– Krise for Hizbollah

2 weeks ago 10



Israel har de siste dagene rammet Hizbollah og Libanon hardt.

Nærmere 600 mennesker er drept og nesten 2000 skadet i intense og omfattende israelske luftangrep mot landsbyer i Sør-Libanon og Bekaadalen. 

Israel hevder de gjennomfører målrettede angrep mot Hizbollah. Tusenvis av familier har også flyktet fra hjemmene sine i frykt for nye omfattende angrep. 

– Dette er det noe av det verste vi noen gang har vært gjennom. De sårede er mange og de hardt skadede er mange. Sykehusene i Libanon jobber nå på spreng, sier Libanons helseminister, Firass Abiad. 

 Mohamed Azakir / Reuters / NTB
FRYKT: Dr. Sleiman Haroun og helseminister Firass Abiad holder en pressekonferanse om situasjonen i Libanon 24. september 2024. Foto: Mohamed Azakir / Reuters / NTB

I flere år har Libanon vært inne i en dypt økonomisk krise og landet har stått på kanten av stupet. 

– Sykehusene er allerede svekket økonomisk, og vil ikke tåle at denne krigen drar ut, poengterer Abiad.

Sjokk for Hizbollah 

De israelske luftangrepene fortsetter, til tross for internasjonale advarsler og bønn om våpenhvile. 

Israel gjennomfører sine mest intense luftangrep i Libanon på lenge, med ønske om å ramme Hizbollah hardt. 

Hizbollah ble grunnlagt i 1982 for å kjempe mot Israels okkupasjon av sørlige deler av Libanon. Den iranskstøttede væpnede militsgruppen har siden vokst, og har større militær kraft enn forsvaret til Libanon. 

 Aziz Taher / Reuters / NTB
ANGREP: Røyken siger fra Sør-Libanon i det pågående angrepene mellom Hizbollah og Israel. Foto: Aziz Taher / Reuters / NTB

Siden 7. oktober i fjor, har Israel og Hizbollah angrepet hverandre nesten daglig ved grensen til Libanon. 

Bevegelsens leder Hassan Nasrallah har en rekke ganger uttalt at Hizbollah ikke vil slutte å kjempe før krigen i Gaza er over. 

Israel kunngjorde tirsdag at deres mål i Gazakrigen nå også omfatter kampen mot Hizbollah. 

Mange av de sivile som nå opplever en ny opptrapping husker godt krigen med Israel i 2006, da over 1000 mennesker ble drept. 

– Siden 2006 har Israel forberedt seg på en ny krig med Hizbollah. Angrepene vi har sett de siste dagene har vært planlagt lenge, sier Midtøsten-forsker Dag Henrik Tuastad.

Personsøkerangrepet er en del av det, mener Tuastad. 

37 personer ble drept, inkludert to barn, og nesten 3200 såret da personsøkere og walkietalkier eksploderte i Libanon forrige uke. 

– Hizbollah vet ikke hvordan de har blitt infiltrert, men det er tydelig at dette er noe Israel har planlagt lenge, sier han.

 Lage Ask / TV 2
EKSPERT: Dag Henrik Tuastad, førstelektor i Midtøsten-studier ved Universitetet i Oslo. Foto: Lage Ask / TV 2

Teknologisk overlegenhet

Tuastad poengterer at Israel har en teknologisk overlegenhet. 

Han forteller at teknologi er en essensiell del av den israelske forsvarsstrategien og det er kjent at Hizbollah er teknologisk underlegen. 

– Det vi har sett utspille seg de siste dagene er en krise for Hizbollah, sier Tuastad. 

Selv om Israel nekter for å stå bak den oppsiktsvekkende etterretningsoperasjonen, har angrepet satt søkelyset på Israels hemmelighetsfulle «8200»-cyberkrigføringsenhet.

New York Times siterer hele 12 nåværende og tidligere forsvars- og etterretningsoffiserer på at det var Israel som stod bak angrepet. 

