne fra dem dersom hemmeligheten ble kjent.

I dag sier mamma Lise Wiik dette til TV 2:

– Det var en helt feil beslutning, men jeg var jo livredd – jeg tenkte først og fremst på at jeg måtte beskytte barnet mitt. 

– Og det vil jeg si til alle andre mødre: Man må ikke høre på sitt barn i en sånn situasjon, men anmelde så fort som mulig slik at overgrepene ikke fortsetter. Ansvaret er den voksne sitt og ikke barnets. Jeg er så stolt av Linn og Eline og synes det er flott at de orker å stå i dette. Jeg støtter dem fullt ut.

Så tydelige tegn hos barn som opplevde overgrep

Først når Linn skal anmelde saken som 18-åring, får faren vite hva som skjedde da hun var tolv. 

Nå som begge foreldrene endelig vet om det hun har båret på, er det særlig én ting som plager dem: å vite at noen har sneket seg rundt i huset deres, gått inn på datterens rom og forgrepet seg på henne mens hun sov.

– De snakket om den forferdelige følelsen av å ikke kunne beskytte ditt eget barn i ditt eget hus. Den følelsen er nesten umulig å godta, sier Linn i dag.

Samtidig river og sliter ansvarsfølelsen i Linns tenåringskropp.

– Å tenke at jeg med dagboka mi kanskje skulle sende ham i fengsel … det var ikke et enkelt valg. 

 Bjarte Ragnhildstveit/TV 2
DAGBOKA: Innholdet i Linns gamle dagbok ble et viktig bevis i rettssaken mot mannen som foregrep seg på henne. Foto: Bjarte Ragnhildstveit/TV 2

Dette svarte hun overgriperen

Nå, når Linn Wiik har to små jenter og en gutt på vei, velger hun å dele sine vonde erfaringer i håp om å drepe tausheten rundt overgrep.

I arbeidet med boka har programlederen stoppet opp og lurt på om det var riktig å skrive om dette.

– Men jeg følte sterkt på at om jeg skulle være den mammaen jeg ville være for jentene mine, så måtte jeg være en mamma som turte å snakke høyt om disse tingene her.

Hun kontaktet mannen for å gjøre han kjent med manuset og for å tilby en kommentar. Linn tilbød også å møtes ansikt til ansikt, noe han ikke ønsket. Han ba henne skrive i boka at han aldri har erkjent skyld i saken, og at han mener at flere av anklagene er uriktige. 

Han skrev også til Linn at det ikke er mulig å huske hva som skjedde mellom dem for så lenge siden. 

TV 2 har fått se dialogen mellom Linn og mannen.

«Jeg kan forsikre deg om at jeg husker det svært godt. Man glemmer ikke at man blir utsatt for overgrep», svarte Linn.

 Bjarte Ragnhildstveit/TV 2
KLAR MOTIVASJON: Når Linn Wiik har tvilt på åpenhetsprosjektet sitt, minner hun seg selv på hva slags mor hun ønsker å være – en som tør å snakke om overgrep. Foto: Bjarte Ragnhildstveit/TV 2

Når hun leser dagboka si i dag, får hun vondt av den lille jenta hun en gang var, sier Linn Wiik.

– Det ligger en mørk sky over henne som jeg skulle ønske jeg kunne ta bort fra henne.

40-åringen tror det er mange familier med en lett, ledig og hyggelig tone som lar være å snakke om tøffe og vanskelige ting.

– Vi har vært en nær og tett familie. Så er det et slør av det usagte som ligger der, på grunn av ting som er for vanskelige å snakke om. Men nettopp dét gjør at noe sånt kan skje igjen. Og tør vi ikke å snakke om det i familien, så tør vi ikke snakke om det i samfunnet heller. 

– Vi må bli flinkere.

Til orientering: Linn Wiik har tidligere jobbet i TV 2. To av journalistene som har skrevet denne saken jobbet i 2018 med programmet «God sommer Norge» samtidig som Linn Wiik.

Read Entire Article