Reuters:
Tirsdag ankommer utsendingen fra Det hvite hus Beirut. De har aldri vært så nære på å få slutt på kampene, sier kilder til Reuters.
Publisert 19.11.2024 06:50
Libanon og Hizbollah har godtatt et amerikansk forslag om våpenhvile med Israel. En kilde i libanesiske myndigheter sier til Reuters at det er dette er det nærmeste de har vært på å få slutt på kampene.
Rykker ut fra Det hvite hus
Forslaget kommer to måneder etter at Israel begynte på en offensiv mot Hizbollah inne i Libanon. Nå skal Libanesiske myndigheter ha levert sitt skriftlige svar til den amerikanske ambassadøren i Libanon.
USA har nå sendt Amos Hochstein fra Det hvite hus til Beirut for å fortsette samtalene. Libanon har uttalt at de har noen kommentarer til forslaget, og at de er forankret i Sikkerhetsrådets tidligere resolusjon. Ifølge Axios var reisen først satt på vent, men da han fikk svaret fra Libanesiske myndigheter, bestemte han seg for å reise.
Kommentarene fra Libanon er knyttet til til FN-resolusjon 1701 fra 2006. Den ble vedtatt i FNs sikkerhetsråd, og er grunnlaget for de 10 000 fredsbevarende UNIFIL-soldatene som har vært utplassert i Libanon for å forhindre ytterligere kamper mellom Hizbollah og Israel.
– Alle kommentarer vi har lagt fram bekrefter den presise etterlevelsen til resolusjon 1701 med alle betingelser.
Et utkast til avtale som ble lekket til den israelske kanalen KAN tidligere denne måneden inneholdt også henvisninger til sikkerhetsrådets resolusjon 1701, som var nøkkelen til fred deeskalering og fred i regionen forrige gang det brøt ut full krig mellom Israel og Hizbollah.
Fordømmelse fra sikkerhetsrådet
FNs sikkerhetsråd kom forrige uke med en pressemelding der de fordømte angrep på UNIFIL-styrkene i Libanon de siste ukene. Sikkerhetsrådet nevner spesielt angrep den 29. oktober, 7. november og 8. november. Det er antatt at Hizbollah står bak førstnevnte angrep, mens Israel er anklaget for å stå bak de to sistnevnte.
Samtidig ga sikkerhetsrådet uttrykk for dyp bekymring over sivile drepte, ødeleggelser av infrastruktur, ødeleggelse av kulturarv på UNESCOs verdensarvliste og et økende antall internt forflyttede.
Og sist i uttalelsen slår de fast at sikkerhetsrådets resolusjon 1701 må følges.
Nå viser Libanon og Hizbollah til den samme resolusjonen i sine kommentarer til forslaget om våpenhvile, og gjør det klart at de ønsker å innrette seg etter FNs sikkerhetsråd.
Hvis forhandlingene er vellykkede, vil utsendingen fra Det hvite hus reise til Israel på onsdag, ifølge Axios.
Det har vært foreslått en rekke resolusjoner i FNs sikkerhetsråd for å stanse krigen på Gaza, men USA har brukt vetoretten for å støtte sin allierte Israel. Denne resolusjonen er imidlertid allerede vedtatt.
Lekkasje fra forhandlingene
Et utkast av avtalen ble lekket til den israelske kanalen KAN, og senere til Axios. I utkastet er det skissert en 60-dagers overgangsperiode der:
- IDF skal trekke seg ut av sørlige deler av Libanon.
- Den libanesiske hæren skal rykke ut for å stenge grensen.
- Hizbollah skal trekke nord for Litani-elven.
Israels statsminister Benjamin Netanyahu kommenterte utviklingen i fredsforhandlingene på mandag. Da antydet han at Israel må fortsette å operere militært mot Hizbollah selv om de kommer frem til en avtale. Det skriver Times of Israel.
«Kan skape 100 problemer».
Libanons talsmann sier at det nå kommer an på Israel om avtalen blir vellykket. Han la til at hvis de ikke vil ha den, «kan det skape 100 problemer».
Dersom Israel bryter en resolusjon fra FNs sikkerhetsråd, har sikkerhetsrådet mulighet til å vedta sanksjoner og bruk av militær makt. Hva FNs sikkerhetsråd vil gjøre dersom Israel ikke vil rette seg etter en vedtatt resolusjon, må også vedtas.
Israel har hittil kunnet stole på at USA bruker sin vetorett også i en slik avgjørelser, men det har vært unntak fra denne regelen før. I 2016 unnlot Barack Obama å bruke vetoretten i sikkerhetsrådet på Israels vegne i transisjonsperioden før han ga fra seg makten til Donald Trump. Da vedtok FNs sikkerhetsråd en resolusjon mot israelske bosettere.
Donald Trump har vunnet valget, og snart er det han Israel og Netanyahu må forholde seg til. Men frem til 20. januar er det fortsatt Joe Biden som sitter i Det hvite hus. Han forsøker nå å vise at han kan få på plass en våpenhvile, og det vil vise seg om han er villig til å ta i bruk flere midler enn før for å legge press på Israel.