 AP / NTB
EKSPLOSJON: Bildet viser en walkietalkie som eksploderte inne i et hus, i Baalbek, øst i Libanon, onsdag 18. september 2024. Foto: AP / NTB

8200-enheten rekrutterer unge mennesker i slutten av tenårene og begynnelsen av 20-årene. Noen kommer fra konkurransedrevne videregående skoleprogrammer – ofte rettet mot høyteknologi og cybersikkerhet.

Ved flere anledninger har Israel klart å drepe Hizbollah-topper i Libanon og personer i Iran i målrettede angrep.

Hizbollah-leder Hassan Nasrallah har uttalt at Israel brukte mobilsporing for å lokalisere sentrale personer, og har lenge oppfordret alle medlemmer til å legge fra seg vanlige mobiltelefoner. 

– Iran og Hizbollah er under sanksjoner, og kan ikke operere fritt på markedet. Der har Israel sett en mulighet ved å etablere skallselskap som utga seg for å være en internasjonal produsent av personsøkere, sier Tuastad. 

 Mahmhoud Zayyat / AFP / NTB
BEGRAVELSE: Medlemmer av Hizbollah deltar i begravelsen til en person som ble drept da en personsøker eksploderte. Foto: Mahmhoud Zayyat / AFP / NTB

Fakta om Hizbollah

  • Sjiamuslimsk bevegelse dannet i 1982 som et svar på Israels invasjon av Libanon.
  • Støttet av Iran, som også bidro til å grunnlegge bevegelsen.
  • Har en militær og en politisk gren. Partiet og organisasjonen er lovlig i Libanon, er representert i nasjonalforsamlingen og har inngått i regjeringer.
  • Lyktes i 2000 med å drive israelske styrker ut av Sør-Libanon.
  • I 2006 kom det til ny krig mellom Israel og Hizbollah, der tapene og ødeleggelsene var langt større på libanesisk side enn i Israel.
  • Står på USAs terrorliste. Hizbollahs militære gren er oppført på EUs terrorliste.
  • Nekter å rette seg etter en FN-resolusjon som krever avvæpning av alle væpnede grupper i Libanon.
  • Har deltatt med titusenvis av soldater på president Bashar al-Assads side i krigen i Syria.
  • Kilde: NTB

Mistet kontroll

Hizbollah-militsen kontrollerer blant annet den sjiamuslimske bydelen Dahieh sør i Beirut. 

– Det er få som har hatt kjennskap til Hizbollahs indre liv. De som har besøkt Dahieh vet at området er svært nøye kontrollert. Du kan ikke stå for lenge på gata uten at noen spør hva du gjør der, forteller Tuastad. 

Men de siste dagers angrep viser tydelig at Israel har klart å infiltrere organisasjonen. 

– Vi har sett at militære ledere tas ut en etter en. Hizbollah rekker nesten ikke å utnevne en ny før Israel har tatt de ut, forteller Tuastad. 

Ifølge Reuters har Hizbollah bekreftet at 16 av deres krigere er drept, blant dem de høytstående lederne Ahmed Wahbi og Ibrahim Aqil. 

USA regner Hizbollah som en terrororganisasjon, men EU har kun den væpnede fløyen på sin terrorliste. 

 Joseph Eid / AFP / NTB
DAHIEH: Bildet viser deler av området som Hizbollah kontrollerer i Beirut. Foto: Joseph Eid / AFP / NTB

Ikke avskrekket

Det er tydelig at den libanesiske befolkningen ikke tåler å bli dratt inn i en ny krig med Israel. Men ifølge Midtøsten-forskeren er ikke Hizbollah avskrekket. 

– En ting er at de er svekket på det teknologiske, men de er ikke avskrekket. De er så ideologisk sterke og har en enorm støtte blant den sjiamuslimske befolkningen i Libanon, understreker Tuastad. 

Israels institutt for nasjonal sikkerhet tror Hizbollah har rundt 200.000 raketter. Hizbollah har de siste 15 årene også sikret seg langt bedre luftvern enn tidligere.

– De har også erfaring fra krigen i Syria og er godt etablert i regionen. Israel har aldri klart å nedkjempe Hizbollah, sier Tuastad. 

Read Entire Article