Kritiserer Høyres forslag om sommerferiekutt: – Elendig

3 weeks ago 16



Det tikker mot valgkamp og partiene er i full gang med å presentere politikken de ønsker å gå til valg på i 2025. 

Tirsdag la Høyre frem sitt førsteutkast til partiprogram, der de blant annet gikk inn for å fjerne tusenlappen og å kutte i formuesskatten. 

I tillegg ønsker partiet å se på mulighetene for endre lengden på skoleåret, og dermed også skoleferien. 

Et forslag som får de andre partiene på Stortinget til å dra på med sine saftigste superlativer.

Har skapt debatt

Og det er ikke første gang Høyre er ute med ønsket om å korte ned sommerferien for barna.

 Goran Jorganovich  / TV 2
MULIGHETER: Nestleder Asheim la denne uken frem Høyres førsteutkast til partiprogram for valget 2025. Foto: Goran Jorganovich / TV 2

Kunnskapsministeren sa til TV 2 i juni at forslaget fra Høyre er feil medisin imens Senterpartiet kalte det korttenkt.

Også leder av programkomiteen, nestleder Henrik Asheim, har tidligere vært lunken til forslaget.

 Nå er det likevel inkludert i partiprogrammet.

– Vi ser at en hel del familier sliter med å få dette regnestykket til å gå opp når særlig små barn har veldig lang sommerferie. Vi sier ikke at vi skal korte ned ferien for alle, men det må finnes muligheter der som gjør at mor og far kanskje kan ha litt mer ferie sammen også, sier Asheim i en rask kommentar til TV 2 etter at partiprogrammet ble lagt frem tidligere denne uken.

Høyres utdanningspolitiske talsperson Margret Hagerup uttalte til TV 2 i juni at lange ferier gjør at elevene lærer mindre.

– Det reproduserer sosiale forskjeller, og samtidig kan det øke utenforskapet, sa Høyre-politikeren den gang.

AVSLAPNING?: Flere foreldre sliter med å få sommerkabalen til å gå opp på grunn av lang sommerferie. Høyre ønsker å se på muligheter for å bedre situasjonen. Foto: Ole Enes Ebbesen / TV 2
AVSLAPNING?: Flere foreldre sliter med å få sommerkabalen til å gå opp på grunn av lang sommerferie. Høyre ønsker å se på muligheter for å bedre situasjonen. Foto: Ole Enes Ebbesen / TV 2

– Elendig forslag 

Leder av Utdanningskomiteen på Stortinget, Hege Bae Nyholt fra Rødt, er oppgitt over at Høyres forslag igjen tas opp. 

– Det er jo et helt elendig forslag. Vi har prøvd å pøse på med flere timer for å løse problemene i skolen før. Det har ikke fungert, sier hun.

Nyholt mener det ikke holder å forsvare forslaget med at kortere sommerferie kan utjevne forskjeller for familier. 

 Martin Leigland / TV 2
IKKE BEGEISTRET: Rødts Hege Bae Nyholt tror ikke et eventuelt forslag fra høyre om endring i skoleåret vil få flertall på Stortinget. Foto: Martin Leigland / TV 2

– Det er fint at Høyre endelig har fått opp øynene for familier med dårlig råd, men sydenturen eller fotballskolen blir ikke billigere av at man kutter i sommerferien. Da må man heller se på hvordan man sikrer flere gratis tilbud til ungene i skoleferien, sier hun. 

– Svindyrt

Ingen av partiene på borgerlig side ser ut til støtte Høyres forslag om å se på endring i skoleferien. 

Stortingsrepresentant for KrF, Kjell Ingolf Ropstad, mener en avkorting av sommerferien er helt feil medisin for å få opp resultatene til norske elever. 

– Sommerferien trengs mer enn noen gang. Frilek er en god medisin mot fallende motivasjon, liten leseglede og fallende skoleresultater.

 Frode Sunde / TV 2
ANDRE FORSLAG: Kjell Ingolf Ropstad og KrF mener det er større behov for midler til gratistilbud og aktiviteter for barn om sommeren. Foto: Frode Sunde / TV 2

Ropstad mener staten er nødt til å heller bruke mer midler på sommerleir og aktiviteter i regi av kommune eller frivillige organisasjoner. 

– Dette vil være et rimelig tiltak både for det offentlige og familiene, i motsetning til Høyres forslag om lengre skoleår som vil være svindyrt, og frata skolen ressurser til å styrke kvaliteten på undervisningen.

– Et sidespor

FrPs justispolitiske talsperson, Himanshu Gulati, mener Høyres forslag er et sidespor fra de store utfordringene som må løses i skolen. 

– Problemet i dagens skole er innholdet, ikke hvor mye tid elevene tilbringer der. Det er for lite nivåtilpasset undervisning, sterk økning i vold, trusler og mobbing, samt for få valgfag. Det er dette som må være det viktigste for en ny regjering å løse i skolen, sier han. 

– Lengden på sommerferien, som er godt innarbeidet, er et sidespor. Jeg frykter det vil koste mye penger, og de bør heller brukes på å styrke skolens innhold.

 Truls Aagedal / TV 2
DYRT: 2. nestleder i Venstre, Abid Raja mener en forlengelse av skoleåret vil koste mer enn det vil gagne elevene. Foto: Truls Aagedal / TV 2

– Lite liberalt 

Også Venstre mener penger i skolen bør prioriteres til andre ting enn et lengre skoleår.

– Å ta fra folk sommerferie er lite liberalt og løser ikke de store problemene i skolen – nemlig at barn og unge opplever økt mobbing, at motivasjonen faller tidligere og at elever har urovekkende høyt fravær, sier utdanningspolitisk talsperson Abid Raja. 

Han peker også på utfordringene et slikt forslag vil få med lærernes arbeidstid. 

 – Om lærerne skal jobbe en ekstra uke eller om man skal sette inn vikarer den uka, så kommer det til å koste vanvittig mye penger. Det er penger vi heller bør bruke på å få elevene til å lære mer.

Read Entire Article