Kortversjonen
- Linda Stuhaug deler sine utfordringer med amming etter fødselen av datteren Emmie.
- Emmie brukte puppen som smokk, uten å ta melk.
- Stuhaug sier det var krevende for henne som førstegangsmor, siden hun ikke visste hva hun skulle se etter.
- Etter tung innsats med pumping og mating, gikk familien over til flaske for å finne ro.
– Jeg har alltid hatt et ønske om å amme. Både fordi det er praktisk, men også fordi det er det sunneste for barnet, sier Linda Stuhaug.
Hun er utdannet ernæringsekspert, blogger og har over 230 000 følgere på Instagram. Nylig delte hun et innlegg der hun forteller om tiden etter fødselen av sitt første barn, Emmie, som ble født 5. desember.
«Man hører jo om ammeproblemer, men hva det innebærer har jeg aldri helt skjønt – før nå. De siste ukene har vi stått i dette selv og det har vært ekstremt altoppslukende, frustrerende, utmattende og sårt», skriver hun.
Rett etter fødselen gikk det greit. Linda ammet og Emmie virket fornøyd.
– Babyer går alltid litt ned i vekt etter fødsel. Hun gjorde også det, men ikke mer enn vanlig. Hun var innenfor normalen.
To dager etter at Linda og samboer Stian hadde kommet hjem med Emmie, hadde de jordmor på hjemmebesøk i Naustdal. Fortsatt var vekten til babyen helt fin. Men så begynte utfordringene for den lille familien.
– Jeg følte at hun drakk. Jeg visste ikke hva jeg skulle se etter. Men så viste det seg at hun suttet på puppen og brukte den som smokk. Nå har jeg jo skjønt det. Men det er ikke så lett å forstå når man ikke har vært borti dette før.
Da Emmie var ti dager gammel, hadde hun ikke den veksten som var forventet.
– Da skjønte vi at hun ikke fikk nok melk. Etter å ha vært på ammepoliklinikken på Førde ble det konkludert med at Emmie var sugesvak og at jeg derfor ikke fikk nok stimuli på brystene, noe som gjorde at produksjonen gikk ned, forteller Stuhaug.
Hun kjøpte pumpe, matet med kopp og hjelpebryst. Det var powerpumping dag og natt for å få boost på produksjonen. Hun og barnefaren byttet på å sove og mate.
– Hele julen gikk med. Vi måtte vekke henne hver tredje hver time. Det var amming, hjelpebryst
, roe ned, sove litt, vekke henne. Så var det ny runde. Jeg hadde aldri klart det uten samboeren min. Han har vært med hvert eneste måltid, matet og styret på.– Barseltiden hittil og Stians tid hjemme ble absolutt ikke som vi så for oss.
For en uke siden valgte Linda og Stian å gå over til flaske, i tillegg til amming. Stian begynte på jobb og Linda innså at hun ikke maktet å stå i dette alene. Hun roser jordmor, helsesykepleier, Førde sykehus og ammehjelpen for hvordan de har møtt henne.
– De har vært fantastiske å snakke med. Jeg har ikke opplevd ammepress. Alle jeg har møtt har vist forståelse for min situasjon. Jeg er glad for valget vi tok med å gi flaske istedenfor kopp og hjelpebryst. Det er mye mer ro rundt måltidene nå, sier Stuhaug.
Etter at hun delte sin historie på Instagram, har det strømmet inn med kommentarer og meldinger. Mange har opplevd det samme og er glad for at hun snakker åpent om ammeproblemene.
– Det har tatt helt av. Innboksen sprengt. Det er så mange personlige historier. «Takk for at du belyser dette, jeg har følt meg så alene», skriver noen. Andre skriver at de føler de er mislykket som mamma fordi de ikke får til det som skal være det mest naturlige i verden – å amme.
Selv har hun ikke kjent på den følelsen. Det viktigste for henne er at Emmie har det bra og vokser som hun skal, enten hun får morsmelk eller morsmelkerstatning.
– Jeg lever fortsatt i håpet om at jeg skal kunne fullamme. Helsepersonell sier at man ikke skal gjøre dette for enhver pris, men jeg er ikke helt klar for å gi opp enda.
Linda Stuhaugs råd til andre som sliter med amming er først og fremst å være åpen med de rundt deg.
– Det har jeg vært. Og ta imot all hjelp du kan få. Så må man kjenne etter selv hva som kjennes riktig, ikke tenk at alle forventer at du skal amme.
Ifølge daglig leder i Ammehjelpen, Stine Treider Arnesen, er det vanlig å oppleve utfordringer med amming, spesielt i starten.
– For de fleste løser det seg relativt raskt, mens andre trenger mye hjelp og veiledning over tid. Statistikken forteller oss at de aller fleste starter å amme etter fødsel, og etter én måned er det ca. 80 prosent av barna som fullammes, altså bare får morsmelk.
Treider Arnesen sier de jevnlig har kontakt med mødre som opplever det samme som Linda Stuhaug.
– Vi vet at mange mødre syns det er vanskelig å slite med amming. Mange opplever ammesorg når ammingen blir vanskeligere enn de hadde sett for seg, eller ikke går i det hele tatt. Dette bagatelliseres ofte i beste mening, men det er viktig at det blir tatt på alvor, sier Treider Arnesen.
– Amming er naturlig, men det er ikke nødvendigvis enkelt. Det er ikke mødrenes ansvar å «få til» ammingen alene. Vi har krav på hjelp, på samme måte som om vi hadde utfordringer med andre funksjoner kroppene våre har. Dette er det imidlertid ikke alle som får.