På Arbeiderpartiets vakt har strømprisene økt mens regjeringen har sett på. Nå tar Høyre grep for å gi både folk og bedrifter lavere strømregninger.
Det faller visst Arbeiderpartiets Kai Steffen Østensen og Kenneth Mørk tungt for hjertet at Høyres nye strømpakke tar tak i utfordringene Støre-regjeringen ikke har klart å løse.
Høyre velger markedet – igjen
Åpen
I et uvanlig bråkjekt og selvhøytidelig innlegg hevder de Høyre nå handler i panikk over Arbeiderpartiets strømpolitikk. Det vil vi gi Østensen og Mørk rett i. Etter tre og et halt år med handlingslammelse fra Støre-regjeringen er vi nødt til å ta drastiske grep. Vinner Høyre regjeringsmakt etter valget, har vi ingen tid å miste.
Både folk og bedrifter i vår landsdel gruer seg nå til strømregningen kommer. Samtidig har Støre-regjeringen tjent store penger på at strømmen er dyrere. Både gjennom salg av strøm og inntekter fra utenlandskablene. Høyre mener at disse ekstraordinære overskuddene må gå tilbake til folk og bedrifter som rammes av høye strømpriser.
Høyre har derfor lansert fire konkrete forslag til hvordan vi kan få lavere og mer stabile strømpriser for folk og bedrifter:
Det første er å innføre et folkeutbytte. I år hvor strømprisen er høyere enn normalt, skal staten tilbakeføre fra sitt ekstraordinære overskudd til folk i områder hvor strømmen er dyrest. Dette blir en utbetaling på strømregningen, og fungerer litt som et kundeutbytte fra banken eller Coop. Staten skal ikke sko seg på at folk får dyrere strøm.
Det andre er en å innføre en kabelkompensasjon. Vi vil bruke overskudd fra utenlandskablene til å kutte nettleien for folk og bedrifter på Sør-Vestlandet for å utjevne strømprisforskjellene. Vi forsterker nettleiekuttet ved å omprioritere regjeringens midler fra momskutt på nettleie til lavere elavgift i nettleien. Dette vil også komme små og mellomstore bedrifter til gode, som ikke betaler moms.
Høyres kabelkompensasjon sikrer like konkurransevilkår for bedrifter i Norge, uansett hvor i landet man etablerer seg. Det skal ikke straffe seg å drive næring der utenlandskablene tilfeldigvis kommer inn til Norge. Med innretningen vi foreslår vil en bedrift i vår prissone NO2 med høyt strømforbruk på rundt 1,1 millioner kWh, spare om lag 100 000 kroner. Det vil i praksis utligne prisforskjellen mot NO1.
Arbeiderpartiet må gjerne kalle det “småpenger”, men for de fleste bedrifter er dette penger som går rett inn på bunnlinja. Freidig er det også å kritisere Høyres forslag, all den tid næringslivet igjen er helt glemt i Støre-regjeringens nye strømforslag. I stedet for å levere politikk for vår landsdel, virker Østensen og Mørk dessverre å være mest opptatt av politisk spill.
Det tredje er å innføre tryggpris. Strømselskapene skal tilby avtaler som gir folk forutsigbar strømpris, som fastpris både på hus og hytter. Til forskjell fra regjeringens “Norgespris” velger folk selv hvor mye av strømforbruket de vil binde prisen på, og strømstøtten videreføres som i dag. I tillegg utvides prissikring for bedrifter og avtalene gjøres mer fleksible. Men om Støre endelig får fingeren ut og faktisk levere dette forslaget i Stortinget i denne perioden er Høyre positive til det. Her kan vi komme til enighet.
Det fjerde er å støtte energisparing og omstilling av bedrifter på i områdene hvor strømmen er dyrest. Vi setter av en pott på 200 millioner kroner, som kan betales ut raskt. Det kan hjelpe bedrifter med å redusere strømregningen ytterligere, og bidra til at vi bruker strømmen bedre.
Med disse grepene er Høyre det eneste partiet med konkrete tiltak for lavere og likere strømutgifter for både folk og bedrifter. Det viser viktigheten av et stort og strekt Høyre - og en ny politisk kurs for Norge. Fire år med prat og handlingslammelse fra Støre-regjeringen er nok.