Kvinne i retten for falsk forklaring etter Pride-terroren: – Svært alvorlig

2 hours ago 3



 Hallgeir Vågenes / VGTERRORANGREP: Politisperringer og nødetater utenfor London pub 22. juni 2022. Foto: Hallgeir Vågenes / VG

Kvinnen i 20-årene sto frem som skuddoffer i flere medier etter terrorangrepet for to år siden. Nå er hun tiltalt for falsk forklaring.

mandag 23. september kl. 06:51

Kortversjonen

  • En kvinne i 20-årene er tiltalt for falsk forklaring etter terrorangrepet under Pride i Oslo 25. juni 2022.
  • Rettssaken mot henne starter mandag i Oslo tingrett. Hun nekter straffskyld.
  • Kvinnen sto frem som skuddoffer i flere medier, som senere avpubliserte sakene.
  • Politiet sier det er en svært alvorlig sak.

Mandag morgen begynner rettssaken i Oslo tingrett der kvinnen i 20-årene er tiltalt for falsk forklaring etter terrorangrepet under Pride i Oslo. Hun risikerer fengsel inntil to år.

Ifølge tiltalen forklarte hun i politiavhør at hun ble skutt mot og påført skuddskader utenfor London pub natt til 25. juni 2022, til tross for at dette ikke var sant.

– Hun erkjenner ikke straffskyld, skriver hennes forsvarer, Petar Sekulic, i en SMS til VG.

Han ønsker ikke å kommentere saken ytterligere før rettssaken er i gang, avslutter han.

Bilde av Petar SekulicPetar Sekulic

Advokat og forsvarer til den tiltalte kvinnen

Flere medier publiserte omfattende artikler der kvinnen sto frem som skuddoffer.

Hun hevdet at en kamerat lå over henne mens de begge var skutt, og at de hørte skrik og skudd rundt seg.

I ettertid trakk både Aftenposten, NRK, Avisa Oslo og TV 2 sine saker.

VG jobbet over tid for å faktasjekke opplysningene i saken uten å publisere. Vurderingen som ble gjort, kan du lese mer om her:

Anne Cathrine Aga er aktor i saken. Hun sier på generelt grunnlag at det er «svært alvorlig» å gi en falsk forklaring til politiet.

– Vi etterforsket en terrorhandling hvor to personer døde og 21 ble skadet. Om noen forklarer seg falsk for politiet i en sånn sammenheng, synes vi det er svært alvorlig. Ikke kun av hensyn til henne, men også til de andre som er fornærmet og i siste instans Matapour, sier Aga, og fortsetter:

– Det er totalt bortkastet ressurser for politiet i en innledende fase av en etterforskning hvor vi måtte konsentrere oss om det som var sant.

Bilde av Anne Cathrine AgaAnne Cathrine Aga

Politiadvokat i Oslo politidistrikt

Zaniar Matapour ble pågrepet på stedet kort tid etter terrorangrepet.

Tidligere i år ble 45-åringen kjent tilregnelig i Oslo tingrett og fikk en historisk dom på 30 års forvaring for grov terror.

Dommen er siden blitt anket.

Aga understreker at deres etterforskning på tidspunktet ikke gikk på kvinnen som fornærmet, men på selve terrorangrepet, da de fikk mistanke om at hun forklarte seg uriktig i politiavhør.

– Vi etterforsket som vi normalt gjør i slike saker, og det var da flere funn som gjorde at vi tenkte det var opplysninger som ikke lot seg verifisere, sier Aga.

– Hvilke funn?

– Vi ønsker ikke å gå inn i hennes forklaring, hun får anledning til å gi denne i retten. Generelt kan vi si at politiet ved undersøkelser, blant annet av video og teledata fra åstedet, manglet uavhengige bevis som understøttet hennes forklaring.

Det er satt av tre dager til rettssaken i Oslo tingrett.

Read Entire Article