Krise i Trondheim: – Vi er i knestående

2 hours ago 4



TRONDHEIM (TV 2): Byrådet i Trondheim sier de har lagt frem et krisebudsjett. Regjeringen må ta et stort ansvar for en økonomi i knestående, sier byrådsleder Kristian Dahlberg Hauge.

 Stein Roar Leite / TV 2
UTFORDRENDE: – Vi har lagt frem et krisebudsjett, sier Kristian Dahlberg Hauge. Foto: Stein Roar Leite / TV 2

Publisert 23.10.2024 14:35 Sist oppdatert 23 minutter siden

Både finansbyråd Kjetil Reinskou og byrådsleder Kristian Dahlberg Hauge advarer mot at kommunen nå har kritisk lite penger på bok.

I dag la det nye byrådet i Trondheim frem sitt første budsjett. 

Saken oppsummert

Trondheim byråd la frem sitt første budsjett, med advarsler om kritisk lite penger i disposisjonsfondet fra byrådsleder Kristian Dahlberg Hauge og finansbyråd Kjetil Reinskou.

Byrådslederen kritiserer regjeringen for ikke å ta ansvar, noe som nødvendiggjør et «krisebudsjett» for å prioritere essensielle tjenester som helse og sosiale tjenester.

Byrådet, ledet av Høyre, bryter et valgløfte ved å foreslå økning i eiendomsskatten for å matche prisveksten, men velger å fryse den for å prioritere viktige lokale tjenester.

Byrådsleder Dahlberg Hauge ser mot Frp for støtte i bystyret, mens han uttrykker håp om at SV kan påvirke regjeringen til å øke kommunens budsjett.

Oppsummeringen er laget med kunstig intelligens (KI) fra OpenAI. Innholdet er kvalitetssikret av TV 2s journalister.

Byrådslederen sier til TV 2 at regjeringen må ta et stort ansvar for en mager kommunekasse. 

– Regjeringen har et stort ansvar for at man ikke klarer å ta tak i problemene som er nødvendig å løse for å levere tjenester som er nært folk.

 Stein Roar Leite / TV 2
FØRSTE BUDSJETT: Det nye byrådet i Trondheim presenterte i dag frem sitt første budsjett. Foto: Stein Roar Leite / TV 2

– Dette har vært et krisebudsjett for å prioritere knallhardt og sørge for å verne om det som er nærmest folk: helse og sosial, oppvekst og sosiale tjenester, sier Dahlberg Hauge til TV 2

Bryter valgløfte

Byrådslederen fra Høyre har også sett seg nødt til å bryte et valgkampløfte med dette forslaget til budsjett. 

Byrådet foreslår å øke eiendomsskatten med at skatten skal holde tritt med prisveksten. 

– Vi fryser eiendomsskatten. Vi prioriterer heller det som er viktigst til fordel for det som er nærmest folk, sier Dahlberg Hauge.

Ser mot Frp

Nå er det opp til bystyret i Trondheim å enes om et budsjett. 

Utfordringen er at de tre samarbeidspartiene Høyre, Venstre og MDG ikke har flertall alene.

 Stein Roar Leite / TV 2
SER MOT FRP: Det er naturlig først å henvende seg til Frp, sier ordfører i Trondheim Kent Ranum. Foto: Stein Roar Leite / TV 2

Ordfører Kent Ranum sier til TV 2 at de i første omgang ser mot Frp.

– Det vil være naturlig å se mot Frp, men min filosofi er at døra er åpen for alle, men jeg oppfatter at sentrum Høyre søker mot Frp i første omgang for å starte forhandlingene der, sier Ranum.

Håper på SV

Byrådsleder Kristian Dahlberg Hauge sier de aller først håper på et lite lys i tunnelen med at SV får regjeringen på bedre tanker.

 Stein Roar Leite / TV 2
HÅPER PÅ LYS I TUNELLEN: Byrådslederen håper SV får regjeringen på bedre tanker. Foto: Stein Roar Leite / TV 2

– Vi opplever som i mange andre kommuner at vi er i knestående, mens vi har en stat som bruker veldig mye penger, men ikke klarer å løse problemene ute i kommunene.

– Med tanke på det budsjettet som er lagt frem fra regjeringen, så håper vi veldig på at SV innser at kommunene trenger mer penger enn det Arbeiderpartiet og Senterpartiet har lagt frem, sier Dahlberg Hauge til TV 2.

Bystyret i Trondheim skal vedta kommunebudsjettet 12. desember.

Read Entire Article