Kvinnen som definerte hersketeknikkene

1 month ago 19



– Det er med sorg vi kan meddele at SVs første leder og landets første kvinnelige partileder, Berit Ås, har gått bort, skriver SV i en pressemelding.

Ås døde etter kort tids sykeleie. Hun døde lørdag kveld i sitt eget hjem med familie rundt seg, opplyser partiet.

– Berit var veldig varm, lidenskapelig engasjert og sterkt opptatt av rettferdighet både i Norge og i verden, sier SV-leder Kirsti Bergstø til TV 2.

Takknemlig SV-leder

Hun mener at både kvinner flest og kvinnelige politikere har mye å takke Ås for.

– Jeg er uendelig takknemlig for at hun har banet vei og gjort den jobben som kreves, sier Bergstø.

 Carina Johansen / NTB
HEDRER FORGJENGEREN: Kirsti Bergstø i en partilederdebatt som SV-leder. Hun sier Berit Ås har banet vei for henne og andre kvinner. I bakgrunnen er Rødt-leder Marie Sneve Martinussen. Foto: Carina Johansen / NTB

SV-lederen mener Ås har satt spor etter seg på hele norsk venstreside og offentlighet, i tillegg til ute i verden. Kvinnekamp og fredsarbeid er nøkkelord.

– Helt til det siste var Berit sterkt politisk engasjert. Og jeg vil jo si at det er vanskelig å på få ord oppsummere hennes politiske liv og virke. Men jeg møter som leder i dag veldig mange av de sporene hun har satt igjen, sier Bergstø.

Avslørte hersketeknikker

Ett av sporene SV-lederen trekker fram, er at Berit Ås definerte og avslørte hersketeknikker. Den dag i dag kurses unge kvinnelige politikere i hvordan de kan møte hersketeknikker i debatter.

– Unge jenter har fått lære om hersketeknikker og at kvinner i fellesskap kan finne strategier for ikke å bli brutt ned, men heller ta til motmæle. Det er noe av det som er veldig sterkt med Berit, sier Bergstø.

Ås definerte disse fem hersketeknikkene:

  • Usynliggjøring
  • Latterliggjøring
  • Tilbakeholdelse av informasjon
  • Fordømmelse uansett hva du gjør
  • Påføring av skyld og skam
 Lise Åserud / NTB
PÅ SLOTTET: Berit Ås (t.v.) var på plass på Slottet i mars 2023 da dronning Sonja holdt lunsj for foregangskvinner.. Foto: Lise Åserud / NTB

– Hun klarte å gjøre feminisme til et praktisk verktøy for kvinner i deres liv, sier Bergstø.

Slik vil hun hedre Ås

Hun påpeker at Ås som mange andre kvinnelige politikere, ikke ble hyllet i sin samtid, men hetset.

– Den likestillinga som vi kan nyte godt av i dag, det er noe som har kostet tid, krefter og våkenetter for dem som har stått i bresjen og gått først. Det viktigste vi kan gjøre for å hedre dem, er å jobbe videre med det de banet vei for, sier Bergstø.

 Bjørn Sigurdsøn / NTB
MANNSDOMINERT: Politikken var preget av menn da Berit Ås slo seg opp. Her fra landsmøtet til SV i 1977 sammen med Bjørgulv Froyn, Otto Hauglin og partileder Berge Furre. Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB

SV-lederen påpeker at Berit Ås har blitt hengt opp på mange plakater når kvinnebevegelsen har hatt kvinnehistoriske netter.

– Og som burde fortjene en sokkel, et gatenavn eller steder oppkalt etter seg. Det kan være noe å tenke på, sier Bergstø.

Det siste møtet

SV-lederen møtte Ås fredag.

– Da jeg var hos henne på fredag, måtte jeg si at selv om det er mye mørkt i verden, så er en av tingene hun kastet kreftene sine inn i – en verden uten atomvåpen – noen av de lyspunktene der vi nå ser fremgang.

Bergstø beskriver et varmt møte.

 Lise Åserud / NTB
HYLLET: Berit Ås ble i fjor hyllet på Slottet da dronning Sonja holdt lunsj for norske foregangskvinner. Foto: Lise Åserud / NTB

– Det var alltid godt å møte Berit. Hun var engasjert til det siste. Jeg har truffet henne gjennom mitt politiske liv, og hun var alltid opptatt av å snakke. Sørge for at folk hadde fått med seg det de trengte av politisk materiell.

– Berit var vår aller første leder, og landets første kvinnelige partileder. Men hun var også et menneske som hadde et langt og politisk liv helt til det siste, sier Bergstø.

Professor

Ås ble født 10. april 1928 i Fredrikstad. Hun jobbet en kort tid som lærer før hun ble sosialpsykolog. I 1969 ble hun universitetslektor ved Universitetet i Oslo. Fra 1991 til 1994 jobbet hun som professor på UiO.

 Henrik Laurvik / NTB
TOK KAMPEN: Berit Ås tok kampen for mange kvinner som har kommet etter henne, sier SV-lederen. Foto: Henrik Laurvik / NTB

– Hun har vært politisk aktiv gjennom et langt liv, var en sentral kraft i norsk freds- og kvinnebevegelse og ble internasjonalt kjent for sitt arbeid med å identifisere hersketeknikker, skriver SV.

Fortid i Ap

Ås ble i 1973 valgt inn på Stortinget for Sosialistisk Valgforbund. I 1975 var hun med på å stifte det nye partiet Sosialistisk Venstreparti og ble altså partiets første leder.

Den stillingen hadde hun til 1976. Deretter var hun nestleder fram til 1979.

Hun ble ikke gjenvalgt til Stortinget i 1977, men satt som vararepresentant til 1981. 

 NTB
LANG KARRIERE: Berit Ås hadde en lang karriere. Her fra 1. mai-feiringen i Oslo i 1973. Foto: NTB

Før det var Ås medlem av formannskapet i Asker fra 1967 til 1973 og varaordfører for Arbeiderpartiet fra 1971 til 1973, skriver Store norske leksikon.

I perioden 1969–1973 var hun dessuten vararepresentant til Stortinget for Arbeiderpartiet i Akershus. 

Ås var også leder av Kvinneaksjonen mot norsk medlemskap i EEC (senere EF) i 1972, og ble valgt til leder for Demokratiske Sosialister (AIK) da dette ble opprettet i 1973.

Read Entire Article