To krigsherrer kjemper om retten til å plyndre Sudan. Kvinner og barn blir ofrene.
Publisert: 01.11.2024 22:52
Kortversjonen
- Sudan er herjet av borgerkrig mellom regjeringen og Rapid Support Forces (RSF), ledet av to rivaliserende generaler.
- Kvinner er særlig utsatt for brutalitet, inkludert økende seksuell vold, som dokumenteres av en ny FN-rapport.
- Krigen destabiliserer regionen, påvirker internasjonal handel.
Sammendraget er laget ved hjelp av kunstig intelligens (KI) og kvalitetssikret av Aftenpostens journalister.
Etter halvannet år med borgerkrig i Sudan besøkte journalister fra BBC landet. Rapportene deres er hjerteskjærende, som at kvinner trygler soldater om å voldta dem, i stedet for døtrene.
BBC forteller også at flere kvinner begår selvmord etter at soldater har voldtatt dem. Denne uken kom FNs høykommissær for flyktninger med en rapport som dokumenterer at den seksuelle volden øker.
– Omfanget av den seksuelle volden vi har avslørt, er overveldende, sier Mohamed Chande Othman som ledet undersøkelsen.
Smittevirkninger
I skyggen av krigene i Gaza og Ukraina har 14 millioner sudanere blitt drevet på flukt siden april i fjor. Det er en tredjedel av befolkningen.
Dersom det ikke blir fred snart, kan landet stå overfor en hungersnød som kan kreve millioner av menneskeliv, skrev The Economist nylig. Begge sider i krigen bomber gårder og brenner avlinger.
Magasinet advarer om at borgerkrigen kan destabilisere hele regionen nordøst i Afrika. Flyktningstrømmen fører til enorm belastning på land som allerede sliter.
Sudanske flyktninger er også et problem for europeiske land, som forsøker å stanse ulovlig innvandring. Nå er 60 prosent av migrantene i Calais ved Den engelske kanalen fra Sudan.
Sudan har en lang kystlinje mot Rødehavet. En syvendedel av verdens handel går på båter her, opp til Suezkanalen. Dersom landet ender i anarki, kan det utgjøre en stor trussel mot skipstrafikken, som allerede er presset fra houthiene i Jemen.
Krigsherrer i kamp
Allerede før borgerkrigen var Sudan et av verdens fattigste land. De 46 millioner innbyggerne har en gjennomsnittlig inntekt på 750 dollar, eller 8300 kroner, i året.
Men landet har naturressurser, og kampen om å kontrollere dem er en stor del av motivasjonen bak krigen.
Visepresidenten, general Mohamed Hamdan Dagalo, kontrollerer sin egen hær. Den kalles Rapid Support Forces (RSF). Han angrep den normale hæren, som kontrolleres av presidenten, general Abdel Fattah al-Burhan.
RSF ble kjent i store deler av verden for 10 år siden da de sto bak folkemordet i Darfur. De ble beskyldt for folkemord mot den ikke-arabiske befolkningen.
Ifølge FN-rapporten står soldater fra begge sider bak seksuelle overgrep, men RSF ser ut til å være verst.
Stormakter og naboer
Krigen blir enda vanskeligere fordi både naboland og stormakter blander seg inn. Ifølge BBC støtter Chad, Libya og Sør-Sudan RSF.
Iran og Egypt støtter regjeringsstyrkene. The Economist skriver at russiske leiesoldater har deltatt på begge sider av krigen.
Russerne skal ha stilt krav om marinebaser i bytte mot militær hjelp til regjeringsstyrkene.
Mennene i skjul
Da BBC besøkte Sudan, møtte de flest kvinner. Mennene turte ikke å gå ut i gatene, i frykt for å bli drept av RSF.
Da reporteren spurte dem om voldtekt, ble det stille, før en kvinne sa:
– Hvor er verden? Hvorfor kan de ikke hjelpe oss? Det er så mange kvinner her som er blitt mishandlet. Men de snakker ikke om det. Og hvilken forskjell ville det gjort?
I den nye FN-rapporten står det at mange kvinner har begått selvmord etter volden.
«Mange kvinner forteller om hvordan de har gjort motstand mot voldtektsmannen. Ofte førte det til store fysiske skader, og de ba voldtektsmannen om å drepe dem i stedet», står det.