– Lettet og glad

1 month ago 50



Ruter har snudd og innvilger skyss:

Ruter avslo søknaden om skoleskyss for Ask, da han manglet erklæring på at han har Downs. Nå har Ruter snudd. Politikere ønsker å endre regelverket, for å hjelpe andre i samme situasjon.

 Torjus Sagenes / TV 2
VANT FRAM: Ronnie og Ask Larsen er veldig glad for at Ruter skiftet kurs. Foto: Torjus Sagenes / TV 2

Publisert 15.08.2024 22:21

Saken oppsummert

Ask Larsen (18) fikk først avslag på skoleskyss grunnet manglende legeerklæring om sin Downs. Ruter krevde dokumentasjon.

Etter at familien sendte inn nødvendig legeerklæring, snudde Ruter sin beslutning. En direktør ringte og beklaget situasjonen.

Saken vakte stor oppmerksomhet og mange uttrykte sin frustrasjon over det rigide systemet. Politisk engasjement har blitt vekket for å endre regelverket.

Politikere som Hoda Imad og Stefan Heggelund har reagert sterkt og foreslår endringer for å gjøre systemet mindre byråkratisk for funksjonshemmede.

Oppsummeringen er laget med kunstig intelligens (KI) fra OpenAI. Innholdet er kvalitetssikret av TV 2s journalister.

Tirsdag denne uken fikk Ask Larsen (18) avslag på skoleskyss, fordi Ruter krever legeerklæring på at han fortsatt har Downs

To dager etter snudde Ruter. 

– Nå er vi veldig lettet og glad. Dette viser at det nytter å engasjere seg, sier pappa Ronnie Mag Larsen.

Onsdag sendte familien inn legeerklæring til Ruter, som bekrefter at Ask fremdeles har Downs. 

Torsdag ble Larsen oppringt av en direktør i Ruter som beklaget at systemet er så vanskelig, men presiserte at de må følge loven.  

Ruter er tydelige på at det ikke er nok at man regnes som funksjonshemmet, for å ha rett til skyss. Det må foreligge tilstrekkelig informasjon om hva som gjør at elever ikke kan benytte kollektiv transport.

Denne informasjonen har Ruter nå fått, og derfor ble avslaget endret til innvilgelse. 

 Overveldende respons

Mange har reagert sterk etter Ask og familien fortalte om Ruters avslag. 

– Responsen har vært fullstendig overveldende. 99 prosent av de som tar kontakt er forbannet på våre vegner, sier Ronnie Larsen.

 Torjus Sagenes / TV 2
Ronnie Mag Larsen og sønnen Ask sto frem om saken på TV2.no og i 21 Nyhetene. Foto: Torjus Sagenes / TV 2

Folk som tar kontakt er opprørte over hvor rigid og byråkratisk systemet er, og mange kjenner seg igjen og har tilsvarende historier. 

Familien setter stor pris på alle støtteerklæringer, og aller mest er de glad for at politikere har kommet på banen. 

– Det er politikerne som har muligheten til å endre regelverket, så det ikke blir så ekstremt byråkratisk. Vi håper at systemet kan bli mindre rigid også for andre som er i samme situasjon, sier Larsen. 

Forventer regelendring 

En av politikerne som reagerte kraftig på saken om Ask, er gruppeleder Hoda Imad i Akershus Arbeiderparti. 

– Det er helt hårreisende at regelverket skal være så rigid. Og dessverre er ikke Ask den første som opplever dette, sier Imad.

 AP
HANDLING: Hoda Imad, gruppeleder i Akershus Arbeiderparti, har tatt saken i egne hender og krever regelendring. Foto: AP

Selv om Hoda Imad stusset på avslaget og reaksjonen fra Ruter, er hun tydelig på at ansvaret må rettes høyere opp. 

– Vi i Akershus Arbeiderparti mener at hovedansvaret ligger hos eierne av Ruter, nemlig Akershus fylkeskommune og Oslo kommune. Begge er parlamentarisk styrt, og dermed er det øverste politisk ledelse som har ansvaret, sier hun. 

– Bakstreversk 

Derfor har Imad sendt skriftlig spørsmål til fylkesrådet om det er mulig å endre nødvendige regler eller praksis for å løse utfordringen for alle som er i Ask sin situasjon.

– At Ruter ikke har mandat til å utvise mer skjønn og har opptrådt så rigid som i dette tilfellet, oppleves frustrerende og bakstreversk, skriver Imad i sitt spørsmål til fylkesrådet. 

Hun forventer nå at det blir endringer. 

– Vi forventer at det gjennomføres regelendringer slik at slike tilfeller ikke oppstår i fremtiden. Fylkeskommunen har tross alt ansvaret for skoleskyss, og det skulle bare mangle at vi løsnet slike floker, sier gruppelederen. 

Fremmer forslag 

Tidligere stortingsrepresentant Stefan Heggelund (H) ble også opprørt da han leste om Ask og kravet om legeerklæring.

Høyre-politikeren mener at Ruter i denne saken oppfører seg som byråkrati på sitt aller verste. 

 Høyre
FORSLAG: Stefan Heggelund (H) vil fremme et forslag om pakkeforløp for alle med Downs. Foto: Høyre

For 15 måneder siden ble Heggelund selv far til en gutt med Downs. Han mener at det er på høy tid at det tas grep for å gjøre livet lettere for foreldre til barn med ekstra utfordringer.

– Jeg kommer til å fremme et forslag i programprosessen til Høyre om å innføre pakkeforløp for de som er født med Downs eller andre funksjonsnedsettelser, sier Heggelund.

Han viser til at når man får kreft kommer man automatisk inn i et pakkeforløp, som skal gi forutsigbarhet og trygghet for den som er rammet og deres pårørende. 

– Når man får et barn med Downs må man jobbe hardt for å sette seg inn i alle ordninger og hva man har krav på. Tenk hvor bra dersom alt hadde ligget klart i et pakkeforløp allerede ved fødsel, sier Heggelund.

Read Entire Article