Lanserer «wildcard»-løsning: – Hvorfor ikke gi ham en sjanse?

1 month ago 17



Trener Stephan Johansson mener Salum Kashafali (30) står i skvis på veien mot å konkurrere i EM for funksjonsfriske. Nå langer han ut mot kvalifiseringsreglene.

Paralympics-profilen Salum Kashafali. Han er regjerende mester på 100 meter. Foto: Erik Flaaris Johansen / NTB
  • Synne Sofie Christiansen, VG

    Synne Sofie Christiansen, VG

Publisert: 01.09.2024 09:38

I Paralympics sanker man nemlig ikke rankingpoeng på internasjonale stevner, slik tilfellet derimot er for de funksjonsfriske i friidrett.

Derfor er eneste mulighet for svaksynte Salum Kashafali å komme seg til EM (arrangeres neste gang i Birmingham 2026) ved å ta tidskravene. I Kashafalis tilfelle er det på 60 meter og 100 meter.

Til tross for at han slår noen av konkurrentene som kommer seg til EM for funksjonsfriske – på rankingpoeng.

Temaet tas opp etter at Kashafali forteller at hans store mål er å delta i EM, VM og OL for funksjonsfriske.

– Det bryter barrierer og fordommer. Da jeg mistet synet, kom jeg ikke tilbake fordi jeg bare var glad i idretten. Det som tente meg var å bli Norges raskeste mann, sier Kashafali og legger til:

– Og at folk skulle slutte å tenke at Salum taper fordi han er parautøver. I dag lurer de på om han vinner eller taper. Og om han taper, så vinner han neste gang.

Kashafali er verdens raskeste parautøver. Han tok gull på 100 meter i Paralympics i Tokyo, og har som mål å både senke verdensrekorden og forsvare gullet når han skal i ilden på Stade de France søndag.

Foto: Erik Flaaris Johansen / NTB

Er det egentlig mulig å komme seg til mesterskap også for funksjonsfriske, spør VG treneren Stephan Johansson:

– Kravene er veldig harde. Og om du ikke tar kravet, må du ha ranking – og for å få ranking må du være på stevner i Europa. Dit må du bli invitert. Han løper så få stevner siden han er parautøver, og i paraidretten får du ingen ranking, svarer Johansson.

– Hva synes du om at det ikke er muligheter for å få ranking der?

– Jeg har tenkt mye på om man kan si at han er så god i Paralympics, at han kan få et wildcard for å stille i mesterskap også for funksjonsfriske. Det er noe jeg vil løfte opp. Hvorfor kan man ikke gi ham en sjanse?

– Kunne man gitt ham en gratisplass, spesielt i EM? På innendørs-EM var det gamle kravet på 60 meter på 6,77 sekunder. I vinter var han på 6,73, sier Johansson videre og fortsetter:

– Så har man senket kravet til 6,60, og da er det folk som kommer inn på stevner fordi de har fått gode poeng etter å ha blitt invitert på riktige stevner. En del av dem har dårligere pers enn Salum.

Han rister på hodet.

– Jeg synes det er synd at ranking har blitt så dominerende. Ranking har tatt over. Du må ha rette kontakter for å bli invitert på stevner og komme seg på mesterskap. Du skal være heldig og kjenne de riktige folkene, sier han.

Han får støtte av den norske treneren Jo Nesse, som har jobbet i friidretten i en årrekke.

– Det er helt håpløst. Jeg prøvde å advare om det et år. Tror du 51 norske utøvere kommer til å bli invitert til utlandet? Jeg føler at man er moden for en revisjon, sier han til VG.

VG har prøvd å nå Det internasjonale friidrettsforbundet og Det europeiske friidrettsforbundet for en kommentar, men har foreløpig ikke lykkes i det.

Kashafali håper at en ny bragd i Paralympics kan gi ham en mulighet.

– Jeg håper at jeg etter hvert kan få lov som verdens raskeste parautøver, å bruke det kortet til å bli invitert til funksjonsfriske stevner som kan åpne dører videre, sier han.

Det er der han føler han utvikler seg.

– I Norge får jeg ikke kjenne på den makten. Hvis jeg blir slått her, er det ikke med mye. Det er kanskje et par hundredeler. Og det er ikke nok til at jeg blir pirret av det, sier Kashafali.

Foto: Erik Flaaris Johansen / NTB

Han husker den gangen han løp Super League i Russland for funksjonsfriske.

– Da løp jeg med 9,90-løpere ved siden av meg. Det er slike ting jeg har lyst til å oppleve igjen, å løpe med de gutta. Jeg vil bare ha muligheten, jeg trenger bare den muligheten. Får jeg den, så skal jeg gripe den. Jeg synes det er kjipt ikke å bli invitert til stevnene hvor DuplantisDuplantisArmand Duplantis fra Sverige, verdens beste stavhopper. og WarholmWarholmKarsten Warholm som har dominert på 400 meter hekk i årevis. I Paris-OL ble det sølv. løper, sier han.

– Det virker som du har noe du vil bevise?

– Det handler om kunnskap. Det er dårlig kunnskap som fører til dårlig holdninger om hva det vil si å være parautøver. Hvis noen hadde fulgt meg på trening en uke, tror jeg de hadde hatt andre tanker om hvordan det er å være parautøver, sier han.

Heldigvis løper han 100 meter. Det har de fleste prøvd ut én gang eller to.

– Det er Formel 1-øvelsen. Og det er fint for meg også. For å vise hvor mye råskap og fart jeg har i kroppen.

Read Entire Article