Lager vaksine mot spysyke og diaré: – Veldig nyttig

2 hours ago 6



200.000 dør av viruset hvert eneste år. Nå håper man at en ny vaksine kan bøte på dette.

 Beate Oma Dahle / NTB
SPYSYKE: Slik kan det se ut, dersom du er så uheldig å bli smittet av norovirus. Illustrasjonsfoto: Beate Oma Dahle / NTB

Publisert 26.10.2024 20:02

Saken oppsummert

  • Omgangssyke, ofte forårsaket av norovirus, fører til symptomer som oppkast og diaré. Sykdommen er svært smittsom og rammer spesielt fellesskap som barnehager og sykehjem.
  • Britiske helsemyndigheter (NIHR) arbeider med å utvikle en vaksine mot norovirus, basert på lovende mRNA-teknologi som også ble brukt i koronavaksiner.
  • Norovirus forårsaker betydelige økonomiske kostnader, anslått til 100 millioner pund årlig i Storbritannia, og fører til rundt 200.000 dødsfall globalt hvert år.
  • En stor klinisk studie med 25.000 voksne fra blant annet Japan, Canada og Australia er igangsatt for å teste den nye vaksinen, med håp om godkjenning i 2026.

Oppsummeringen er laget med kunstig intelligens (KI) fra OpenAI. Innholdet er kvalitetssikret av TV 2s journalister.

Vi har alle opplevd å ligge over doskåla og spy, gjerne over flere dager. Kanskje har du også diaré samtidig. 

Dette er best kjent som omgangssyke eller spysyke, og skyldes smitte av norovirus. Viruset sprer seg raskt, og fører ofte til utbrudd både i barnehager, på skoler og gamlehjem. 

Dette er med andre ord en sykdom få av oss ønsker å få, og nå jobbes det på spreng for å finne noe som kan bekjempe dette viruset. 

 Gorm Kallestad / NTB
UTBRUDD: Barnehager opplever ofte utbrudd med norovirus. Foto: Gorm Kallestad / NTB

– Viktig 

Britiske helsemyndigheter (NIHR) håper nemlig å produsere en vaksine mot nettopp norovirus. Det skriver de på sine hjemmesider

 Privat
STORE UTFORDRINGER: Utbrudd av norovirus kan få store konsekvenser, ifølge smittevernoverlege i Oslo, Fredrik Rønning Iversen. Foto: Privat

– Utvikling av vaksiner som gir god beskyttelse er et viktig tiltak for å forhindre sykdom. Særlig viktig er det der sykdommen kan gi et alvorlig forløp eller store utbrudd, sier Fredrik Rønning Iversen til TV 2. 

Han er smittevernoverlege i Oslo kommune, og vet hvor krevende det er når det kommer utbrudd med norovirus. 

– Norovirus er et svært smittsomt virus som har høy forekomst i perioder, spesielt i vinterhalvåret. Utbrudd forekommer ofte på helseinstitusjoner, og dette kan være alvorlig for sårbare pasienter, sier Rønning Iversen. 

– Endrer seg veldig raskt  

Den nye vaksinen mot spysyke baserer seg på mRNA-teknologi, som ble brukt i utviklingen av flere koronavaksiner.

– At vi har fått ny teknologi som gjør at vi kan tenke på slike ting også, er noen av de positive ettervirkningene av pandemien, sier tidligere assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad til Nyhetskompaniet i TV 2. 

 Frode Sunde / TV 2
POSITIV: Tidligere assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad er positiv til utviklingen av en vaksine mot norovirus. Foto: Frode Sunde / TV 2

Rostrup Nakstad forklarer at teknologien gjør at man designer en vaksine som får kroppens celler til å produsere et protein som ligner på noroviruset. 

– Og så reagerer kroppens immunforsvar på det proteinet, og danner antistoffer. Og da har du faktisk en beskyttelse. Man klarer ikke å utrydde viruset, fordi det endrer seg veldig raskt. Men det vil nok hjelpe, sier Nakstad.

200.000 dødsfall

Ifølge britiske helsemyndigheter forårsaker norovirus enorme kostnader for samfunnet.

– I Storbritannia alene er norovirus anslått å koste helsevesenet 100 millioner pund i året. Tar man med tapte inntekter, betyr det 300 millioner pund, sier Patrick Moore i NIHR til The Guardian

I tillegg til de enorme kostnadene, tar også noroviruset rundt 200.000 liv på verdensbasis, hvert eneste år.  

– I form av dødelighet er ikke noroviruset en stor trussel. Men den samlede sykdomsbyrden i samfunnet er betydelig, og selvfølgelig skulle vi helst vært foruten, sier fastlege og programleder Kaveh Rashidi til TV 2. 

 Erik Edland / TV 2
POSITIVT: – Et hvert verktøy for å styrke immunforsvaret vårt er godt å få, sier Kaveh Rashidi. Foto: Erik Edland / TV 2

Rostrup Nakstad påpeker at det er mellom en halv og en milliard mennesker i verden som får omgangssyke, hvert eneste år. 

– Så det gir jo mye sykefravær, trøbbel i barnehager og på sykehjem. Klarer man å dempe det noe, så er dette sikkert noe som kan være nyttig, sier han.

 Gorm Kallestad / NTB
STENGT: I 2018 valgte Rosenborg ballklubb å stenge klubbhuset sitt for besøkende, i frykt for det svært smittsomme noroviruset. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Stor studie  

Det er nå satt i gang en større klinisk studie som vil foregå de neste to årene. 25.000 voksne fra land som Japan, Canada og Australia deltar i studien. I første omgang testes vaksinen ut på hovedsakelig eldre mennesker. 

I løpet av studien vil halvparten av deltakerne få den nye vaksinen, mens den andre halvparten vil få placebo. 

Vaksineprodusenten Moderna håper å søke om godkjenning for vaksinen i 2026, gitt at den kliniske studien er vellykket. 

Read Entire Article