Leverte åtte krav: – Nok er nok

1 month ago 18



Foreldreopprøret:

Tirsdag starter forhandlingene om ny barnehagelov. Mandag møtte tre småbarnsmødre opp på Stortinget og overleverte åtte krav som skal sikre barnas vilkår.

 Stein Akre / TV 2
BARNAS STEMME: Mari Evine Elserud, Ida Maslien og Helene Straith på Stortinget for å kreve økt bemanning i barnehagene. Foto: Stein Akre / TV 2

Publisert 26.08.2024 16:49 Sist oppdatert 4 minutter siden

Klokken 12 mandag dukket tre småbarnsmødre opp på Stortinget. Med seg hadde de med seg åtte krav fra aksjonsgruppa «Foreldreopprøret 2024». 

Kravene ble så overlevert Elise Waage som er utdanningspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet. Initiativtager Ida Madslien sier til TV 2 at hun håper at stortingspolitikerne nå forstår alvoret.

– Vi er barnas stemme. Derfor er det viktig å høre på oss. Og vi har blitt mange på veldig kort tid. Nå sier vi nok er nok. Nå må en endring på plass.

 Stein Akre / TV 2
FOHANDLINGER: Tirsdag starter forhandlinger om ny barnehagelov. Foto: Stein Akre / TV 2

I løpet av noen måneder har aksjonsgruppa som kaller seg Foreldreopprøret 2024 fått over 20.000 tilhengere. Mange av dem er foreldre som deler historier om hvordan barna deres sliter i barnehagen.

Beskjeden skjærer i hjertet: – Hva er det jeg driver med?

Lav bemanning

Og det som går igjen er lav bemanning, noe som gjør barna utrygge, forteller Helene Straith. 

 Stein Akre/TV 2
FORELDREOPPRØRET: Krever flere ansatte i barnehagene. Foto: Stein Akre/TV 2

– Realiteten er at grunnbemanningen er for lav. 18 barn skal passes på av tre voksne. Da sier det seg selv at når én går på pause, så er det bare to igjen. Hvis man så må man skifte bleie på ett av barna, da er det kun én voksen til å passe 17 barn. Det høres ikke forsvarlig ut i mine ører.

Foreldreopprørets krav for en bedre barnehagehverdag

1. Bemanningsnormen må gjelde per avdeling, og innfris hele barnehagens åpningstid.

2. Bemanningsnormen må fullfinansieres.

3. Det skal alltid være minst to ansatte til stede per avdeling.

4. Det må lovfestes at barnehagen/avdelingen skal stenge for dagen dersom bemanningen ikke er tilstrekkelig.

5. Grunnbemanningen må økes. Det må være minst to ansatte per fem barn under tre år, og minst en ansatt per fem barn over tre år.

6. Pedagognormen må økes. Det må være minst en barnehagelærer per fem barn under tre år, og minst en barnehagelærer per 10 barn over tre år.

7. Lokalt foreldreutvalg (FUB) må lovfestes, og leder i FUB lokalt skal være medlem i hovedutvalget for oppvekst i kommunen.

8. Alle foreldre må ha lovfestet rett til fri minst tre dager for barnehagetilvenning.

Kilde: Foreldreopprøret

Ny barnehagelov

Tidspunktet for dagens besøk på Stortinget er ikke tilfeldig. For tirsdag starter forhandlingene om en ny barnehagelov på Stortinget. Elise Waage fra Arbeiderpartiet lover å ta med innspillene fra Foreldreopprøret inn i forhandlingene.

 Arbeiderpartiet
NY BARNEHAGELOV: Elise Waage som er Arbeiderpartiets utdanningspolitiske talsperson lover å lytte til barnehageforeldrene. Foto: Arbeiderpartiet

– Dette er viktige innspill. Foreldre er kjempeviktige stemmer på vegne av barna sine. Så dette er noe vi lytter til. Den jobben vi går i gang med nå handler om hvordan skape forutsigbarhet og trygghet i barnehagene. Så det henger helt klart sammen med de ønskene som foreldrene har.

Permisjon fra barnehage

I de politiske forhandlingene om barnehagenes framtid sitter det én eneste person med yrkesbakgrunn fra barnehage. Det er Hege Bae Nyholt fra partiet Rødt. Hun har permisjon fra jobben som barnehagelærer for å sitte som stortingsrepresentant.

– Det er særlig to ting som er viktig; penger og bemanning. Når det gjelder det første, så mener vi at penger som er bevilget til barnehagene skal gå til barnehager. Det handler om at skattepenger som er satt av til drift skal gå til bleier og mat, og ikke forsvinne inn i noen enkeltpersoners konto.

 Håkon Mosvold Larsen
ERFARING: Stortingsrepresentant Hege Bae Nyholdt (Rødt) har jobbet i barnehage og sier lav bemanning er et stort problem. Foto: Håkon Mosvold Larsen

Nyholt sier hun forventer at det vil bli tøffe forhandlinger, men tror at de skal få til et bredt forlik. For Rødt er bemanningen i barnehagene den andre store saken som må på plass.

– Jeg har selv stått på tidligvakt i barnehage og ringt desperat til firma etter firma for å få vikarer, uten å lykkes. Det er ikke en holdbar situasjon for ungene vår, ikke for de ansatte, ikke for foreldrene og ikke for samfunnet vårt.

Read Entire Article