Synes du det er vanskelig å henge med på konflikten mellom Israel og Hizbollah i Libanon? Her er en enkel innføring.
Publisert: 01.10.2024 10:30 | Oppdatert: 01.10.2024 10:56
Kortversjonen
- Israelske soldater forbereder en begrenset invasjon av Libanon for å fjerne Hizbollah-baser som skyter raketter mot Nord-Israel.
- Hizbollah har skutt raketter i sympati med palestinere på Gazastripen, som har blitt utsatt for massive israelske angrep.
- Konflikten kan utvikle seg til en større krig hvis Iran og andre regionale aktører involverer seg.
Sammendraget er laget ved hjelp av kunstig intelligens (KI) og kvalitetssikret av Aftenpostens journalister.
Aller først en klargjøring: Dette er ikke en artikkel som er ment for deg som allerede kan mye om Midtøsten. Vi har mange saker som også dere vil finne interessante. Dette er for dere som synes det er for komplisert og trenger en grunnleggende innføring.
Hvorfor er det krig?
Etter at Hamas angrep Israel 7. oktober i fjor, startet en militær gruppe i Libanon å skyte raketter mot Israel. Libanon ligger nord for Israel.
Gruppen heter Hizbollah, som betyr Guds parti. Det er en muslimsk gruppe som har vært i konflikt med Israel siden den ble opprettet i 1985.
Den ble grunnlagt med iransk hjelp. Iran ser på Israel som en hovedfiende. Det som startet som en liten milits, er nå blitt en sterk aktør i Libanon. Den er ikke lenger bare en militær gruppe, men driver sosialt arbeid, sykehus, skoler og har et eget mediehus, blant annet med en egen TV-stasjon.
Hvorfor skyter Hizbollah raketter mot Israel?
Det er i sympati med palestinere på Gazastripen som det siste året er utsatt for massive israelske angrep etter terrorangrepet 7. oktober. Tusenvis er drept.
I tillegg har rakettene tvunget Israel til å holde militære styrker i nord.
Hva er Israels mål med bakkeinvasjonen?
65.000 israelere har flyktet fra Nord-Israel det siste året på grunn av at Hizbollah har brukt sine baser i Sør-Libanon til å skyte mot naboen i sør.
Israels første mål nå er å utslette disse basene og dermed forsøke å stanse bombardementet slik at folk kan flytte tilbake til boligene sine i Nord-Israel.
Trolig vil Israel prøve å skape en slags sikkerhetssone i dette grenseområdet.
Hvor stor kan denne konflikten bli?
Veldig vanskelig å si. Hizbollah har i løpet av de siste tiårene bygget seg opp til å bli en veldig sterk militærmakt. Gruppen har mye mer våpen enn for eksempel Hamas hadde.
Det vi vet mindre om, er hvor mye av denne militærkraften som allerede er ødelagt i israelske angrep.
Krigen kan begrenses til Sør-Libanon, men det er en risiko for at Iran blander seg inn. Hizbollah er støttet av blant andre Iran og Syria. Hvis flere land i regionen blir dratt inn, risikerer vi en større krig.
Hvis flere land angriper Israel, vil trolig USA bli trukket inn.
Israel har i lang tid hatt målrettede angrep også mot mål i Syria.
Har de eksploderende personsøkerne noe med dette å gjøre?
Ja, absolutt. Hizbollah har brukt personsøkere for å forsøke å skjule sin kommunikasjon fra israelsk etterretning. De er vanskeligere å overvåke enn mobiltelefoner. Da nesten 3000 personsøkere eksploderte rundt i Libanon tirsdag 17. september, var hensikten trolig å bryte denne kommunikasjonslinjen.
Svært mange pekte på Israel som ansvarlig for dette angrepet, men Israel sier de ikke sto bak.
Israel har i en periode drept ledere i Hizbollah. Den øverste lederen, Hassan Nasrallah, ble drept i et svært kraftig angrep fredag 27. september sør i Beirut. En rekke andre ledere er også drept.
Hvorfor støtter Iran Hizbollah?
Iran har bygget opp militante grupper i flere land rundt Israel. Helt i sør er det houthi-militsen som holder til i Jemen. Disse har det siste året skutt raketter mot sivile skip og mot Israel. Angrepene mot skipstrafikken har ført til at mange rederier ikke lenger våger å seile inn Rødehavet for å bruke Suezkanalen.
Dermed må skipene reise rundt Afrika for å komme til det europeiske markedet.
I Irak er det flere militsgrupper som er støttet av Iran. I Syria er Iran en av de viktigste støttespillerne til regimet som i løpet av borgerkrigen der har drept hundretusenvis av sine egne borgere.
Hør Aftenpodden Midtøsten – om hva Libanon har å gjøre med krigen på Gazastripen: